Monday, August 27, 2012

..how i manage my time wisely??..

bismillahirrahmanirrahim
 
entri sebegini kua ble cik kerry merry christmas post ke timeline aku tanyekan mcm mn aku divide time between being an exec n a baker also as a wife....
 
memula aku pon terpiki..mcm mn ek??
kuikuikui...
okla..honestly baru skang ni aku bleh mmbahagi masa secara bijaksana....xmcm dlu..trpakse brsengkang mata bagai n pastu kt opis da mcm kongkang da nazak...
 
mcm ni tipsnye....
utk order PAVLOVA....
hasil kajian serta cerobohan ke serata belog masakan....
meringue pavlova tahan smpai seminggu dlm air tighted container.....that's why aku da memborong plastick container pelbagai saiz...hahaha....
so....utk sesape yg nk wat order...aku soh dorg order at least 3days before..melainkan kl aku tgh free..n mlm xde mission imposibel...maka..kl dorg order arini..esok aku da bg....tp ade syarat...order tuh aku akan amek b4 lunch hour saje..coz time lunch hour aku leh kua mmbeli buah or anything yg kurang......time balik keje da mls coz otak da piki nk tido..kehkehkeh...
but for safe..better amek order 3days before...wat meringue siap2....
 
ok..waktu trbaik nk masak pavlova ialah mlm2...but kene fokus coz kot2 la tertido...hancus pav dlm oven.....plg bagus..masak kul 9am..so dlm dekat kul 11pm da masak then bia oven trbukak skit smpi subuh korg bgn sok..kl takot lipas n semut berdangdut dlm tuh...gunelah 'kapur ajaib'!! hahaha....
kapur ni korang lukis kt sekitar oven kompem depa serik nk masuk oven....
jgn bimbang...ia x berbahaya pada manusia...
 
satu mlm aku leh dpt 4bijik pav small...coz pav aku leh sumbat 2bijik pav satu masa....
kl order dtg sec bertimpa2.....balik keje slalunye aku smpai uma kul 6pm..aku trus melompat ke dapor utk wat pav dlu....tnpa sempat bukak tudung n salin baju....utk wat adunan makan masa less than 15mins.....so kl pav masok oven kul 530pm...dlm2 kul 715pm cmtuh da masak...aku sejukkan dlm oven dlm2 smpai kul 10pm..then trus cepat2 sumbat dlm container n tutup ketat2...dun wery..pav akan cantik n xkecut.....pastu aku start wat adunan utk pav seterusnye....masok oven kul 1030...yg ni kene brtahan mata sat coz pav masak kul 12lebeh.....kl2 la tertido jugak...xpe...sok subuh korg jengukla ye dlm oven..kl uncooked...korg bakar smule...kompem kembang..but have to wait dlm sejam cmtula br leh simpan dlm container....
 
but for me...tido lewat utk baker adlh normal....penat but satisfied...
 
ok....skang utk cake n cupcake....
slalunye utk cake aku masak advance 2hari...let say nk amek rabu petang....aku masak kek isnin mlm...aku start masak dlm kul 9pm...so dlm kul 11lbh tuh da siap bakar n siap cover ngn frosting....biakan 1mlm dlm fridge then mlm selasa adelah proses utk mendeco.....
jgn risau kek akan rosak...it's normal utk bg kek dok dlm fridge semalaman or 2mlm....coz utk red velvet cake or any choc cake...ia akan lebeh moist ble da sejuk....
but jgnla plak gatai tgn dok wat advance seminggu....itu suda lebeyy.....haha....
satu mlm diperlukan utk mndeco kek agar decoration x mcm hampeh....
kl lebeh ekstrem deco maka lebeh lama masa di amek but xdela berhari2...mybe kene tido lewatla.......we need focus...
same goes to cupcake....melainkan kl order xbyk....n design simple..so aku bake mlm utk order esoknye....but kl start bake after mgrib..mmg smpi ke tgh mlm gak bersilat kt dapor tuh....
 
so utk baker2 sekalian.....
utk mngelakkan penat badan...take any supplement....so far aku juz minum jus pati delima jek...kdg2 mkn cuka epal dr arab.....kdg2 aku telan vco...but kdg2 pape pon aku xtelan...hahaha.....
but seriusly..ble da slalu wat order byk...korg xkan rase kpenatan tuh...dlm pale otak is nk cust hepi......
 
so...mmg kene bersusah2 dahulu sebelom brsenang...
kl cita2 nk bukak bakery...lg kene korbankan rest time kite.....
bukan senang nk senang jemah oii....hehe...
 
itu sahaja...chalo mere bete!!
 
 
 

1 comment:

  1. heeh thanks why for the tips.pasni aku plak nk beli container :p :p
    hoiii kerry merry christmas yeee???hampagas btul hahah

    ReplyDelete