Thursday, April 26, 2012

transformer.....(sambil wat bunyik robot)

Bismillahirrahmanirrahim....

nampak x perubahan....
time tunang....

time kawen....

chalo mere bete!!

Monday, April 23, 2012

...the TWIN....

Bismillahirrahmanirrahim...

rasanya aku xpenah citer dlm belog tntang TWIN.....siapa TWIN?

TWIN adalah anak buah aku yg sulung yg merupakan anak Abg Nas n Kak Nana aku.....
nama TWIN trsebut ialah ADAM NASRULLAH & ADEEL NASRULHAQ......
memula skali ble tau akak ipar peknen TWIN....aku yg teruja lebeh....penantian mereka slame setahun mmbuahkan hasil.....dua skali kua....



comel kan mereka (abaikan yg berbaju merah)....makin besar makin seiras.....
baru jumpe semalam xsabar nk jumpe lg...huu...
anak sendrik?? ouhh belom ade rezeki...

ok tu aje...sekian....
chalo mere bete!!


Wednesday, April 18, 2012

.....monolog merapu.....

Bismillahirrahmanirrahim....
ye! aku tgh berbelog di waktu keje....
ini bukan brmaksud aku xde keje...aku ade keje....dan dlm tgn tgh penin dgn 3pojek....
bukan juga brmaksud aku jadik pojek manager...aku hnyalah pencacai dlm bidang ini....
br 36hari brgelimpangan bersama2 status jawatan yg lain tp tanggungjawab keje yg lain....
paham?
okla...jawatan aku adalah technical exec...tapik aku wat keje QS....bes kan?
adakah hidop aku libang libu?
graduate course len...tp keje course len2...
2taun keje bidang hospital...2taun keje bidang construction....n taun ni keje bidang oil&gas......
adakah ini dinamakan multi purpose...atupon superwomen.....ataupon wonderwoman......ataupon hanyalah awek kluang man....????
ouhhh...sungguh complicated....
disaat ini...mata aku masih mnjeling2 drawing yg hanya sehelai itu...yg memerlukan aku mengira material yg ade dan aku telah mngalami masalah.....BLURR.....
boss besar outstation......bos kecik MC eksiden......dan rakan opis pon xdpt mmbantu dgn jayanya...maka hasilnye....trgatallah tgn aku utk berbelog......sungguh bolok....
dan perasaan aku...semacam ingin mncarik kubor einstein ataupon kubor ulama' yg tere ilmu hisab dan sedut.....amek otak mereka dan gantikan dgn otak aku....bia jadik cepat bijak......
kemon mennn.....sudah 36hari...knp mesti masih blur? ye mmg setiap drawing yg aku dpt sume beza2 dan memerlukan daya imaginasi yg tgi.....mcm mn aku nk imaginasikan bnda yg aku xpenah lihat dan tau.......
ibarat kene berimaginasi suasana bilik tido bakteria amoeba......okeh ini tidak logik sebab tiada kaitan......duhh....
adekah telah wujud kekaratan didalam otak sejajar dgn peningkatan usia dan pertukaran hormon dlm badan.....???
tulun! tulun! tulun!!
okeh...br seminit yg lepas aku telah memalukan diri....tepon berbunyik aku agkat...pahamkan maklumat...dan bile da dpt info....then aku bleh call org len utk bg feedback......dan org len itu plak bleh OK kan saje ape aku kata....dan org sebenar yg call aku pon muncol sejurus aku letak tepon....
bungoks la....seb bek tahap kemaluan dpt ditahan dan dikaber baik punye....ciss...
harap2 org yg trsalah tuh xkan brpiki2 dgn info yg aku smpaikan sbb...ia bukanlah brbentuk info sgt ponn...more tuh perkataan yg tergantung dan isi tempat kosong.....
kadang2 aku terasa tahap budak tadika bile aku asek xpaham...xpaham..xpaham....
bukan sengaja xnk memahami...tapik kudrat nk memahami tuh xsmpai2....kl keje tuh semudah ABC....mmg smbil wat keje aku makan ABC la wehhh....
org yg wat wat keje aku ni pon amek degree 3taun..apetah aku 36hari......okeh lagik...itu bukan alasan......
baiklah...aku akan berusaha....
disamping itu jugak....aku mmbuka tawaran..sesape nk wat guestbook,corak kt baju,bantal,brooch...dan sebagainya menggunakan kain felt...sile la roger aku...terasa nk jadikan ia bisness tepian....
sekian...

Thursday, April 12, 2012

pesbuk yg sudah di taimlain kan.....

Bismillahirrahmanirrahim....
ye pesbuk aku sudah berubah mnjadik pesbuk taimlain....bukan ia tertukar sendrik...tp tgn aku yg gatal tekan butang 'change to timeline'....
knp tgn aku gatal??? sbb kesengalan nk tgk post2 dahulukala aku mmbuak2......
ouhh...dan saat ini aku telah menggodak sume post dr taun 2008-2011 dgn jayanya....
kerja opis??? opekos trtangguh sedikit...heyy akceli aku da siapkan hokeyy...keje len tgu bos balik sbb tarak paham....
kuli-kuli kehidupan....eh silap...liku-liku kehidupan aku lalui sepnajang tahun2 berikut rupenye sgt tough....dan aku yg berjiwa kental,kering kontang bersama bdn yg keding mampu melawan arus dunia dan mnjayakan diri mnjadik seorang manusia....
ouhh ini bukan kemerapuan ponnn....tp inila reality....time flies away...n now...aku da byk bubah...mau dr segi status (yg paling ketara)...saiz pinggang (sgt ketara)....dan kemunculan dagu kedua (sgt2 lagilaaaa ketara)......
kdg2 trpiki...kenapa dulu aku sgt begitu.....kenapa kdg2 dulu wujud satu perasaan yg xde perasaan tp bile perasaan itu diwujudkan ia terus diabaikan.....ouhh meng!
xpe2...skang perasaan aku telah digenggam oleh insan bernama incek hubby......terima kasih ALLAH.......
dan kepada yg penah mmperasankan aku dulu.......tambahla garam dlm kehidupan mu itu bia perasaan itu semakin mencanak2 dan elakkan dr trkena sakit gaut (ade kene mngena ngn kandungan garam x?).....
aku bukan saje nk mmbuka buku lama dgn cerita lama...tp aku nk tgk ape anjakan paradigma yg telah aku lakukan.......satu jek yg aku perasan...aku lebih TENANG......
bile dunia ntahapeape itu ditinggalkan.......aku jadik TENANG.....
ya ALLAH....tempatkan kami suami isteri satu ruang didalam SYURGA MU ya ALLAH....
dan dlm2 aku rase tahap meroyan aku dulu2 sgt kronik...rupenye trdapat kegembiraan jugak...aku sedar aku mmpunyai ramai kawan2,BFF yg sgt bes asbestos tahap tujuh petala cinta.....(nk beli CD la..mcm bes plak citer tu)
dan aku rindu zaman2 gonjol brsama mereka....ouhh i wish God will give me only ONE day to go back to my school life,matrix life n campus life.....really missing them damn much....
ouhh...terskipping pula.....dan bile brcakap omputih ini....br aku sedar dulu cm tere sket brayat omputih...skang haramjadu.......ckp melayu pon failed...abestu nk ckp bahase ape??? ugghhh!!!!
ouhhh nmpaknye ade satu lg perkara yg aku mintak jadik kembali pada aku skang.....DAWAI YG HYPERACTIVE.......skang aku slalu lemau semenjak maskot 'kongkang jadian' dikomerSIALkan......adekah aku trkena badi....hoh!!
okeyla back to reality...aku kene keje...n kene tgu till 530pm to punch out....ape pon xboleh....ade OT tp xwat......chettt!!!
ok chalo mere bete!!

hepi besday incik HUBBY....10apr2012...

Bismillahirrahmanirrahim....

tanggal 10 apr 2012 bersamaan hari Selasa lepas merupakan besday incik hubby aku..hehe....
maka berbekal niat nk seperais beliau...aku suh beliau balik keje awal n aku prepare kek besday + satay utk beliau...seb bek adik ipar n adik aku ade nk tolong...sorg beli satay sorg beli kek..tp dua2 gune duit aku le ye....

tgk muke incik hubby yg da kebulur kene tiop lilin sebatang...pehal tah dpt sebatang jek..haisyy....

rasa bahagia sgt dpt celebrate besday beliau walopon kecik-keciklan.....nk wat besar-besaran xpayahla kot mmbazir kann....xde hadiah mmpu diberi cume kek n satay jek..hope beliau happy kannn....
kekadang rasa mcm dlm mimpi lg aku da kawen...n ade hubby yg xpenah berkira ngn aku......

bukan nk puji melambung2 smpai nama beliau ditukar jadik 'mael lambung'.....tp kenyataan yg nak di share ngn korg...

Alhamdulillah....byk pro n con yg positif ant kitorg.....kl hari xbekerja...beliau yg akan bgn pg wat bekfast utk aku...kl beliau balik awal keje...beliau yg masak dinner utk aku...terharu u olss....hope kekal smpai bile2 sbb...AKU XSUKE MEMASAK....ngehehee...(janganla incik hubby bacekannn)...

n walopon beliau mude setahun dr aku...tp beliau matang dlm segala hal....after kawen...kl nk gadoh lebeh2 pon xbleh....sbb da nmpak beliau senang dipujuk..xmacam aku asek nk merajuk n mrh2 xtentu pasal....ntahla emosi agak kelaut la....

ramai da tnye...'da berisi ke belum?....jawapannye...'if ade REZEKI Allah bg..adela tuh'...sambil rase cm menangis ckp...sbbnye...hurmmm...wat masa ni mybe rahim aku xmengizinkan aku ade baby lg....tgula kl da sihat bebetul...adela tuh....chill la kann..br 2bulan kawen kott.....

erkk...mcm da larik topik plak dr tajuk asal.....

okehla....akhir kata....majulah incik hubby utk kesejahteraan keluarga....yeahhhh!!!

always luv u....luv u...luv u....mmuuaahhhh kt incik hubby sejuta ribu kali....
utk itu terimalah lagu '150juta kali' dr fynn jamal utk incik hubby....hehe

chalo mere bete!!

Wednesday, April 4, 2012

marang merapu di hari kamis bukan keliwon....

bismillahirrahmanirrahim..
hohoho....(gelak santa klaus)....
bukannye aku xbz n xde keje...tp aku da nk pitam asek pndang nombor2 kecik....aduyaiii....
maka disempatkan untuk berbelog-belog...hihi....
ape aku nk merapu...meh nak share...
akukan ske perasan artis so ske la citer ttg diri aku jek...kehkehkeh...sile jgn muntah darah.....
aku ade byk nama glemer...ant.nya ialah:
1.dawai kokot (sekolah menengah)
2. wai (matrix)
3.wai kim tat (UM)
4. ah kim (UM)
5.sarwai (osmet taman mawar)
mn aku dpt nama2 ni...wallahualam.....semuanya dicipta oleh manusia2 len...aku hnya redha..asalkan mereka x pgl aku kambing,beruk or kongkang....
kongkang??? errkkk....
ouhh aku mule menaikkan nama kongkang taim aku keje kt spital penawar....
time tuh tahap kelemauan aku berada di tahap kritikal kerana kerja2 aku slalu xdihargai.....
so terciptala nama 'kongkang jadian'....hehe.....itu hanyalah maskot utk aku ye tapik skang tidak lg...aku sudah lincah kadukkk!!
aku ade gak geng....ant.nya:
1. GBS - geng budak sengal (sekolah menengah)
2.geng GAGAK PINK (matrix)
3. the BONGS (UM)
semua geng2 ni da berpecah pon tp masih di ingatan...punca perpecahan ialah kerana masing2 da ade komitmen....n keje pon jauh2....mn geng paling bes? semua bes....hehe...sume bg kenangan terindah.....
bile da tua2 bangka sebelum kawen aku berkenalan dgn geng The Clickers.....ouhhh mereka bukan boy band maupon pop band ataupon m-pop......tp mereka adalah satu geng yg bleh repair pc n dekstop serta ade jual laptop brand acer....n akceli aku join mereka bukan jadik promoter tp join sbb ske g karok n mkn mlm ngn dorg.....ngahaha...kirenye aku jadik a flower among the torn.....sgt bes....
tapik itu duluuuu....
skang aku da xde geng...geng aku ialah incek hubby....
kl incek hubby keje balik lewat...aku geng ngn si kucing bernama Mekdi yg sengal.....
tahap kesengalan kucing tu kekadang rasa cm nk sunat2 jek ia....haisyyy....tp incek hubby sayang gile kot kat mekdi...chett...jeles!
aku graduate course Applied Geology tapik 1st keje aku ialah as admin exec kt spital penawar....then after 2yrs berpindah mnjadik QAQC Officer kt company construction...then after 2yrs lg berpindah jadik technical exec kt cmpany oil&gas....wahhh....sgt flexible n adorable la aku....lalala~
kenapa tetibe aku dgn poyo citer perkara2 di atas....
kenapa? why?timkaiyyaaa???
sebab aku boring maka aku pon merapu di belog bolok wokkk....
chalo mere bete!!
p/s: nak baca..baca...xnak baca sudah.....

Tuesday, April 3, 2012

wedding review.....


bismillahirrahmanirrahim...
okeh bebeh2 sekalian.....today aku xde wordless2 wednesday ni...ngahahaha...x dawaila kl wordless.....kannnn....
nk review sket pasal kenduri kawen aku yg xseberapa itu....
okeh lets cekidauttt.....
1. kad kawen
-akceli kad kawen aku tempah kt warisan ideareka....time tuh ade promotion kt angsana so aku rembat je la mn2 yg murah..hihi....kad sekeping rm0.38sen aku dpt with free 1k tg tag n pic memori size ape tah...aku order 1k pcs....disebabkan sahabat handai ummi ni ramai...maka trpakse aku menambah kad kawen trsebut....gambar di atas adelah kad yg di print sendrik kt opis n dipotong2 sendrik smpai jari trhiris ngn pisau tajam.....nmpak nau curi guna barang kompeni dpt bala...huhu....so total kad ialah 2k...woo...byk jugakkan aku print...kos print...3sen sekeping kad...lalala...kl tau dr dlu aku design n print sendrik...cheitt....

2. guestbook
-idea nk wat guestbook gini rupa ialah selepas trlihat opismate yg rajin jual n DIY craft2 gune kain felt....so aku pon belila perkakas ni kt Daiso....then g gugel gmbor2 menarik then tiru......walopon jahitan compang cmping...pastuh batang hitam lupe nk gam tuh yg bersimpang siur...tp i loike.....kreatip jugakkan aku neh...kuikui......sesape nk tempah bleh roger i...tp utk cover jela...dlm tuh aku tibai pakai manila kad yg dipotong ikot teknik sukahati....

3.bunting
-bunting ni pon ditempah kt warisan ideareka.....tp design tuh aku yg wat.....hoho...gmbar dlm bunting tuh time aku pre-wed kt semak mn tah kt perling....gmbar time kudud...thank to abdul mujib sbb bg pre-wed free...hihi....
4. signboard
-sila abaikan 2org itu...fokus pd signboard bilik pengantin..hehe...disebabkan sisa2 dr guestbook byk lg maka aku pon watla signboard simple ni....teknik potongan huruf pon sec sukahati atau lebih sesuai dipanggil hentamkeromo.....
5.bilik pengantin
-bilik pengantin aku design sendrik...xdela design sec gempak juz gantung kain...letak bunga2 cinta sket...gantung tanglung....gantung bola krismas (smpai senget2)....nama kt kepala katil pon da sisa guestbook...kehkehkeh....set bilik tido adalah tidak baru...sbb pk set trsebut br 2taun...tp almari da arwah le.....so i gunakan ape yg patot mngikut bajet ciput aku....
6.cermin meja solek....
-fokus kt meja solek blakang tu yek...bunga tissue keliling cermin aku wat n tampal sec gigih....dlu rasenye penah wat entry pasal meja solek ni kan....akceli disebabkan meja solek xbaru kan...so aku letakla bnde2 mngarot2 tuh.....
7. signage tol
-yg bentuk duit n no entry tuh aku wat sendrik n laminate sendrik kt opis pastu aku tampal ngn lidi sate....akceli ade byk tp ni ant grup2 yg wat tol...ade 7 tol sumenye incek hubby kene lalui....hahaha.....
8.tanglung
-tanglung ni aku beli kt eva...ade dlm fb eva paper & lantern...memula beli idea len..nk gantung kt pintu masuk...skali bleh mak andam siap pasang pelamin...len plk jadinya.....
9.pelamin
-inilah rupe pelamin aku...nmpak x mn letaknye tanglung2 trsebut....hehe...mak andam siap puji effort aku...auwww.....nmpak jugak x bunga telur yg da kemana2 letaknye tuh...aku beli 3box=rm100 kt air itam..hihi.....sy mmg bajet....
10. kek
-kek yg menarik ini aku tempah dr kak faten dr Batu Pahat.....ade fesbuk beliau Faten Bp....kek sume cntik n harga brpatutan....ini ialah kek rainbow ye kengkawan...cde plak gmbar after potong...photoG aku kua tgk2 da licin....aku pon rase sket jek...sedap giler kek ni...huu....nyesal xbawak lari cupcake byk2 tuh....
okeh bebeh...ini dlu wat mase ni...kl ade sebarang prtanyaan ble tnye di ruangan comment...ceh perasan artis plak aku...
chalo mere bete!!

return of DAWAI..ehh...puan DAWAI...ouhh yeahh...

bismillahirrahmanirrahim...
pheww...lame seyh xupdate ini belog....huuu...i mishhh tulih bende mngarot dan merapu....sambil letak gmbar2 camwhore aku.....huuu....
akceli..aku dr itu hr nk update ttg mjlis kawen aku tp pehal tah ngn laptop company neh...xboleh nk upload gmbor...hangin aku..dekat lapan belas juta kali try smpai gibab....mmg hampeh....
so disebabkan aku xdapat nk mengupload korg bleh la g kt link photoG aku utk melihat sikit2 gambor kawen aku yek.....kl nk tgk lg byk sile la dtg ke rumah smbil mmbawa buah tgn dan melepak borak2 melihat album aku...hehe....poyo kannn...
okeh bleh lihat di sini dan juga di sini......
selamat melihattt.....
akceli tgn gatai nk merapu byk bnde...tp nntila entry len plak aku merapu..hihi...
akan ku coba utk hupdate seaktif yg boleh.....
chalo mere bete!!