Thursday, May 31, 2012

HATIKU DI KINABALU...

Bismillahirrahmanirrahim..

HATIKU DI KINABALU....
ni merupakan tajuk citer kat astro...tp aku xtgk kt astro..aku rembat dr hardisc mmber opis....
memula tgk dak opis tgk smpai meleleh air mata...aku gelak2....sbb kondifen aku xmeleleh airmata....skali mlm td aku bantai meleleh beria2 sbb knp tah citer tuh sangat mnyedihkan dan menggamit suasana yg sgt sedih...dhla tgk sorg2 dlm bilik..pe lg layan tacing laaa...
terharu ngn watak Anuar yg sgt setia...dan suke ngn kecomelan watak qistina.....
 citer ni di adaptasi dr sejarah asal usul nama Kinabalu....dimana seorang isteri yg kematian suami tapik still setia tgu suami die balik..so dr citer ni Qistina ni eksiden n koma selama 5tahun....tapik sempat lahirkan anak....
xlama pastu....Anuar berjumpa dgn sorg perempuan bernama Lara n xlama pastu Anuar kawen dgn Lara dan n bela anak Qistina serta jaga Qistina sewaktu kt hospital....
tiba2....beberapa tahun xlama....Qistina tersedar dr koma...
past ni mmg sedih sbb anak Qistina yg nama Maya mcm xsuke Qistina sedar sbb die da ade Ummi baru (Lara)............
Kesian giler kat Qistina.....tapik terharu dgn Anuar yg masih setia...and lagi terharu dgn Lara sbb sanggup merahsiakan perkahwinan die ngn Anuar and kuar dari rumah mereka...
ouihhh sedeh2....
kl nk tau lebeh lanjut g la cr citer tu n tgk sendrik..
part paling xtahan ending citer....Qistina jumpe ngn Anuar kt depan Gunung Kinabalu n cakap...

'Cerita kita sama mcm kisah Kinabalu tapik ade skit perbezaan'
pastu aku xpuas hati kenapa Qistina mintak dilepaskan...bermadu jela...lagipun Lara punyela baik.....
lagi xpuas hati ble ending mcm tergantung and xde episod dua...argghhh!!!

pas da meleleh2 airmata n air hidung....incek hubby pon balik..
tros aku tnye kat incek hubby....

'sayang...kl org eksiden n koma 5tahun..sayang cari pengganti x??"

incek hubby terus gelak2 jek...uhuk!!!
jawablaaa......tapik andaikata aku koma lama mcm tu.....
aku redhakan incek hubby cari pengganti......
tapik pengganti itu haruslah baik mcm Lara...haha!!
then kl2 aku trsedar....aku pon redha berkongsi kasih walaopon agak memedihkan...
xpe...alah bisa tegar biasa....
dari incek hubby terkontang kanting mnk uruskan diri sendrik sepanjang aku koma kannn....
ouhhh....ni la dinamakan sebagai pengaruh citer sedih...
cehhh......sume nk kaitkan dgn diri sendrik...apadaaaa.....

tp mmg aku sarankan korg tgk citer ni....kompem meleleh.....

ok la beb...cukup citer tangkap leleh utk harini...
chalo mere bete!!!

Sunday, May 27, 2012

Alhamdulillah....

Bismillahirrahmanirrahim....

ya Allah bersyukurnye aku sbb da ade customer...huhu...
walopon baru 3org tapik brsyukur at least ade jugak dr xde....
ni kire permulaan dan aku akan buat yg trbaik...
langkah seterusnya akan aku teruskan...xnk jadik mcm dlu...asik angan2 mat jenin....
rezeki tu Allah bagi berbeza2 bentuk and aku akan usaha agar rezeki aku diberikan dlm bentuk ygaku ingini.......
perghh...sunggoh skema ayat smpaikan tgh taip ni pon terngiang2 lagu nasyid kt kepala....dasat2....

skang keje aku kt uma ialah mengkecahkan dapor...cube2 sendrik jek wat ikot resipi...ade jadik..ade yg hampeh xjadik....so kesimpulanya mmg aku kene g class la....cube2 sendrik hasilnya dapor kecah....duit pon mmbazir beli2 barang then buang jek coz xleh mkn....

aritu try wat red velvet...xmnjadik.....da mcm kek berasid aku tgk...sbb time bake tu die leh buih2 mngembang.,...chettt....
pastu try wat pavlova....bentuk meringue tuh xmnjadik..cair macam air susu plak....then yg peliknye aku gune mixer nk wat whipped cream...hasilnye....susu2 yg ade dr whipped cream trpecah...org pgl 'bleeding'.....punca....aku pon xtau..tp mmg hangin jugakla...mahal kottt whipping cream tuh...cisss....
xpe2....usaha tangga kejayaan kann....org len boleh xkan aku xleh....
akceli taim wat tu pon aku byk hentam keromo...maka hasilnye pon mmg mcm hampeh....
hahahahha...padan muke kt diri sendrik....

bakat aku mmasak or baking2 ni mmg sgt teruk..tp bakat mendeco insyaAllah...so aku kene balance kan ilmu kedua2 ni so hasil bolehla mnjadik da bomb.....
xpe..pelan2 kayuh dawai.......
ape2 yg brjaya aku hasilkan akan di upload..insyaAllah....
doakan aku kawan2!!!
ilebiu...
chalo mere bete!!!

Monday, May 21, 2012

luahan hati di isnin yg biru....


Bismillahirrahmanirrahim...
akcelikan.....aku da lama nk mmbuat bisnes2 yg bleh mnyerlahkan bakat kreatipan aku ni.....walopon xskreatip manusia kreatip tapik adela jugak bakat kan...lama gk aku memikirkan nk wat ape.....
so aku terbuka ati nk blaja wat makanan utk dijual..maka terlahirla apam comel2 ni....
dan jugak mini vanilla cupcake...hasil first trial agak memberangsangkan.....incek hubby puji sedap.....
membuatkan hati trus kuat semangat nk wat bisnes kecik2...
incek hubby kate...xpayah piki untung sgt...yg penting kita ikhlas n wat dgn kasih sayang...ecehh....ye aku xberkira sgt...bak kate ummi...
kl org tempah 200pcs...then trbuat 100pcs....50bgla kt jiran2 n lg 50 bagi jek kt cust sbg tanda terima kasih....tu pon kl kt uma da mmg btol xde org nk mkn....kl mkn pon stakat 1-2bijik je kot....
so as a first step...aku wat apam dgn pelbagai corak as a portfolio aku....
memula aku agak segan nk promote kan kengkawan...almaklumla kan...bisnes ni da ade mmber yg wat....then...agak2 mndapat sambutan ke x ek.....
so sebabkan xberani sgt...aku juz sent msg thru fb jek.....
n post kt grup2 b2b...
sambutan? ermmm...boleelaaa....ramai ckp comel tp belom nk tempah...hehe....xpe...i'm positif....
aku yakin ALLAH akan mmbantu berkat doa yg xputus2...
tp akcelikann...aku da dpt order...walopon xbyk tapik bolelaaaaaaaa......
hehe...demand lebeh kannn.....
insyaALLAH aku akan melebarkan empayar...
now tgh try2 nk cube lebeh jauh utk wat pelbagai dessert lg...semoga mnjadik..amin.....
doakan aku kwn2....lebiu ols!!
chalo mere bete!!


Saturday, May 19, 2012

..apam itu seni....

Bismillahirrahmanirrahim...

mempersembahkan....jengjengjeng!!!

apam yg bukan sajen bercorak dotdot!!!!

okeh...akceli ini akt mlm td brsama incek hubby.....kami berlawan sape paling kreatip....memula aku wat bancyhan apam ni...cuak kebebeh jugak xmnjadik..skali tu..wow!! teknik sukatan hentam keromo mnjadik n sgt2la gebu dan lembut u olss.....
hahahha....
sbb ape hentam keromo......aku ni bukanla ade mesin penimbang pon kt uma..maka sumenye pakai cawan..skali tgk resipi sume bg dlm gram...dan aku selaku duta GOOGLE..pe lg...google la cn nk convert gram jadik cup...seb bek ade...makanya....tepung 125g brsamaan 1cawan...dan gula 220g bersamaan juga satu cawan...hehhe
tentang resipi aku malas nk tepek sbb kt tenet da byk gle....korg search jerla...same jek sume....

okeh meh tgk hasil....


the polkadots


the rainbow and swirl..

 the checkered..jagger line...
 the horror smiley..huhu
 the bee wee wee...
 the hello kitty...
 the ladybird...big vs small
 the polkadots...
 hello stoberi...
 abg sponge bob....
domo...domo..domo...
the angry bird...
the repeater...Plant vs Zombie...
 the doremon...
 the love....
*brown spot is the filling that is too much in this apam..thats why kua spot cenggitu...*
 the tapak sulaiman..
oscar the grouch...

ok....sesape nk wat tempahan leh contact aku di ruangan comment dibawah ataupon di email aku ye.


saye budak baru nk berniaga..sile2 la bagi sokongan padu dan padat....
segala kemusykilan bleh dirunding brsama...hehe.....
ok bebeh...
chalo mere bete!!

Wednesday, May 16, 2012

...meroyan memasak.....

Bismillahirrahmanirrahim....

ye skang aku semakin brsemangat nk memasak.....tiap pagi aku bgn seawal 6am utk siapkan bekal utk incek hubby..tapik aku sendrik xbawak bekal..ngahahaha...tapik lagi minggu ni aku rajin plak bawak bekal...sbb nk brjimat...byk perlu dijimatkan......
tapik..ble meroyan aku nk wat kuih muih menggalak...aku rase aku xbrjimat lgsung.....
aku men sebat jek beli brg2 ia walopon mahal...
xpekannn kl utk mkn.....
yela tu...
akceli tetibe wujud cita2 aku nk wat bisnes mnjual mkn2 ini...
tapik sedapkah aku masak?
ape yg aku nk jual?
nasik lemak? nasik bungkus? kuih? kek???
haisyy...aku brsemangat tapik incek hubby mcm xlayan....
jadik aku xdpt sokongan moral pon...
1st time aku wat biskut batik....walopon very the kacang goreng...tp incek hubby pgl kek biskut...sbb aku trtuang byk biskut merry....
pastu aku wat mee kari....die kate 'bolehlaaaa'...
adik die kate 'xmasin la kak'.....
aku plak....sedap jek rase...eceh....
xpe tuh xmelemahkan semangat nk mkn...
so aku try wat puding roti.....bekalkan incek hubby g keje....
incek hubby kate kawan2 die puji kate sedap......
tapik knp mulut die xkate sedap...
last2 br kua dr mulut die suh aku wat karipap ke....donat pedas ke....laaa lidah kampung rupenye.....
tapik aku ni stail ske mncube yg pelik2....
so aku wat trifle...agak xsedap sbb aku guna swiss london roll...bukan kek gulung yg besar jual kt tesco tu....ni yg kecik2 tuh.....and lastly....incek hubby dok mkn jelly n kiwi jek...aku yg pedajal abeskan puding 'batu' n swiss cake trsebut......
puding 'batu' trhasil akibat dr teknik sukatan sec hentam keromo aku...hamek kau...
now....
kemeroyanan aku semakin mmbuak nk try wat apam polkadot n choc molten lava cake...
tp perkakas xcukup.....
tapik nk jugak mncarik perkakas tersebut.....
xkire!!
sanggup aku brjimat cermat guna duit belanja wat beli perkakas2 trsebut...
gile kentang.....
tapikkan.....yg choc lava cake tuh insyaALLAH la adunan adalah hasil usaha sendrik...tp yg apam polkadot tu...hihi...aku beli tepung segera jek..tgl bancuh ngn telur n susu...ngahahahhaah...xpela...
wat mkn2 dlu kannnnn.....
okla...aku nk tgu smpai 630...then nk 'ketuk kad' dan balik singgah pasaraya cr perkakas yg masih kurang....
chayok dawai...hiyarghhh!!!!

chalo mere bete!!!!

Wednesday, May 9, 2012

the duhhh.....ouhhh....

Bismillahirrahmanirrahim....

skang baru kul 430pm....masih lg waktu keje....
guruh plak da brdentam dentum kt langit..hujan trun agak lebat.....suasana sejuk sbb sape tah g pasang fan aircond kuat2.....sampai aku trkeliru samada aku dlm opis atau dlm esbok.....
okeh...bukan nk brcerita pasal suasana di petang rabu yg dicemari oleh aku yg xwat keje opis tapik berbelog.....sungguh makan gaji...
what to do...aku penat perah otak nk buat ape selain LLB...nmpak sgt masih xpaham konsep keje sebenar lg....ok bukan xpaham mana pon...tapik so far segala keje aku da siapkan....dan aku menunggu keje2 len....ye..mmg kene tgu....tapik kl ade keje...mcm org meroyan aku dibuatnye......same jek seperti aku mnjadik buruh kasar dahulu.....hahahha...bagus2....
 alamak...bos masok plak...haippp...
*bertukarrrrrr....*

~selang 15min~

phewww...seb bek bos xde nk wat persinggahan kt meja aku...kl x...gelabah bewak jugak aku dibuatnye.....haisyyy....

jumat smpai ahad ni aku ade Teambuilding Camp kt Port Dickson....
agak mngujakan coz incek hubby pon pegi yay!!!!
tapik!!....kami tidak dpt dok sebilik...hasrat menggunakan kesempatan dlm kesempitan tidak dimakbulkan utk kami yg belom honeymun ini...
xpe2...asalkan beliau tiap hari ade depan mata pon jadiklaaa....
maka kami jadik bujang ler...kehkehkeh....
nak wat2 cam zaman bercinta...dok men2 mata jek....
cehh...kunun padahal jiwe sengsara...dua malam jek dawai.....xboleh belahhkan....
harap bes la TBC berikot....nnti kang aku hupdet pasal TBC trsebut yek...tguuuu....
eceh...mcmla ramai nau yg baca belog aku ni nk suh tgu2.....

eh...opismate offer mkn buah xtau nama...tapik aku dlu beli buah ni wat hantaran...buah yg bulat cm tomato tapik kaler purple...ape ek namenye.....sedap n masam2...tapik..ulser di lidah mmbunuh segala kelazatan buah itu....aku benci ulser...*rerase ulser pon benci aku kot..tu yg asek nk menempel dlm molot aku...cisss*

mood shopping aku skang mmbuak2...tapik knp tah xgaji2 lg ni...kl esok still xgaji trpaksa la wat muke penuh kasihan mntak advance kt bos...dpr rm200 pon okla...atleast lepas beli sportshoes nk bawak g TBC.....xkan nk pakai sliper jepon kottt.......ugghhh.....

okla...aku da xde idea nk mencarut...eh silap..mengarot.....
maka....
chalo mere bete!!


Monday, May 7, 2012

wiken...saye berIKAN BAKAR dan berTRIFLE....yay!!

Bismillahirrahmanirrahim...

haaa...dulu aku sebok hupdet pasal kawen...laa ni da kawen aku meroyan asek nk masak jek...tapik masak yg ngarut2la...yg bleh meningkatkan kolestrol badan...meningkatkan kebuncitan incek hubby dan aku.....dan menggumukkan kami brdua.....ramai komplen incek hubby da gemuk...kuikuikui....
angkara siapa lg kl bukan aku......kl aku da penat2 masak die xmakan mmg aku majuk giler2....siap nak lari umah...haha..ok itu tipu....

so last sunday...dtg mood aku nk memasak dua bnde ini..iaitu IKAN BAKAR BEREMPAH n PUDING TRIFLE.......
mana aku dpt idea nak wat bnde alah ni....
akceli blog kakak sorg ni mmg bebetol menarik perhatian aku...nama beliau ialah kak ana ...beliau ni ske tunjuk cara2 nk masak mcm2 jenis makanan....satu persatu step die tunjuk...tengkiu kak ana walopon anda mungkin xtau kewujudan belog hamba yg kudus ini....huhu....

agaknyela kan kl aku jadik surirumah n incek hubby bg pegang duit beli ape sahaja...perghh mmg tiap saat aku nk masak n wat kuih kot...
mesti ramai yg xpercaya aku sudah rajin mmasak...
ye segalanya bermula lepas aku tgk incek hubby slalu mkn dgn brselera n puji masakan aku....

ok meh aku tunjuk cara nk masak ikan bakar berempah ni....

ni ant bahan2 die....
leh tgk kat sini ....
untuk pemngetahuan sume...bahan aku xbape nk lengkap coz aku xletak daun kunyit n bunga kantan...
tp aku taram saja.....
n aku bleh trsilap...dlm resipi tulis letak dua ketul kiub tomyam...aku letak satu kiub jek...tp bakat ejas mngejas aku...brjaya gak.....pastu sbb belen lada blender aku tgl sesudu..aku masok jek dlm blender n letak segenggam cili padi...hambek ko pedas nk mam.....
aku gune ikan caru jek....abaikan lemak ayam ditepi tuh...incek hubby pas siang ayam mmg die tgl jek bg aku flush dlm toilet.....err...ikan tuh pon akceli bukan aku yg bakal siang...mmg keje incek hubby yg akan siang ayam n ikan pas balik pasar....huhu....
ni bahan2 yg aku da blender...tgl nk tumis je smpai naik bau...agak2 jela da nek bau tu coz aku rase dr aku tuang dlm kuali pon bau da nek...ngehehe
ikan plak da ready berposing dgn cantik dlm aluminium foil yang aku letak atas tray oven.....
pastu tuang jela bahan kisar yg da tumis tu.....pastikan jugak ikan diselaput ngn sempurna...ecehh..mcm cep!
then toksah le menggagau nk masok oven trus....perap dlu 15min....
akceli aku xtau nk gune suhu oven bape..so aku tibai suhu 180 n 30min bakar....hasilnye..ikan terbakar dgn sempurna...hehe....gune api atas bawah yek....

ni la ropanya.....incek hubby kate matop u olss...walopon tiada daun kunyit mahupon bunga kantan yang diracik2.....hahaha.....
akceli smbil2 aku tgu ikan dlm oven masak..
aku trus prepare bahan utk wat trifle plak....
ni ant bahan2nye...
buah kiwi yg da dirembat sebijik oleh adik aku...pantang die nmpak buah dlm peti..trus hilang...chett....
fruit cocktail....incek hubby yg bukakkan tin sbb aku xpndai gune menatang pembukak tin tuh....da try tp ble give up tros aku jerit pgl incek hubby.....
serbuk jelly NONA...akceli lg..aku nk beli perasa stoberi...tp ade dua perasa je tgl..oren n limau...maka setelah aku trsedar aku beli buah kiwi kaler ijo..maka jeli limau la aku amek....
london swiss roll...aku nk beli baulu roll yg besar tapik kt UO xdak plak....sbb da tawap hmpir lapan belas kali..aku tibai jela swiss roll yg kecik2 ni sekotak....
susu sejat cair......abes satu tin aku gune..ngahahaha.....
tepung custard....
gula...jgn plak g guna sebalang ni....gune ikot kadar ketakutan kepada kencing manis...kehkehkeh...

bowl kaca...yg merupakan hadiah kawen tp aku lupe sape bagi...terima kasih...sgt berguna dan chantekkk!!
okeh..memula korg potong2 swiss roll n susun la ikot kreativiti tgn kt dlm bowl tuh....aku nk wt corak batik tapik corak hentam keromo yg jadik..haisyy....
pastu...air buah cocktail tu tuang atas swiss roll td bg kembang sket pastu tuang plak buah2 die....ikot ske nk tebal mana....
then masak plak custard....disebabkan aku ni trlebih bijak...aku telah menggunakan teknik men agak2 kuantiti nk masak custard ni....
bahan die tepung custard,susu sejat,gula n air...
hasilnye jadikla puding menggerutu n liat....adehlaa.....xpe...sedap jugak....sbb satu tin susu aku tuang maka rasenye mmg berlemak kerim n berkolestrol...hahahha.....
pastu korang susun la kiwi2 sekalian....akceli kl nk sedap ade buah2an len cm stroberi ke peach ke pon sedap..jgn plak korg bantai letak durian plak...aku xjaminla ape rase....
yg puding tu..kl nk ganti ngn whipped krim pon lg sedap kot....

pastu masak jelly plak...satu paket masak ngn dua cawan air...
bersamaan 400ml air...jgn trlebih jgn terkurang...kang xjadik jelly korg...
pastu rerase da siap masak n da mendidih..tuang jelly atas puding n kiwi..aku mmg da agak da kiwi akan terapung2 dan berenang2 ibarat ikan duyong..maka aku abaikan jek keadaan kiwi trsebut.....
pastu sumbat dlm esbok bg sejuk n jelly mengeras....
sambil2 tgu trifle mnjadik...
aku pon bersantap dgn incek hubby makan ikan bakar....
da kenyang siap tido sat depan tv ibarat ular sawa kekenyangan....ouhh indahnya donia....
tadaaa...inilah trifle yg da jadik...saye bangge mnjadik wife incek hubby....yay!!!
silela mncuba....


okeh gmbar diatas aku saje letak..aritu aku pestaim masak kuah lodeh...dan ia mnjadik...yay!!! sedap hokkay incek hubby kate....da bleh bukak kedai mkn la mcm ni..eceh...perasan la pulak....adoinye ponnn...

okla ...chalo mere bete....
kang aku hupdet lagi jenis masakan aku yg len..tp yg jadik jela...mana yg hangus terbakar ke...yg wat org keracunan ke aku jadikkan close case...kuikui....