Tuesday, October 26, 2010

.........kusut masai........

aku xkusut masai...aku ttp cun dan cool sperti selalu.....
ye....mcm bese...jeans koyak rabak dibahagian kaki,kemeja kotak2 n sliper i-panema yg da dekat 4taun usia ia.......

tapik....ntahlaa....
dr pagi td aku rase mcm ade batu igneus yg sgt besar atas pale otak aku ni...

" Pemberian ALLAH itu berbeza-beza jalannya "

dan manusia plak..slalu lupe utk bersyukur.......
bile terkena ujian...mula merungut.....aku paham...ALLAH beri kita ujian sebab DIA sayangkan hamba-NYA.......cume brgantung pada jenis ujian...ade yg besar...ade yg kecik...ade yg smpai melibatkan hidup mati.....

aku pon sedang brhadapan dgn satu ujian ALLAH...yg pada mulanya btol2 wat aku lemah n hampir trsungkur.....tapik....aku cube gak bgn n face ujian tuh....mungkin dgn ujian mcm ni...baru aku btol2 boleh mnjadik hamba-NYA yg xlepas2 bersujud pada-NYA.....ye aku akui aku masih jahil.....byk lg yg aku kurang.....tapi aku masih mnjaga agama aku.....insyaALLAH....

kdg2 aku trpikir...knp mesti aku yg trime ujian sebegini.....aku xkuat sebenarnye....sgt2 lemah.....n smpai rase mcm nk g larikan diri ke negara lain...bia sume org xjumpe aku...n aku bleh start hidup baru as org len.....jadik artis kt hollywood ke....duhhh....mcm la bole...br xjumpe umi brape mgu da sawan homesick......ceh...

bila aku tgh down dgn keje2 aku......kdg2 minda setan aku merungut....
"knpla aku xkeje ikot course aku dlu...igt sng ke nk blaja bnde baru tnpa org guide...ciss"
"knpla susah sgt nk dpt keje gj mahal tapik keje rileks"
"knpla xde org kaya masok minang aku then aku bleh jek jadik surirumah fulltime jek"

bile rase2 da mengong jap dan terasa tanduk pon mula tumbuh....minda suci plak bersuara...
"brsyukur dgn rezeki yg ade....kl Allah tarik sume rezeki lg la susah hidup"
"untung ade keje...dr xde keje"
"kl dpt suami kaya tapik die bleh bg duit jek watpe..kasih syg yillekk...nak ke?"

ni baru piki sal keje...kl minda gonjol plak dtg piki sal jodoh....OMG...ni lg terok....
"mn nak cr mr.perfectionist ni"
"boleh ke die bg aku semua keperluan yg aku nak...melayan aku yg gonjol ni....n xkan marah aku walau sekali pon?"
"betul ke dia xkan berubah jadik mcm syaitonnirrajim...lupe kepimpinan sendrik....lupe agama...lupe daratan...lupe ALLAH..arrggghhh!!!"

ble rasa2 da kritikal dgn persoalan yg mncabar minda.....sambil ketuk2 kepala...hati aku berkata....

"kita xboleh mngharapkan jodoh kita sealim ulama'...sekaya bill gates....sekacak Won Bin...sepandai Einstein...sbb sume tuh xkan wujud dlm dunia ni..pasti ade yg kurang.....kdg2 ade yg sebaik2 umat tapik miskin harta....ade yg sejahat syaitan tapik kaya raya.....ade yg kacak bagai putera kayangan tapik kurang agama.....xkan wujud Encik Perfect....."

“Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. [Surah al-Nur, ayat 26]"

maksud dr surah an-Nur tuh kdg2 wat aku sentap......bile aku diberi pilihan dr golongan yg kurang baik agamanya.....adakah sebab aku ni pon trgolong dlm golongan yg jahat n jahil......*dushhh* ...satu layangan tumbukan padu pada kepala otak sendri......trpegun sejenak dgn statement ni....
"lelaki atau perempuan yang jahat sudah insaf dan bertaubat mesti kawin dengan orang seperti mereka sebelum insaf dan bertaubat, tidak kah mereka akan berkahwin dengan orang yang baik supaya lebih dapat membimbing mereka ke jalan yang diredhai Allah?"

ye betul jugak....kl aku nakkan yg Soleh saje...aku kene da bersedia mnjadi Solehah......aku kene 'jadik'...n bukan 'carik'.......kl org slalu kuakan statement laki baik utk pompuan baik...mcm mn plak ngn kes Asiah and Firaun?? kan? kan? maka ble org yg dlu syaiton nak jadik mcm malaikat...die mesti perlukan bimbingan...n si pembimbing plak mesti akan sentiasa tambah ilmu agama beliau utk mnjadik pembimbing yg benar.....wow...xsangke dgn ayat2 sendrik.....

okeh2......aku da xkusut masai sgt da.....tapik...aku masih perlukan masa utk mencunkan diri smule.....sbb aku ni kan manusia....manusia mn penah puas....slalu trleka dgn sesuatu yg kecik mcm kuman......

baiklah..tamat entry...

chalo mere bete!

No comments:

Post a Comment