Wednesday, December 23, 2009

....HUJAN......



Semalam bgn pagi hujan...harini bgn pagi pon hujan.....
bile citer pasal hujan mmg bes...sbb aku mmg ske hujan...xtaula hujan ske kat aku ke x?
antara sbb2 aku ske hujan is...ble hujan...suasana jadik sejuk....maka...klo dapat peluang nak tido....fuhh!! konpem syok giler...sambil berselubung dlm selimut yg tebal...dan dikelilingi oleh bantal2 yg empuk.....serta lampu yg dipadam untuk menimbulkan suasana yg ala2 romantik.....mmg aku yakin yg aku xkan bgn selagi hujan x berhenti...ataupon aku kene sergah ngn rumet aku sbb xsolat lg...xsenonoh sungguh perangai itu...

waktu zaman skolah dlu....bile hujan...mesti kami adik beradik da wat muka 'penyu mati laki'......ant sbb muka kami berubah ialah....1st...kami terpaksa bgn dari tidor yg mengasyikkan...2nd...kami terpaksa mandi menggunakan air kolah yg sejuk..(slalunye aku pakse ummi jerang air dlu...then dapatla aku mndi air suam..hehe)....3rd...kami akan termangu2 piki nak g skolah naik ape...sbb dahulukala...kete abah ske wat prob....

disebabkan aku ni agak keji sket...aku slalu dgn muka selamba badak tgu ujan benti..then baru g skolah.....dan dgn selamba jugak aku masok skolah lalu pagar yg da berlubang kat blakang skolah....(ni time skolah rendah)......of kos cikgu paham dgn keadaan cuaca pada masa itu kan.....tapik besenye aku terlepas la...well....ape bleh wat.....aku kan hebat dan cool...tapik slalunye jugak la kan...aku kene paksa ngn ummi redah gak ujan tuh...dan uniform kami akan ditransform dgn begitu dasat....kasut dibungkus plastik...dan dipakaikan baju ujan yg muat 8org dawai....err...rasenye aku da penah tulis pasal ni kat entri mok....dimana mok telah cuba meng'interprestasi'kan ia melalui imej...dan hasilnye....xpayahla aku ckp...sbb aku penah masokkan imej tuh dlm blog aku...

tapik bile masok skolah men.....aku semakin ikhlas ke sekolah walopon hujan.....
teringat aku pada satu pagi yg hujan...tapi xlah berapa nak lebat...renyai2 manja jek....slalunye aku gerak ke skolah pukul 7.25am..sbb masok skolah 7.30am....tapi kali tuh aku tergerak ati nak g skolah kul 7am....dgn payung biru katun2 kucing itam yg aku rembat dr umah amkcik aku tuh...aku gagahkan perjalanan dgn penuh keayuan....smpai kat jalanraya...aku pon bersedia nak melintas......tiba2...bas Coastal dr arah bandar benti kat depan aku....berpusu2 budak2 skolah kua..termasoklah 'skandal' aku...heeee....eh lupa nak btau..kejadian ini berlaku ketika aku tingkatan 3....
aku pon tetibe gementar giler...criusly...otai2 aku ni pon...bile nmpak 'die' tros gelabah bewak...adehlaa.....aku pura2 xprasan kan 'die'....akceli dlm ati aku mngharapkan 'die' akan tumpang payung aku skali...tapik.....hampa!..sbb yg tumpang payung aku tuh bukan 'die'...tapik manusia mn tah...aku pon da xigt.....
disebabkan hari hujan tu lah aku da tau kul bp bas 'die' smpai depan simpang skolah...maka dr situ aku tros dtg awal dgn harapan dpt tgk 'die'.........dan pegi skolah bersama2 'die'...walopon xdapat jalan bersama...huhuh~

Kalau kat umah...time cuti sekolah...bila hujan turun jek..aku xkan melepaskan peluang utk menjeleskan jiran sebelah umah aku.....nak tau kenapa....sbb bile hujan....parents jiran aku akan kurung anak die dlm umah...tapik ummi pulak lain....aku n abg slalu jek request nak mndi hujan.....dan seperti biasa ummi mesti akan bg punye....dan adakalanya ummi pon join skali kami bermain hujan....bes giler....
anak jiran aku hnya mampu menjenguk dr tingkap jek melihat keseronokkan kami bermain hujan.....sbb...sepanjang lorong umah aku tuh...aku rase ummi aku jek yg bg anak die main hujan.......

kl time balik skolah plak....kl tetibe time tuh hujan...mesti aku men redah jek....sbb nak men hujan....smpai umah dgn muka xbersalah...mesti aku akan berkata kat ummi...
'td adik da kt tgh jalan....tetiba hujan..trpaksa la jalan jugak..'
....ummi xhangin kl aku juz basah kuyup...yg ummi hangin....bile kasut aku yg putih jadik coklat2...dan baju aku jugak mmpunyai corak yg terhasil dr tanah......errr....time aku berjalan tuh aku slalu bayangkan yg jalan adalah rata...so aku redah jelah lopak2 yg penuh dgn takungan air tanah tuh....mcm bes plak rase...

skarang...bila kump. HUJAN muncul dipersada seni.....aku rasa mcm industri muzik kita akan mngalami anjakan paradigma...tapik bukan sbb kump. HUJAN jela.....sbb lagu2 yg terhasil tuh mcm da byk yg bubah...dan xde lg lagu2 yg mendayu2.......akceli....memula aku dgr lagu HUJAN...'pagi yg gelap'......time tuh aku final year kat UM....aku igtkan tuh lagu GAY...rupa2nya...lagu tuh telah berjaya mmbuatkan aku sanggup meredah malam g BigJam HOT.fm kat PJ.....semata2 nak tgk HUJAN.......ehh...mcm da salah topik plak...

ok...bolehla disimpulkan bahawa....HUJAN (bukan kump. hujan ye) dan DAWAI......mmg sgt serasi.....walopon HUJAN da berjaya mnenggelamkan rumah aku slame 43hari...tapik aku anggap ianya adalah satu rahmat..sbb dgn itu....dptla aku mencuci rumah..serta mencari alasan membeli set bilik tido yg baru...(dgn niat nak pow abg...tapik..mcm xberjaya jek)........oklah...aku da xde idea........

tamatlah riwayat ikan kerapu yg ske merapu........
chow!!!

1 comment:

  1. ngahh..ngahh..ngah.....bila citer skandal mu......gua teringant satu budak asrama ku yang sampai sekrg aku usha xdapat...n aku pun x tau dia kat maner sekrang.......perbagai perangai pelik gua lakukan untuk menarik perhatian dia...tapi hasilnya sangat hampeh......heyy MAHANI...maner ha lu skrang....xkan poyo lagi kowt ngan aku....lalalallal

    ReplyDelete