Thursday, January 28, 2010

..pizza...oouhhh..pizza...

Sebenarnye aku terdetik nak wat entry ni pas trbaca entry Mok yg bertajuk 'i'm not deaf'......sbb kesah die tuh ade jugak terkena pada aku....
dulu...time aku kene extend satu semester kat UM...aku da xduduk kat kolej lg....aku dok mnyewa kat vista angkasa....so disebabkan aku ni manusia yg kekurangan duit...maka aku mncarik part time ngn rumet aku ......cbonksue nanie...
maka lg skali...aku dan nanie pon telah memohon untuk bekerja di Pizza Hut Call Centre...as a customer service a.k.a tukang amek order pizza melalui tepon......
sepanjang bekerja tuh..walopon xlama...tapik ia telah mmberi aku seribu kejadian .....
meh aku citerkan ape yg telah berlaku sepanjang keje tuh..

kejadian 1:
aku: Hello..terima kasih kerana memilih pizza hut...saya wai...boleh saya bantu encik...
cust: hellooo.....ni pizza hut ke?
aku: ye encik...kami mengambil tempahan pizza disini...
cust: ni kat mn ekk....
aku: kami berpusat di Kuala Lumpur encik...
cust: alamak....saye ni kat Perak....boleh ke awak nak antar pizza dtg sini.....jauh tuu...nnti da sejuk xsedap....
aku: (nak kate bangang kang....customer always rite).......

kejadian 2:
aku: Hello..terima kasih kerana memilih pizza hut...saya wai...boleh saya bantu encik..
cust: hello..saye nak tempah pizza la..boleh x?
aku: boleh encik.....boleh encik beri alamat encik?
cust: err....rumah saye yg dekat dgn rumah ketua kg tu la...senang jek....rumah kaler biru...
aku: baiklah encik...alamat lengkap..
cust: ala....org pizza tuh taula...sebut jek nama saye ni....die tiap ari lalu depan uma saye ni ha...pizza pon dekat jek ni...
aku: (sengal sungguh makhluk ini.....da tau dekat g la beli sendrik..sebok nak delivery plak)....

kejadian 3:
aku: Hello..terima kasih kerana memilih pizza hut...saya wai...boleh saya bantu encik..
cust: hello...(dgn suara mcm org sedang mngerang2...)
aku: ye encik..boleh bercakap dgn nada yag kuat sedikit....
cust: saya nak m****cap boleh x?
aku: maaf encik...kami tidak ade menjual kicap....
cust: bukan...saya nak m****cap....
aku: errkk....(terkedu jap pas sedar dgn ape yg encik tuh maksudkan)....ok la encik...kicap xde..bye! tros off...
rupenye encik tuh nak 'melancap'...patutla suare mcm org tgh nazak...cilakak sunggoh....

kejadian 4:
aku: Hello..terima kasih kerana memilih pizza hut...saya wai...boleh saya bantu encik..
cust: heloo...(suara budak2)...saye nak piza...
aku: ye adik..boleh kakak bercakap dgn mak atau ayah adik...
cust: eh aku lapa la bodo! aku nak piza bukan nak suh ko kenal2 dgn mak ayah aku...
cust: (aku mute kan sound)...kuang ajaq punye budak!!!

ok la tuh ajek yg aku mmpu igt...akceli ade byk lg....nak2 bile cust yg call ialah org arab...lagi mcm hampeh...sbb english dorg sepatah haram aku xpaham.....
nway....aku enjoy keje situ walopon kdg2 stress.....(ceh stres la sgt...)

ok la....bye....

6 comments:

  1. stress cam tu melayan orang ok lagy..
    dari stress bile kite tak dapat perform well cam skarang ni... heee

    a good experiences.. patut ler ko terer wat pantomin... byk da ko tgk ragam manusia rupenye.. ehuhuhu :P

    ReplyDelete
  2. rina...mmg stress but bile igt2 balik mcm kelakar giler pon ade...hahah....
    tapik btol kata kamu...stress xdapat prform is the most worst thing yg kite rase.....mmg hampess...rase da wat yg terbaek giler but.....the resukt is still the same....
    xtaula sape yg salah...kite or tukang nilai.....whatever...

    pantomin tuh aku pon xtau dr mn dtg bakat itu...haha...like i said...i am the multipurpose power girl...ngehehe..

    ReplyDelete
  3. kerja macam tu memang stres kan...
    nak kene layan elok2..
    lepas tu manager pulak control/pantau gila2...
    tapi bila kenang balik memang funny la...
    hahha..
    patutlah aku dengar zaman tu, pizza hut sale jatuh.. hahahaha...

    ReplyDelete
  4. weh wai, aku gelak giler tak hengat bace post ni.hahahaah =))

    ReplyDelete
  5. mamok...ceiss..mn ade sales menurun...ske2 ko jek...
    saje ah tuh...ble aku keje kt spital ko kate kadar kematian meningkat.....abes tuh mcm mn plak klo aku keje kt SWB....adakah kadar org berak akan berkurang jugak....sile jawab...aku pon da konpius da..

    kerry...itulah hakikat sebenar kerry...ble igt smula aku pon senyum sorg2 mcm org giler...heheh

    ReplyDelete
  6. hahaha..
    wyh.. SWM tak de kene mengene dengan orang berak la Dawwai.. ape da... hahahah...

    ReplyDelete