Wednesday, August 15, 2012

jawapan kpd soklan2 cust...

bismillahirrahmanirrahim...
wassup bebeh2 sekalian.....
entry kali ni berkaitan ngn komen2 cust yg aku dpt...
so far mmg ade yg puji n ade yg komen ttg kekurangan..
sumenya aku trime ngn positif...coz as a new baker...yg maseh amatur...mmg baanyaaaakkkk kekurangan.....hewhew...
berikut adelah soklan lazim....tapik aku da improve skit2 demi mncapai kepuasan cust....








1. kenapa pavlova ni manisssss sangat??
- pavlova mmg manis sbb kuantiti gula yg digunakan pon byk. tujuan utama letak gula byk2 ialah nk mndapatkan kulit luar yg crispy n bile di bakar nmpak ade retakan.
setelah aku wat beberapa eksperimen....aku kurangkan kuantiti gula dgn sgt dramatik......
dan hasilnye ade komen...
2. kenapa pavlova ni mcm lembik n xsama dlm gmba kt tenet???
ye...pavlova yg da dikurangkan gula dgn byk sukar utk dapat luar yg crispy...mybe akan crispy jugak tp xbape nk krupkrap....tapik believe me...pavlova yg nmpak mcm lembik ini sgt sedap sbb lebeh terasa telur n gula yg sedang2 tuh.....
dan hasilnye...
SEMUA SUKA...yay!!!!




3. kenapa choc moist letak ganache manissss sgt???
ok ini adelah kesilapan teknikal....aku beli ganache readymade kt bakery...tnpa merasa kemanisannya aku trus tuang atas kek......rupenye bleh kene renjatan glukosa.....maka berkat kolaborasi brsama incik gugel...
dan hasilnye.....
aku berjaya buat sendrik ganache yg sedap n lebeh chocolaty...yummy!!
(ketuk2 kepala sbb dulu xnk terai wat ganache sendrik)

4. kenapa filling apam sikitt sgt???
okeh...aku xkedek...kl bleh mmg aku nk tuang filling byk2...tapik tau ape hasil ble terlebeh letak filling....habis mmbuak filling tuh time apam kene kukus....n pecahla apam tersebut dan yg mndapat kerugian adelah aku....hewhew lagi...
maka ku trpaksa letak mngikut stended...nak2 kl filling choc...mmg sgt renyah...kl trletak lebeh sket...hancusss leburr.....harap maklum ye..heee....


5. kenapa ade lubang2 kt apam???
ouhhh...ini adalah sukar dikawal...apam ni ade mood...kl dtg mood ia nk cantik...maka semua hasil cantik.....kl that time tahap kelubangan xdpt dikawal...maka aku trpaksa mengacau2 semula adunan mnjadik smooth semula..kdg brjaya mngurangkan lubang...kdg2 mcm haramjadu smpai aku tensi aku stop dlu n aku yg cr mud...haisyyyy.....
6. kenapa aku suke wat kek tapik aku xske mkn kek???
errkkk...ni bukan soklan dr cust....kuikui....aku ske wat kek sbb aku sukelaaaa....gagagaga.....okeh2...tamat sudah...
chalo mere bete!!

No comments:

Post a Comment