Monday, May 7, 2012

wiken...saye berIKAN BAKAR dan berTRIFLE....yay!!

Bismillahirrahmanirrahim...

haaa...dulu aku sebok hupdet pasal kawen...laa ni da kawen aku meroyan asek nk masak jek...tapik masak yg ngarut2la...yg bleh meningkatkan kolestrol badan...meningkatkan kebuncitan incek hubby dan aku.....dan menggumukkan kami brdua.....ramai komplen incek hubby da gemuk...kuikuikui....
angkara siapa lg kl bukan aku......kl aku da penat2 masak die xmakan mmg aku majuk giler2....siap nak lari umah...haha..ok itu tipu....

so last sunday...dtg mood aku nk memasak dua bnde ini..iaitu IKAN BAKAR BEREMPAH n PUDING TRIFLE.......
mana aku dpt idea nak wat bnde alah ni....
akceli blog kakak sorg ni mmg bebetol menarik perhatian aku...nama beliau ialah kak ana ...beliau ni ske tunjuk cara2 nk masak mcm2 jenis makanan....satu persatu step die tunjuk...tengkiu kak ana walopon anda mungkin xtau kewujudan belog hamba yg kudus ini....huhu....

agaknyela kan kl aku jadik surirumah n incek hubby bg pegang duit beli ape sahaja...perghh mmg tiap saat aku nk masak n wat kuih kot...
mesti ramai yg xpercaya aku sudah rajin mmasak...
ye segalanya bermula lepas aku tgk incek hubby slalu mkn dgn brselera n puji masakan aku....

ok meh aku tunjuk cara nk masak ikan bakar berempah ni....

ni ant bahan2 die....
leh tgk kat sini ....
untuk pemngetahuan sume...bahan aku xbape nk lengkap coz aku xletak daun kunyit n bunga kantan...
tp aku taram saja.....
n aku bleh trsilap...dlm resipi tulis letak dua ketul kiub tomyam...aku letak satu kiub jek...tp bakat ejas mngejas aku...brjaya gak.....pastu sbb belen lada blender aku tgl sesudu..aku masok jek dlm blender n letak segenggam cili padi...hambek ko pedas nk mam.....
aku gune ikan caru jek....abaikan lemak ayam ditepi tuh...incek hubby pas siang ayam mmg die tgl jek bg aku flush dlm toilet.....err...ikan tuh pon akceli bukan aku yg bakal siang...mmg keje incek hubby yg akan siang ayam n ikan pas balik pasar....huhu....
ni bahan2 yg aku da blender...tgl nk tumis je smpai naik bau...agak2 jela da nek bau tu coz aku rase dr aku tuang dlm kuali pon bau da nek...ngehehe
ikan plak da ready berposing dgn cantik dlm aluminium foil yang aku letak atas tray oven.....
pastu tuang jela bahan kisar yg da tumis tu.....pastikan jugak ikan diselaput ngn sempurna...ecehh..mcm cep!
then toksah le menggagau nk masok oven trus....perap dlu 15min....
akceli aku xtau nk gune suhu oven bape..so aku tibai suhu 180 n 30min bakar....hasilnye..ikan terbakar dgn sempurna...hehe....gune api atas bawah yek....

ni la ropanya.....incek hubby kate matop u olss...walopon tiada daun kunyit mahupon bunga kantan yang diracik2.....hahaha.....
akceli smbil2 aku tgu ikan dlm oven masak..
aku trus prepare bahan utk wat trifle plak....
ni ant bahan2nye...
buah kiwi yg da dirembat sebijik oleh adik aku...pantang die nmpak buah dlm peti..trus hilang...chett....
fruit cocktail....incek hubby yg bukakkan tin sbb aku xpndai gune menatang pembukak tin tuh....da try tp ble give up tros aku jerit pgl incek hubby.....
serbuk jelly NONA...akceli lg..aku nk beli perasa stoberi...tp ade dua perasa je tgl..oren n limau...maka setelah aku trsedar aku beli buah kiwi kaler ijo..maka jeli limau la aku amek....
london swiss roll...aku nk beli baulu roll yg besar tapik kt UO xdak plak....sbb da tawap hmpir lapan belas kali..aku tibai jela swiss roll yg kecik2 ni sekotak....
susu sejat cair......abes satu tin aku gune..ngahahaha.....
tepung custard....
gula...jgn plak g guna sebalang ni....gune ikot kadar ketakutan kepada kencing manis...kehkehkeh...

bowl kaca...yg merupakan hadiah kawen tp aku lupe sape bagi...terima kasih...sgt berguna dan chantekkk!!
okeh..memula korg potong2 swiss roll n susun la ikot kreativiti tgn kt dlm bowl tuh....aku nk wt corak batik tapik corak hentam keromo yg jadik..haisyy....
pastu...air buah cocktail tu tuang atas swiss roll td bg kembang sket pastu tuang plak buah2 die....ikot ske nk tebal mana....
then masak plak custard....disebabkan aku ni trlebih bijak...aku telah menggunakan teknik men agak2 kuantiti nk masak custard ni....
bahan die tepung custard,susu sejat,gula n air...
hasilnye jadikla puding menggerutu n liat....adehlaa.....xpe...sedap jugak....sbb satu tin susu aku tuang maka rasenye mmg berlemak kerim n berkolestrol...hahahha.....
pastu korang susun la kiwi2 sekalian....akceli kl nk sedap ade buah2an len cm stroberi ke peach ke pon sedap..jgn plak korg bantai letak durian plak...aku xjaminla ape rase....
yg puding tu..kl nk ganti ngn whipped krim pon lg sedap kot....

pastu masak jelly plak...satu paket masak ngn dua cawan air...
bersamaan 400ml air...jgn trlebih jgn terkurang...kang xjadik jelly korg...
pastu rerase da siap masak n da mendidih..tuang jelly atas puding n kiwi..aku mmg da agak da kiwi akan terapung2 dan berenang2 ibarat ikan duyong..maka aku abaikan jek keadaan kiwi trsebut.....
pastu sumbat dlm esbok bg sejuk n jelly mengeras....
sambil2 tgu trifle mnjadik...
aku pon bersantap dgn incek hubby makan ikan bakar....
da kenyang siap tido sat depan tv ibarat ular sawa kekenyangan....ouhh indahnya donia....
tadaaa...inilah trifle yg da jadik...saye bangge mnjadik wife incek hubby....yay!!!
silela mncuba....


okeh gmbar diatas aku saje letak..aritu aku pestaim masak kuah lodeh...dan ia mnjadik...yay!!! sedap hokkay incek hubby kate....da bleh bukak kedai mkn la mcm ni..eceh...perasan la pulak....adoinye ponnn...

okla ...chalo mere bete....
kang aku hupdet lagi jenis masakan aku yg len..tp yg jadik jela...mana yg hangus terbakar ke...yg wat org keracunan ke aku jadikkan close case...kuikui....

3 comments:

  1. wah, kak wai, kte br hengat hr ni nk wat ikan bkr berempah tu..
    bgtau kte bhn2 nk wat rerempah nyerrrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak amek kt blog kak ana tu la....cer klik nama kak ana kt entry tu..kuala resipinya nntik..hehe.....

      Delete
  2. bestnyer dpt dok sama ngan hasben kn..leh masak2 tuk hasben...huhu.bila la aku ni dpt pindah...

    ReplyDelete