Sunday, December 13, 2009

..DUN JUDGE A BOOK BY ITS COVER...err...

DUN JUDGE A BOOK BY ITS COVER....

mmg ramai yg akan kate mcm ni...."jgn tgk luaran jek...dalaman die mesti lain"..tapik.......hakikatnye....

ramai yg ske judge manusia melalui 1st impression jek...patotkah???

alah...klo aku kate xpatot pon ade yg akan bubah ke??

ouhh...dunia2.....akceli entry kali ni wujud sbb aku rase disebabkan perkara2 mcm ni...hak manusia boleh dicabuli....errr....sejak ble plak aku care sal org len ni....ahh..persetankan soklan begitu...

ok...kembali semula ke topik sebenar....

katakanlah anda sekalian nmpak...sorg pompuan..seksi..rmbut dye...muke mekap tebal...body pon voluptous....mesti dlm pale otak anda sekalian akan screening pompuan itu adalah sorg yg...kaki clubbing maybe..smoker maybe..open minded...mudah di sentuh....and pandai bersoSIAL...

knp kite mesti anda berpikiran begitu...knp xpiki yg maybe pompuan ni juara Qariah tahun lepas ke....seorang cikgu ke....ataupon seorang yg soft spoken...kenapa??timkaiyaa??

baiklah...aku tau ade yg akan ckp..sbb cara pemakaian pompuan tersebut yg wat anda semua anggap yg negatif....itu xbleh nak wat apela...mybe itu keselesaan die nak pakai mcm mane....tapik ape2 pon....aku rase yg otak manusia sekalian patot disucikanlah dr anggap yg -ve ni...sbb...dgn pemikiran mcm ni...hak pompuan tuh boleh dicabuli..org akan wat mcm2 kat die....

adakah anda sekalian nak kate gak..yg pompuan tuh patot tukar cara berpakaian untuk mngelakkan dia dari disalah judge....xpatot..xpatot....

perlu ker mengubah imej yg kite selesa semata2 untuk keselesaan org lain...perlu ke mnjadik hipokrit semata2 nak menyedapkan mata org lain? dan if tetibe pompuan tuh bertudung litup tapi ati xikhlas lagi..x ke rase mcm mmpermainkan agama?? ok if ade yg xstuju ngn statement aku...terpulanglah....

huh...ter emosi plak aku.....aku bukan menujukan entry kali ni pada sesapa...tapik tetiba mcm2 persoalan timbul ttg 'hakim buku' ni.....

kadang2 aku terasa...akibat manusia lain...kita trpakse mengubah corak kehidupan kite sndrik..walopon kita xselesa dgn corak baru tuh......mmg nmpak mcm ego...tapik...smpai bile asek nak bagi keselesaan kt org len jek...diri sendrik?? Life is short babe...so....rasai sume nikmat dunia yg ade....sambil2 mengumpul pahala nak masok syurga....

manusia terlalu piki ape yg manusia len berkata2...smpai lupa ngn kata2 kepada diri sendri....mmg kata minda kita sendri ni xselalu betul..tapik kata mereka tu betul ke?

aku sendri pon xterlepas dari mnjadik judge..tapik aku slalu cube mmbuang segala pemikiran2 -ve tuh smpaila aku dpt sendrik bukti yg manusia tersebut mmg mcm tuh sejak azali...and aku tau org slalu judge aku mcm mane.....maybe sbb attitude aku yg agak KEJI + KEJAM + EGO ni kot...tapik....slagi aku xmnghabiskan duit manusia2 len...ape aku kesah,......sbb aku tau..DUIT mampu mnjadikkan manusia GILA...tapik DAWAI belum mampu mnjadikkan manusia GILA....

fikir2kanlah dan selamat beramal...

chow!!



7 comments:

  1. Kenapa ek bila masuk bab-bab aurat, pemakaian, keselesaan, cara hidup, gaya dll mesti orng kata 'nak jadik diri sendiri and tak nak hipokrit'.. pada aku 'hipokrit' tu hanya alasan bagi individu yag merasa terancam dengan tingkah laku dia yang bertentangan dengan nilai atau agama yang dia pegang.. contohnya dia agama islam yang tetapkan cara pemakaian yg elok, tapi dia tak ikut sebab nak jadik diri sendiri n tak nak hipokrit (ada gak menambah, yg pakai tudung tu baik sangat ke,)kalau macam tu tak payah la pegang agmaa islam.. as same as lelaki yang pakai shorts dan yang lain2 juga..

    so disini aku bukanlah nak suruh semua orang tutup aurat.. tetapi setiap orang ada agama masing2.. kau dah pegang agama kau, kau ikutlah elok2.. tak perlu nak bandingkan dengan orang lain..

    dan kepada mereka yang tak ikut saranan agama (termasuk aku) jangan bagi alasan 'keselesaan sendiri' atau 'inilah diri aku sendiri' atau 'tak nak jadik hipokrit' sebab ONCE kau dah pilih pegangan agama kau, means kau dah setuju dengan cara amal seperti mana agama yang kau pegang tu suruh.. kenapa nak bagi alasan macam tu.. as same as kau akan kata "aku dah kerja dekat hospital, so aku kena ikut cara kerja hospital ni bekerja' boleh pulak.. kan..

    so kesimpulannya.. kita sama2 saling ingat mengingati.. tegur yang termampu.. sebab ustadz aku cakap, dekat akhirat, mungkin akan diatanya soalan seperti..
    "kamu melihat kejahatan/keburukan dikalangan kamu, mengapa kamu tak menegur untuk kebaikan?"

    sebab tu ada orang kata, kawan dengan orang yang baik2.. bagus, tapi pada aku, kalau sekeliling kita semua dah 'baik2'.. macam mana kita nak berdakwah dengan orag yang kurang baik sedangkan kita berkawan dengan mereka kan..

    adeh, aku tak jumpa kesimpulan la dawai.. huhuhu.. tapi tu lah pendapat aku tentang isu kau kali ni (walaupun kau tak request pendapat aku) huhuhu...

    takaballahuminkum..

    ReplyDelete
  2. wahhh.. bukan men panjang lagy usrah dari ustaz mok.. saya amat hargainye... ehuhuhuhu satu pembacaan yang meluas ni haa.. ehuhuhu :) ape pun.. aku rase baiklah kite buat baik dan ape yang disuruh.. dan aku plak rase.. jika masuk dlam penampilan ke ape ke.. yang menyebabkan kite buat salah.. sebenarnye.. kite sedang tewas... kalah dengan rasukan syaitoonn.. ehuhuhuhu tu jee..

    seme orang baik.. tp.. cume kuat n tak kuat je nak lawan rasukan dan bisikan syaitoon... :) ehuhuhuhuhuhu walwahulaalam. :)

    ReplyDelete
  3. arghhhhhh......meluatnyer aku....dah dkt 5 mukasurat aku komen....leh black out plk.......huh...menci ah aku....nanti ah malam aku mengomel kat tepon....:((

    ReplyDelete
  4. to mamok:
    xpe..aku mngalu2kan ko punye pendapat...btw...aku xcakap ko punye pendapat salah n aku betul....honestly...dr segi menutup aurat....bile sekali kite da menegur seseorang tuh....beban kite da terlepas...means after that terpulang pd individu tuh nak terima or x...yg aku lebeh maksudkan ialah..after ko menegur...ko teros judge manusia tuh mcm ko lah yg terbaik dlm dunia..tuh yg aku persoalkan...

    kubur masing2...and dlm mengumpul pahala ko kumpul sorg2...ko xbleh nak mintak org punye pahal or share pahala ngn dorg...but bile ko rase ade org mmbuat keburukan...ko akan rase ko da buat ibadah bile ko tegur mereka..but ko akan mnambah dosa bile ko da start judge mereka...keep that in mind...

    nak ke ko tgk org yg menutup aurat tapi sebenarnye mereka ni terpakse....ibarat mmpermainkan agama....Islam tiada paksaan....aku anggap org2 yg mcm ni....mereka da dianugerahkan akal dan fikiran yg waras.....mereka boleh piki sendrik..tuh jugak menunjukkan sejauh mn keteguhan iman mereka....kite ni plak as a khalifah....hnya membantu....bukan makin mengkondem mereka....

    and....entri aku kali ni bukan menurus kepada agama sahaja..it's universal...so ape yg aku leh simpulkan dr hujah ko tuh...ko da kecikkan skop entry aku dan mmberi pendapat berkaitan agama sahaja....it's good...but sumtimes kite kene think out of the box....rite..

    to rina: yup..rasukan syaitonnirrojim mmg sgt kuat...but kita as a manusia yg ade pegangan and akal...boleh berfikir mn btul n salah....and kata2 manusia lain pon kadangkala dipengaruhi oleh syaiton rite...huhuh....marilah kite renung2kan..

    ReplyDelete
  5. Ok.. sorry kecikan skop entri kau..
    it wont hapen again

    ReplyDelete
  6. chuppp....gua selit kejap....aku berpihak kepada mamok...yehh...menang lalaki....kita sama mengingati kisah bahtera nabi NUH.....dalam quran ada sebut..[kalu salah tolong perbetul ha]...."tidak sst bencana itu diturunkan kepada ssorg......tapi kepada seluruh kaum hanya kerna kemungkaran yang dilakukan....."

    beb.."kata2 manusia lain"...adakah aku tergolong dalam manusia itu...?

    ReplyDelete
  7. kepada kawan2 sekalian...aku appreciate setiap pendapat yg dikemukakan...
    tapik aku terpiki sejenak..kenapa ko sume rase yg aku telah mem'band' kata2 manusia yg berunsurkan 'nasihat'....dan seolah2 aku suruh manusia sekalian mengabaikan segala 'nasihat' manusia......

    ape yg aku cuba smpaikan ialah kata2 manusia yg berunsurkan 'kondem;..'kutukan'...dan 'kritikan yg -ve'.....xde terniat langsung kat otak aku untuk memperlekehkan 'nasihat' manusia lain....mmgla 'nasihat' termasuk dalam kata2 penghakim manusia sekalian...tapi berapa ramai jek yg ske mengeluarkan 'nasihat' berbanding 'kritikan'....

    dan bilamana manusia cuba mengubah 'kutukan' seolah2 ianya satu 'nasihat' yg berguna...patutkah ia terjadik....'kutukan' dan 'nasihat' mempunyai jurang yg sgt besar...

    so as a manusia yg di anugerahkan akal fikiran....jgn terlalu ingin mnjadik sang katak di bawah tempurung....

    ReplyDelete