Tuesday, December 29, 2009

....nyaH kaU Nyah......



arini 30hb....esok 31hb....lusa 1 jan 2010....wahh....cepatnye mase berlalu....
mesti manusia sekalian seboik planning azam baru.......
aku????...aiyakk...usah ditanya sbb aku mmg xpenah ade azam......
kl kawan nama azam ade la...tapik tu pon da g mn tah dak tuh...lost contact....

ok2...akceli aku pon nak ade azam...cume bile time aku nak list kan azam2 aku tuh...sume mcm angin....hilang tah g mn.....n aku plak akan terpinga2 ibarat manusia yg baru termakan ganja..haisyy...
err....baiklah...aku cube listkan sket azam aku...
1) MALAS -----> RAJIN
2) ........( blur jap).........BERSEMANGAT!
3) errr......LEBIH MENCINTAI DUIT...lalala~
4)..........ughh....xmampu nak berpiki....

haisyy...kan aku da kata......aku xmampu nak berpiki ttg azam.........
hnya azam jek yg slalu berpiki ttg aku...(dgn konfidennye)...ntah2 azam pon da xhengat sape aku....huhuh~
hah...ade lg tambahan...

5) MMBUANG SEGALA RASA XBES DLM KEHIDUPAN...

tapik mcmmane ekk....ade sesape leh tolong buangkan ia...sbb ia sgt menjengkelkan dlm kehidupan aku....huh!
da lama aku cube buang rase2 tersebut..tapik so far....masih ade lg sisa2 tuh....menci ah.....
penat maa berpura2 seperti tiada apa2........xbleh jadik pelakon ah aku ni........xjadik nak aply kat media prima jadik artis....cmni aku nak jadik DJ jela.....ngahahaha....Fara Fauzana jadik FAFAU.....aku jadik.....SASAU.......erkk...

.............berjalan2 dr meja ke meja dalam opis smpai pow mknan mereka...................

tetibe aku rase mcm nak tgk citer SHERLOCK HOLMES lg skali......
citer tuh bes gila woooo......5star aku bg........
kalaulah aku leh jadik mcm HOLMES...alangkah hebatnye DAWAI...
tapik....xsemua manusia ni mmpunyai kepekaan yg sgt dasat...dan logic thinking yg hebat.....tapik lg skali...pas tgk citer tuh...tahap kepekaan aku agak meningkat sedikitla.....heheh......yo o saje aku ni.....

err...aku rase da lari topik......
okaylah aku nak join mmber opis bukak kedai kopi...
tajuk arini ialah...'rambut gugur'......

chalo!!



mcm bes plak dok depan pc sambil mkn Vit C utk kanak2......ia telah di cilok dr mmber seopis......dan berjaya di habiskan dlm masa..err....5 saat kot.....

..........macam maner ni.......................



aku nak berhijrah.....tapik.................aku rase mcm lost seketika.....
arghhh...benci keadaan mcm ni......
hijrah aku memerlukan kerajinan........................dan jugak sokongan........
tapik....aku mcm sorg2......xde sape nak support......
aku kene piki sendri.....xde org nak tolong pikikan....................
manje sgt ke aku ni........atau aku mmg pemalas.........
hari2 yg aku lalui menjadikkan aku sebagai ahli pemikir.......................
berfikir ttg sesuatu yg xade kesudahan...................................
...................kdg kala aku terpiki.............aku ni kuat sgt ke????
Aku tau Allah sayangkan hambanya yg tabah dan sabar dgn mmberi pelbagai ujian........
setiap ujian aku telan sendiri.......nak mengeluh......slalu jugak tapik xsemua org boleh jadik pendengar yg setia................
sebab mereka pon ade ujian sendri.....................
kdg2 pemikiran aku cetek mcm budak tadika.......slalu piki jalan singkat utk kesenangan......
tapik senang tuh bukan ade selamanya.........seketika jek.....
kdg2 ati jahat gak piki nak give-up n pasrah jek ngn ape2 yg trjadik....
but aku kene ade usaha...........................
USAHA...USAHA...USAHA......
sorg2........
DAWAI PLZ BE INDIPENDENT!!!!

okay...

Sunday, December 27, 2009

ouhh....dan ouhh lagik....(keluhan org xde idea)

Sebenarnye aku xdela mengeluh sgt...cume pagi tadi jek mengeluh nak bangun pagi sbb rase mcm kepenatan xhilang lg.......
semalam aku selamat smpi dr KL....setelah puas beronggeng dgn 'Geng Pemusnah UM'...baru aku sedar yg aku sgt merindui campus life aku...dan ade terdetik dlm ati yg aku ingin kan kehidupan itu lg walopon da bekerjaya.....dan...aku inginkan kerjaya disana...walopon aku tau disana bukan tmpat aku mncari rezeki...
hurmmm...aku tau xbaik mengeluh dlm hidup sebab ia seolah2 menunjukkan yg kita ni manusia yg xtau nak bersyukur.....

semalam aku naik bas dari pudu xtepat jam 9.30am......sbb aku mcm terpinga2 jap mencari...mana pintu keluar bus puduraya.........mcm kelakar plak...mcmlah aku xbiasa kat sana kan......huh..
dan aku terasa yg perjalanan pulang tuh sgt sekejap....perjalanan pegi plak punyelah lama....smpai da krem pungkok i ni...haisyy....
mula2 sepatutnye aku trun kat PG...tapik setelah berdiskusi dgn nager...maka aku trun di Larkin dan die amek disitu....dan hantar pegi PG dan amek barang dan pegi ke JUSCO.....
hebatkan stamina aku...walopon baru smpai dr KL aku masih boleh melakukan aksi tawaf kt JUSCO tuh......xpela...atleast aku ade la gak terlibat dlm Y.E.S....window shopping...

setelah kaki terasa mcm nak patah dan stamina semakin menurun...aku meneruskan rancangan untuk mncarik rumah kak nana...coz aku nak tumpang tido kt sana bersempena pg tadi aku ade appointment braces.......
kesian jugak kat nager berhempas pulas ngn keta kebal die mncari umah..dan kesian jugak kat aku yg dah mcm zombie....ngntok + penat + zero stamina........

ape yg aku igt sewaktu kt umah kak nana ialah...aku online..iron baju...online..mkn kopok lekor..tgk singapore idol...online.....tido dgn jayanya....
pg2 kak nana da hantar ke pejabat kesihatan......mcm pelik sbb jalan kat situ yg slalunya sunyi mnjadik sibuk dgn kete yg bnyk.....rupe2nye ade pendaftaran untuk penempatan guru dekat sekolah depan pejabat kesihatan tuh....guru2 satu johor berkumpul kat situ......dapatlah jugak aku menatap wajah2 bakal guru tuh...dan hati aku berkata..."tulah dlu eksen xnak amek cikgu"...haisyy.....

kali ni app aku cepat sket...sbb aku smapai awal n org xramai lg.....Dentist telah menggodak gigi aku slame setengah jam dan hasilnye...beliau telah meletak dawai yg besa pada gigiku...ouhh,,,,
maaf gambar ia xdapat dipaparkan sbb takot mmbawa mimpi ngeri....
dan skang...aku sedang menahan kengiluan gigi...adehh...beauty is pain.....
akceli aku tahu entry kali ni xbest...sbb xde yg menarik pon untuk di bacakan..
tapik aku cume nak melepaskan batuk ditangga smbil mencari idea...bagaimana aku nak berhijrah......dan kemana destinasi aku....hurmm...
berusahalah dawai..

Wednesday, December 23, 2009

....HUJAN......



Semalam bgn pagi hujan...harini bgn pagi pon hujan.....
bile citer pasal hujan mmg bes...sbb aku mmg ske hujan...xtaula hujan ske kat aku ke x?
antara sbb2 aku ske hujan is...ble hujan...suasana jadik sejuk....maka...klo dapat peluang nak tido....fuhh!! konpem syok giler...sambil berselubung dlm selimut yg tebal...dan dikelilingi oleh bantal2 yg empuk.....serta lampu yg dipadam untuk menimbulkan suasana yg ala2 romantik.....mmg aku yakin yg aku xkan bgn selagi hujan x berhenti...ataupon aku kene sergah ngn rumet aku sbb xsolat lg...xsenonoh sungguh perangai itu...

waktu zaman skolah dlu....bile hujan...mesti kami adik beradik da wat muka 'penyu mati laki'......ant sbb muka kami berubah ialah....1st...kami terpaksa bgn dari tidor yg mengasyikkan...2nd...kami terpaksa mandi menggunakan air kolah yg sejuk..(slalunye aku pakse ummi jerang air dlu...then dapatla aku mndi air suam..hehe)....3rd...kami akan termangu2 piki nak g skolah naik ape...sbb dahulukala...kete abah ske wat prob....

disebabkan aku ni agak keji sket...aku slalu dgn muka selamba badak tgu ujan benti..then baru g skolah.....dan dgn selamba jugak aku masok skolah lalu pagar yg da berlubang kat blakang skolah....(ni time skolah rendah)......of kos cikgu paham dgn keadaan cuaca pada masa itu kan.....tapik besenye aku terlepas la...well....ape bleh wat.....aku kan hebat dan cool...tapik slalunye jugak la kan...aku kene paksa ngn ummi redah gak ujan tuh...dan uniform kami akan ditransform dgn begitu dasat....kasut dibungkus plastik...dan dipakaikan baju ujan yg muat 8org dawai....err...rasenye aku da penah tulis pasal ni kat entri mok....dimana mok telah cuba meng'interprestasi'kan ia melalui imej...dan hasilnye....xpayahla aku ckp...sbb aku penah masokkan imej tuh dlm blog aku...

tapik bile masok skolah men.....aku semakin ikhlas ke sekolah walopon hujan.....
teringat aku pada satu pagi yg hujan...tapi xlah berapa nak lebat...renyai2 manja jek....slalunye aku gerak ke skolah pukul 7.25am..sbb masok skolah 7.30am....tapi kali tuh aku tergerak ati nak g skolah kul 7am....dgn payung biru katun2 kucing itam yg aku rembat dr umah amkcik aku tuh...aku gagahkan perjalanan dgn penuh keayuan....smpai kat jalanraya...aku pon bersedia nak melintas......tiba2...bas Coastal dr arah bandar benti kat depan aku....berpusu2 budak2 skolah kua..termasoklah 'skandal' aku...heeee....eh lupa nak btau..kejadian ini berlaku ketika aku tingkatan 3....
aku pon tetibe gementar giler...criusly...otai2 aku ni pon...bile nmpak 'die' tros gelabah bewak...adehlaa.....aku pura2 xprasan kan 'die'....akceli dlm ati aku mngharapkan 'die' akan tumpang payung aku skali...tapik.....hampa!..sbb yg tumpang payung aku tuh bukan 'die'...tapik manusia mn tah...aku pon da xigt.....
disebabkan hari hujan tu lah aku da tau kul bp bas 'die' smpai depan simpang skolah...maka dr situ aku tros dtg awal dgn harapan dpt tgk 'die'.........dan pegi skolah bersama2 'die'...walopon xdapat jalan bersama...huhuh~

Kalau kat umah...time cuti sekolah...bila hujan turun jek..aku xkan melepaskan peluang utk menjeleskan jiran sebelah umah aku.....nak tau kenapa....sbb bile hujan....parents jiran aku akan kurung anak die dlm umah...tapik ummi pulak lain....aku n abg slalu jek request nak mndi hujan.....dan seperti biasa ummi mesti akan bg punye....dan adakalanya ummi pon join skali kami bermain hujan....bes giler....
anak jiran aku hnya mampu menjenguk dr tingkap jek melihat keseronokkan kami bermain hujan.....sbb...sepanjang lorong umah aku tuh...aku rase ummi aku jek yg bg anak die main hujan.......

kl time balik skolah plak....kl tetibe time tuh hujan...mesti aku men redah jek....sbb nak men hujan....smpai umah dgn muka xbersalah...mesti aku akan berkata kat ummi...
'td adik da kt tgh jalan....tetiba hujan..trpaksa la jalan jugak..'
....ummi xhangin kl aku juz basah kuyup...yg ummi hangin....bile kasut aku yg putih jadik coklat2...dan baju aku jugak mmpunyai corak yg terhasil dr tanah......errr....time aku berjalan tuh aku slalu bayangkan yg jalan adalah rata...so aku redah jelah lopak2 yg penuh dgn takungan air tanah tuh....mcm bes plak rase...

skarang...bila kump. HUJAN muncul dipersada seni.....aku rasa mcm industri muzik kita akan mngalami anjakan paradigma...tapik bukan sbb kump. HUJAN jela.....sbb lagu2 yg terhasil tuh mcm da byk yg bubah...dan xde lg lagu2 yg mendayu2.......akceli....memula aku dgr lagu HUJAN...'pagi yg gelap'......time tuh aku final year kat UM....aku igtkan tuh lagu GAY...rupa2nya...lagu tuh telah berjaya mmbuatkan aku sanggup meredah malam g BigJam HOT.fm kat PJ.....semata2 nak tgk HUJAN.......ehh...mcm da salah topik plak...

ok...bolehla disimpulkan bahawa....HUJAN (bukan kump. hujan ye) dan DAWAI......mmg sgt serasi.....walopon HUJAN da berjaya mnenggelamkan rumah aku slame 43hari...tapik aku anggap ianya adalah satu rahmat..sbb dgn itu....dptla aku mencuci rumah..serta mencari alasan membeli set bilik tido yg baru...(dgn niat nak pow abg...tapik..mcm xberjaya jek)........oklah...aku da xde idea........

tamatlah riwayat ikan kerapu yg ske merapu........
chow!!!

Monday, December 21, 2009

ati manusia = ati sumpah2.....???



1st of all...aku terdetik nak wat entry ni setelah aku dgr info dr Hot.FM pg tadi.....
citer berkenaan sorg gadis (si kakak) ni....family bf n bf dtg nak merisik si kakak...then sesampai dirumah...si adik plak yg kua antar minuman kat tetamu (keluarga bf si kakak).....skali tuh....agaknye ni yg dinamakan cinta pndang sekilas....si bf tros nak merisik si adik plak.....maka si kakak ni rase mcm tertipu jek....
apakah????
sekali pndang tros macam tuh bleh bubah....kalau aku berada disituasi si kakak....mybe aku akan nasihat si adik aku tuh utk piki pnjang...coz mnla tau...tetibe nmpak plak adik kepada si adik lg...tros trpikat ngn yg tuh plak....cane??
pastuh aku xsempat plak nak dgr radio tuh smpai abes topik coz g keje.....

smpai tmpat keje....otak aku masih ligat lg piki ttg topik td.....knp senangnye nak bubah ekk??? nak2 perkara yg melibatkan ati dan perasaan.....
bercintan cintun bagai nak rak..3-4taun..then...sekelip mata...dgn kehadiran org ketiga...sumenye musnah...puncanye...ati da bubah keangin monsun laut china selatan...asalnye laut india....

kl tnye pada kaum lelaki..of kos mereka salahkan kaum wanita...dan jugak sebaliknye......
bg aku....tuh terpulanglah...kite xleh nak mnjadik hakim dunia yg adil.....mesti ade biase punye....sbb klo tnye aku pon...of kos aku jawab laki...based on my experiencela...

kdg2 mmgla xleh nak salahkan org yg da bubah ati tu jek...mybe ade sbb knp die bubah ati...tapikkan....bg akulah...kl da tau ati tuh senang nak bubah...jgn terlalu mudah mmberi harapan....ade sesetengah manusia...bile harapan da diberikan...die betul2 akan mngharap pada harapan tu jek...tapik bile da putus harapan....mcm2 bleh trjadik kt manusia tuh...(errkkk...penin ngn ayat sendrik)

ok..kmbali pada citer si kakak td....agaknye knp si bf tuh senang2 jek nak bubah ati dr si kakak kepada si adik.......adakah sbb slame ni si bf tuh xdela cinta sgt kat si kakak...ataupon...si bf ni mmg pecinta wanita..pntang nmpak pompuan cun sket tros jatuh ati...ataupon mcm2 lg la alasan len.....
mmg rase macam nak karate tengkuk si bf tu ajek kl si bf bg alasan...
'itulah cinta....xboleh dijangka apa akan berlaku'.........
ape plak nak jadikan cinta sebagai alasan......patotnye jawapan yg diberikan...
'itulah nafsu mataku..pantang nmpak awek dahi licin'.....
but no wonderla.......kebanyakkan kes yg berlaku mesti melibatkan 'ati lelaki yg berubah'....dan jarang2 melobatkan 'ati perempuan yg berubah'.....
aku bukan biase...tapik merujuk pada fakta,pemerhatian, dan juga pengalaman...mmg kaum lelaki lah yg senang untuk berubah ati.....contoh....si lelaki berkapel ngn si perempuan selama beberapa tahun..then ade badai yg menjelma mnyebabkan hub goyah....sedang hub mereka ibarat telur dihujung tanduk.....si lelaki terjumpa org lain.....tros si lelaki mngambil keputusan mnjadikan org lain itu sebagai permaisuri dihati.....manakala si perempuan tetap sendirian tnpa ada pengganti......
can u imagine si lelaki yg mencintai si perempuan selama beberapa tahun tros switch kecintaan beliau kepada org lain yg baru dikenali beberapa minggu??
knp la si perempuan xbleh nak wat mcm tuh gak ekk.....
tapi papepon...setiap org adalah berhak terhadap hati masing2...nak bubah ke...xnak bubah ke.......cume aku kurang senang jek ngn golongan 'sumpah2' ni.....kejap A....kejap B...... mnyusahkan masyarakat jek......yelah...utk kes si kakak td...kan akan mnyusahkan mak bapak si bf serta mak bapak dan adik si kakak......semua akan terlibat...nak2 klo ade atok nenek si kakak lg....huuuuu....harubiru beb...

kesimpulannye.....sebelum kite wat keputusan...makesure kita tegas ngn keputusan kita...jgn jadi mcm lalang......letakkan sikit value 'emphaty' dlm hidup.....sbb ape2 perubahan...mungkin boleh mnyebabkan kecederaan ati....kesakitan jiwe....dan mungkin boleh berlaku pembunuhan perasaan....

fikir2kanlah dan selamat beramal....


p/s: aku terasa begitu formal semasa menulis entry ni...haisyy....bia betol.....okla...mari kite tenangkan minda ngn melihat gmbar basikal di bawah ni....



lokasi basikal ni adalah di halaman rumah Ali Azaraei........slame lapan belas kali aku g umah die aku xpenah pasan kewujudan basikal ni....so after this aku xkan sesat lg la dlm mncarik umah Ali.....ngeheheehe...
Ali taun depan ko jgn ubah posisi basikal ni plak...kang aku sesat utk kali kesembilan belas kali plak nak g umah ko.....

Sunday, December 20, 2009

marangkerapu kapunden...haisyy..




SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH buat semua umat Islam di dunia....
maapla terlambat nak mngucapkannya....

Tahun baru ISLAM da pon lepas...means aku berada di tahun yg barula kan...
errr.....blur jap...ape aku merapu ni...xde ikan kerapu pon....
tapik kan...walopon da tahun baru....i'm still the same DAWAI.....xde prubahan pon....

ok...sebelum tahun baru ISLAM ni mnjelma....Alhamdulillah aku sempat mengaminkan doa akhir tahun sebelum maghrib...dan doa awal tahun selepas maghrib...sambil mata masih lg mngerling kearah tv melihat mesia membantai vietnam....dan juga tubuh diselubungi selimut sape tah kat ruangtamu tuh...dgn niat nak menutup aurat...ouhhh...apakah....

lepas tuh aku sambung tgk bola dgn penuh emosi....sgt emosi bile Zaquan Adha masok padang...tapik....malangnye die da berpunye...sedih2....

esoknye....aku bersiap nak balik kg...
abg jnji sebelum jumaat...then die lmbat bgn die kate pas jumat plak....
tgu dgn penuh keseksaan sbb otak da kt kg......arghhh....!!
then aku msg abg tnye..."bro...blik kg pas jumat mgu ni ke mgu depan?"...
then abg dgn tenangnye balas..."mgu depan"..
ciss.....tapik akhirnye die smpai gak setelah aku da bergelimpangan depan tv ala2 duyong yg kekurangan kasih sayang.....

smpai umah...aku agak terkedu ngn keadaan umah yg sejibik mcm tongkang yg da musnah dgn begitu jayanya....
umah aku still under renovation...ble tah nak siap......tp yg pasti toilet blik baru aku cukup besar utk aku berguling2 ala2 kajol......ataupon kojol...

sabtunye plak.....seharian aku mnjadik kongkang akibat cuaca yg sgt menggoda.....manakala tv plak hnya mnayangkan citer hindustan yg kurang mmberangsangkan sbb hero da tua......
tetibe aku bleh trpandang novel jenab atas meja.....aku capai novel tuh....
"Andai itu takdir-NYA".....
mcm bes jek...kata ati aku...then aku tros bace.......
bace punye bace...xsedar da half aku bace....aku mcm terbawak ke alam novel tuh....
fuhh....aku da cipta satu rekod...membaca dgn begitu lama...dasat!
tapik...crius aku akui novel tuh telah berjaya mmbuatkan emosi aku bergelodak...arghhh!!...btol ke ni dawai.....

setelah aku hampir2 terasa diri aku ibarat heroin novel tuh...aku berjaya disedarkan dgn satu msg berbunyi.."weh nak tgk wayang x? jom la"......
aku sepantas kilat mmbalas..."nak!!"....
mlm tuh g tgk citer 'zombieland".....err...kpd anda2 aku sarankan xpayahla tgk....mcm @$%#%^$*%*^ citer trsebut.....

ahadnye....aku g kenduri kawan skola men aku.....
besla coz dpt jmpe kawan2 lm....dan kurang lama......
sgt bes tgk org kawen....smpaikan waktu nak balik...aku salam cium tgn mak pngantin...pastuh aku salam wife die...bleh plak aku g cium tgn wife die skali.....huh!...malu kiah....



ni die pasangan bahagia HAMKA dan BADARIAH...semoga cepat2 bg aku anak buah..ngahahaha...(gelak syaiton)

dan harini...aku da kt opis...tapik still BLUR....
xtau ape yg bermain2 dlm kepala otak.....
arghhhH!!!!!...mood da mncapai tahap kritikal...
pulangkan mood aku...pulangkannnnn!!!!!!

Wednesday, December 16, 2009

'ko nmpak hepi' = ape ko tau...



'eh wai...ko nmpak hepi jek skang..'

hepi ke aku...ntah??
sedih ke aku...xsgt kot...
blur....errr sikit2...
zero feeling....ye kot...heeee

adeh...penin kepala la........aku xske org kate aku hepi sbb nnti aku akan jadik xhepi....aku xske org care kt aku bile aku sedih...sbb nnti aku makin sedih...yg aku ske is....mmbebel sambil melakukan luahan perasaan pada manusia lain dlm keadaan sedikit emosi yg terkawal....sbb.....aku hnya perlukan telinga dan mata yg mmberi respon...bukan mulut yg bersuara...cukuplah aku jek bersuara.....suara aku pon da mmpu mncederakan telinga manusia lain.....

criusly......aku da xtau ape yg bermain2 dlm otak aku ni...kdg2 mcm mngalami kecelaruan identiti lagik....lupe ape yg patot aku piki kan...lakukan.....seb bek aku igt jantina aku lg...klo x..kang xpasal2 salah masok toilet.......

kadang2 rase mcm hampes...tapik ape2 pon life must go on.....and aku cube tersenyum walopon senyum aku mcm 'joker'......sgt fake.....
and....aku cuba menambah kuasa pendinding agar hati aku mnjadik semakin tegar......sbb klo aku layankan ati aku ni...haru biru kang dunia......

okla...marilah kite berpura2 seperti tiada apa2 yg terjadik...sbb tiap hari aku akan berpura2 yg ati aku ni xde ape2....suci dan putih...hehehe.....

chalo!!!!



Sunday, December 13, 2009

..DUN JUDGE A BOOK BY ITS COVER...err...

DUN JUDGE A BOOK BY ITS COVER....

mmg ramai yg akan kate mcm ni...."jgn tgk luaran jek...dalaman die mesti lain"..tapik.......hakikatnye....

ramai yg ske judge manusia melalui 1st impression jek...patotkah???

alah...klo aku kate xpatot pon ade yg akan bubah ke??

ouhh...dunia2.....akceli entry kali ni wujud sbb aku rase disebabkan perkara2 mcm ni...hak manusia boleh dicabuli....errr....sejak ble plak aku care sal org len ni....ahh..persetankan soklan begitu...

ok...kembali semula ke topik sebenar....

katakanlah anda sekalian nmpak...sorg pompuan..seksi..rmbut dye...muke mekap tebal...body pon voluptous....mesti dlm pale otak anda sekalian akan screening pompuan itu adalah sorg yg...kaki clubbing maybe..smoker maybe..open minded...mudah di sentuh....and pandai bersoSIAL...

knp kite mesti anda berpikiran begitu...knp xpiki yg maybe pompuan ni juara Qariah tahun lepas ke....seorang cikgu ke....ataupon seorang yg soft spoken...kenapa??timkaiyaa??

baiklah...aku tau ade yg akan ckp..sbb cara pemakaian pompuan tersebut yg wat anda semua anggap yg negatif....itu xbleh nak wat apela...mybe itu keselesaan die nak pakai mcm mane....tapik ape2 pon....aku rase yg otak manusia sekalian patot disucikanlah dr anggap yg -ve ni...sbb...dgn pemikiran mcm ni...hak pompuan tuh boleh dicabuli..org akan wat mcm2 kat die....

adakah anda sekalian nak kate gak..yg pompuan tuh patot tukar cara berpakaian untuk mngelakkan dia dari disalah judge....xpatot..xpatot....

perlu ker mengubah imej yg kite selesa semata2 untuk keselesaan org lain...perlu ke mnjadik hipokrit semata2 nak menyedapkan mata org lain? dan if tetibe pompuan tuh bertudung litup tapi ati xikhlas lagi..x ke rase mcm mmpermainkan agama?? ok if ade yg xstuju ngn statement aku...terpulanglah....

huh...ter emosi plak aku.....aku bukan menujukan entry kali ni pada sesapa...tapik tetiba mcm2 persoalan timbul ttg 'hakim buku' ni.....

kadang2 aku terasa...akibat manusia lain...kita trpakse mengubah corak kehidupan kite sndrik..walopon kita xselesa dgn corak baru tuh......mmg nmpak mcm ego...tapik...smpai bile asek nak bagi keselesaan kt org len jek...diri sendrik?? Life is short babe...so....rasai sume nikmat dunia yg ade....sambil2 mengumpul pahala nak masok syurga....

manusia terlalu piki ape yg manusia len berkata2...smpai lupa ngn kata2 kepada diri sendri....mmg kata minda kita sendri ni xselalu betul..tapik kata mereka tu betul ke?

aku sendri pon xterlepas dari mnjadik judge..tapik aku slalu cube mmbuang segala pemikiran2 -ve tuh smpaila aku dpt sendrik bukti yg manusia tersebut mmg mcm tuh sejak azali...and aku tau org slalu judge aku mcm mane.....maybe sbb attitude aku yg agak KEJI + KEJAM + EGO ni kot...tapik....slagi aku xmnghabiskan duit manusia2 len...ape aku kesah,......sbb aku tau..DUIT mampu mnjadikkan manusia GILA...tapik DAWAI belum mampu mnjadikkan manusia GILA....

fikir2kanlah dan selamat beramal...

chow!!



Friday, December 11, 2009

....we are the POM POM GURL...yeah!!

TARIKH KEJADIAN : 8 DECEMBER 2009
HARI KEJADIAN : SELASA
TEMPAT KEJADIAN : PADANG BOMBA, PG
PASUKAN : HOSPITAL PENAWAR vs TREFFERT SDN BHD

pagi tu sebelum kejadian ini berlaku...aku n kak watie telah di paksa rela untuk mnyokong pemain bola HP yg nak kate hebat..boleeelaa....
slame ni mmg sokong pon tapik bile tgk da hmpir2 kecundang....kami2 tros balik.....hahahahah...sunggoh keji....



inilah die barisan pemain HP yg berwajah ganas2 belaka....


ini pulak barisan pom2 gurl yg berwajah sopan santun belaka...
yg baju oren blakang tuh bukan ehh..



kami menyokong bersungguh2 sbb mngharapkan kemenangan dr pihak kami....


lihatlah mereka bersungguh2.....go oren!..go oren!...lebeh kurang mcm tulah gaya jeritan kami..COOL kan..



bile bahang kekalahan semakin terasa....kak watie yg xdapat menerima knyataan hmpir2 pengsan..seb bek ade ina hold blakang aku...berat gile minah tuh..huh!!



bile da bosan pndang aksi mereka di padang yg xbape nak mnyengat..kami telah mmbuli anak abg nasir a.k.a manusia yg telah memaksa rela kami utk mnjadik pompom gurl....muaghahahaha....kami mmg KEJAM...
tapik muke budak kecik tuh mcm ske plak..konpius aku...
muke aku xcukup KEJAM ke...



endingnye....TREFFERT menang....haisyy...kuciwa kami.....
tapik xpe....kalah bukan bererti kami lemah...yeahh!!..
eceh..mcm aku plak yg men...ngeeee.....

ok tamat laporan untuk kali ini..
sekian!!

Tuesday, December 8, 2009

...dari ADAWIYAH mnjadik DAWAI...............^^

okay...
memula ands tgk gmbar kat bawah ni sile2 jgn ketawa smbil guling2...tersedak ketika makan...ataupon muka menjadik biru akibat xcukup oksigen...

entri kali ni adalah berkenaan dengan sejarah kehidupan seorg gadis......
mari kita mulakan..
yeahh!



budak kecik kat dlm gmbar ni ketika itu berumur 7tahun....
cube peratikan eksperi muke beliau...mcm nak menangis pon ade kan time amek gmbar...
sebenarnye...budak ni sorg yg xsuke bergmbar..asal bergambar jek mula la gelabah nak piki memek muka paling bes....pastuh time kecik2 lagila...org nak tgkap gmbar jek da mula melalak xske..haisyy...kronik2...

posing kat atas ni telah direka oleh makcik beliau akibat beliau ni mmpunyai masalah kan dlm bergmbar...mata plak mmg xbleh nak pndang kamera so pndang jela cicak kat atas....

melihat dari warna kulit beliau yg agak burn tuh...mesti anda sume da dapat teka kan yg beliau sebenarnye sorg budak yg ske men panas.....memula igtkan men panas kulit leh jadik tan ala2 Beyonce..tapik jadik da mcm kuli org hulu plak...salah cuaca lah..
ape bleh wat..beliau pasrah jek..

baju yg sedang dipakai oleh beliau telah dijahit sendrik oleh ummi beliau...
sgt sopan dan ayu bukan nmpaknye..tapik hakikatnye....
klo time beliau sedang mengganas bersama2 berudu di tangki air..hnya suar pendek n t-shirt jek jadik idaman...
tapik jgn terkejut..beliau sebenarnye mmpunyai satu almari baju gown yg dijahit oleh ummi beliau....huh...keganasan dlm kelembutan...sungguh unik..

hobi beliau ketika kecil...sm jek mcm kanak2 pompuan yg len..cume beliau ni telah dididik sec gamble maka cara beliau ni ade sedikit unsur2 pemberontakan la.....beliau sgt suka ngn barang2 mekap...asal nak pegi kenduri...lipstik semerah2nye beliau pakai...bile smpai kat kenduri tros xnak mkn nasik sbb takot lipstik ilang..pastuh mula buat bibir ala2 angelina jolie....sbb takot kl byk berlaku pergeseran antara bibir atas dan bawah...lipstik akan mnjadi pudar..ouhh..sungguh dasat....
disebabkan kefanatikkan beliau terhadap mekap....beliau telah menggunakan set mekap yg telah ummi beli dgn harga ratus2 RM utk bermain masak2.....serta membuat mural di dinding....
errr......mesti anda terpiki..mcm mn tu agaknye ekk....begini caranya....utk men masak2....krim muke ummi telah digunakan sebagai bahan utama masakan dan dicampur sedikit dgn toner muka dan pencuci muka..kemudian digaul hingga rata...setelah rata masukkan sedikit blusher yg telah ditumbuk halus untuk menimbulkan warna yg lebeh menarik...selepas itu bolehla dihias sedikit dgn bunga2 yg telah dipetik secara haram di rumah jiran sebelah...
untuk membuat mural yg cantik dan nmpak semulajadi didinding rumah anda....bolehla anda mematahkan lipstik mak2 anda sekalian dan letakkan ditapak tgn...kemudian gosok2kan tapak tgn anda sehingga warna mnjadik rata di sekitar tapak tgn....selepas tuh...copla tapak tgn anda didinding mengikut konsep suka hati....
pesanan...jgn tiru aksi ini kl mak2 anda sekalian mempunyai rotan dirumah...
rotan ummi beliau telah selamat disorokkan ditempat rahsia sbb tuh beliau berani buat sedemikian rupa..

senjata rahsia beliau untuk mengelakkan di marah atau di pukul ialah...menagis sekuat hati...hahahahahaha!!!!!
belum sempat ummi nak wat ape2..beliau da stat melalak....maka ummi hnya mampu tutup telinga saje sbb suara beliau mampu membuat telinga ummi beliau bernanah mndengarnye....
senjata ni jugak digunakan ketika beliau skolah tadika....dimana bila cikgu suh tulis nama kat depan beliau tros nangis xnak..sbb nama pnjang sgt..so malas.....

hari demi hari..tahun demi tahun.......
beliau mula mngalami anjakan paradigma yg sgt dasat......
drjah 1-6: beliau merupakan seorg ske wat hal sendrik...degil..malas ngaji...tapik khatam drjah 3 okayy...
form1-3: beliau berkawan ngn budak2 degil...ske cabot skolah esp skolah khas...skandal ramai2...dye rambut...free hair...melepak kat bndar smpai satu hari...huh...
form 4-5: beliau mula insap dan menemui jalan yg agak lurus....tapik satu habit yg xbleh nak ubah sejak kecik...homework xpenah siap.....nak tau bile siap...?? bile smpai pepagi kat skola...mmber tnye.."Dawai...ko da siap keje skola semalam?"....maka beliau pon seperti org ilang ingatan menjawab.."eh adeke"...dan sepantas kilat tgn beliau laju jek meniru..heheh....
matrix: ouhh.....zaman kegelapan sbb byk main2.......no komen sbb aku da citer zaman ni pada entri lepas..
UM: ni lg hancuss lebur......mnjadik soSIAL tetapi masih terkawal dan dlm batas2 agama lagi.......study??...study gakla walopon ske tuang class.....ape bleh wat...BAD HABIT DIE HARD...
Zaman kerja: memula down tapik ble beliau da terjumpa geng GONJOL.....beliau mnjadik semakin sengl..arghh...pengaruh rakan tak sebaya yg semakin menular kuat....sekarang beliau cuba memupuk kembali sifat2 keperempuanan serta kefemininan beliau agar mudah mndapat jodoh..huhuh....

gmbar di bawah telah diambil selepas 17tahun dr gmbar di atas



pada waktu ini umur beliau adalah 24tahun...apekah agaknye akan berlaku ketika umur beliau 35tahun????
knp mesti 35...bukan 45 ke..55 ke.....arghhh...!!
penin ngn persoalan sendrik.....
adakah ketika umur beliau 65 beliau sudah mempunyai cucu...dan cucu beliau akan panggil beliau 'nenek dawai'....ouhh....persoalan yg xbleh diungkapkan kerana masanya belum smpai...

ade satu lagi info yg anda perlu tahu mengenai beliau...mase kecik beliau xske gmbar,kamera n posing2...tapik skang sumenye da bubah..pantang nmpak org pegang kamera...tros stat nak pose maut....fanatik giler!

baiklah!!
kerana saya selaku penglipurlara sudah kehabisan idea...marilah kita menamatkan riwayat hidup beliau....sekian terima kasih kipas susah mati sekalian....

p/s: cerita diatas ada kene mngena dgn yg hidup saja...ia sekadar untuk mnjadik pedoman hidup anda2 sekalian...sape2 rase nak buat filem berdasarkan entri ini..sila hubungi saye di...016..pegi jahanam...ngahahaha!

Monday, December 7, 2009

KawEn2 + RoNggenG2 @ CamEron

Sebenarnye...dlm masa aku update entri kali ni...aku masih lagi terpiki2 sempat ke aku siapkan before opis hour ni...xpe kite cuba..huh!!

baiklah!!
pada 4-6hb Dec aku telah join rombongan cik kiah g Cameron Highlands dgn niat suci utk mnghadiri majlis kawen Hura (corporate service dept) serta niat keji untuk berpoya2 disana....
maka...setelah dikumpul ahli2 rombongan adela dlm 25org yg telah join the club....perjalanan kesana menggunakan 2 innova, 1 van serta 1 perdana...
mari kita memulakan diary cameron dawai....

DAY 1 : 4hb Dec 2009

mengikut perjanjian....semua ahli kene berkumpul jam 7am kat cafe HP....sape lmbat kene tinggal...maka aku n kak wati bersungguh2 la dtg awal...skali tuuu....huh!!...kamilah manusia terawal..yg len sume jnji bangladesh....siol..
setelah dikemaskini...aku , ain n kak nani dikehendaki menaiki perdana untuk ke cameron...perjalan bermula pada jam 9am....(terasa sgt mnyesal dtg awal...huh!)



inilah die kroni yg agak pemalu dan bersopan dlm kete perdana tersebut...blom kua PG lagi budak yg pakai braces tuh da tido...xsenonoh btol...sape tah..dhla chantek..

smpai di cameron dlm kul 5.45pm..tros g check-in...pastuh g melantak jap then balik..mandi-manda..mekap2...tros bersiap g majlis Hura nikah...



ya itu dia gadis2 yg sgt bersopan pada mlm tersebut...terlalu sopan smpai agaknye tok kadi tuh nak tepok dahi kami sbb bising jek..



ble tgk pngantin laki da smpai...aku plak yg over cuak...sbb aku paham ape perasaan mamat tuh....korg ape tau...



tgk tuh...muke pngantin nak senyum pon mcm tercekik cicak kering da...



saat mndebarkan...mereka telah selamat mnjadik pasangan suami isteri...ouhh...so sweet....bile tgk suasana mcm tuh teringin gak nak kawen..tapik...arghhh!!!
balik jek dari kenduri...landing kepala atas bantal teros lupe duniawi....
xpe esok masih ada..

DAY 2 : 6 hb Dec 2009

pagi2 kat sane sejuk gila baben...smpai mcm nak berselubung jek kua bilik..tapik disebabkan aku sebilik ngn manager...maka kenela behave..hukhuk....
kul 8am da g bekpas...aku sarung tshirt,jeans n sweater jek...tgk2 kak watie n ain bersemangat pakai sport attire....
hahahaha....kene kencing jek ngn abg nasir dorg ni..kunun nak ajak joging padahal sume joging setempat jek......




pas makan kene tarik ngn kak watie n ain g amek2 gmbar....muke sume mcm xmandi jek.....tapik hakikatnye mmg ade yg simpan niat nak mandi tghari..name dirahsia kan...ngahahaha!!!



da hari kedua baru teringat nak bergambar depan hotel pakcik Hura...huhuh..
pas bergmbar...kami2 g nek kat brinchang mmbeli dan belah.....tros balik hotel n salin2 g kenduri sanding Hura lak pada jam 2pm...



ini die rombongan cik kiah bergmbar bersama pengantin baru.....kecoh jek lebeh....



pas pngantin g mkn damai..kitorg plak conquer pelamin...ngahahaha....lupe daratan sunggoh..



pastu...cm bese...aku n kak watie mula mengganas dgn aksi yg sunggoh sopan..lalalala~



ni la pengantin pompuan..nur zaihura....akceli ade lagi aksi 18SX kami bersama pngntin tapik terpakse ditapis...sbb....huuu...sukar utk dijelaskan...



yg ni plak...ngehehehe...abg cameraman....

pas kenduri...masok bilik..dlm mase 5saat aku tukar baju tros kua g berpoya2 lagik...



ni kat ladang strawberry....jalan2 mengintai strawberry jek....xbli coz baru dua hari aku pndang menatang tuh da nak muntah ijo plak...



errrr.....aksi ni xdisengajakan...sbb ade sedikit salah paham...abg zul sangke kami nak rogol die..padahal xde slere langsong..huh..(dgn nada berlagak)....



pastu jenjalan ternampak...plak durian..ape lagik...singgah sebentar la..melantak..

jln punye jalan..tgk jam da kul 7pm.....
balik mndi manda....manager kami kate nak banje mkn steamboat....tapik malangnye xde gmbar leh aku kreditkan....



mlm tuh..abg zul jmpa plak port karok...huh...walopon di negeri org tapik aktiviti wajib ni xleh dilupakan.....

DAY 3: 6 hb December 2009

pagi2 bgn...lewat sket...sbb mlm tadik sejuk giler.....
tros nek smule kat brinchang utk smbong soping....



kami berlawan plastik sape lagi byk..ngehehehe....plastik jela..isi len citer..

pas soping perjalanan pulang ke pangkal jalan diteruskan...



ini persinggahan pertama...kat tpt teh...ape tah name tpt ni...kami2 tau posing maut jek...



3 gadis sopan lagi...heheh..

trun bawah lagi terjumpa si petai2 sekalian.....



punye jakun sbb petai tuh sgt montok2...maka kak watie tros nek sawan nak dok kat kedai tuh...seb bek abg pnjual mcm xberahi pndang die....
hahah..

jalan2 yg berliku trun kebawah tuh sebenarnye da bg aku satu perasaan xbes...
tahan punye tahan..
last2...
...uwekkkk!!...uwekkkk!!...
aku muntah....huuuu~
time tgh muntah tuh abg zul bantai gelakkan gua...siol!!

tmpat kejadian aku muntah tuh ialah di Lata Iskandar.....seb bek suasana aman jek..pas muntah tenang jek perut rase...



ini lah die muke pasrah pas muntah...pastuh bantai mkn limau..da mcm org pregnant...pregnant cacing kerawit...huh..



da muntah bdn tros segar....maka ape lgik...posing lagik la...ni antara gmbar yg aku ske...sbb kak watie nmpak gagah perkasa...ngahahaha!!!
nak tgk gmbar penuh sile2 la tgk fesbuk saye..

ok...pas sume adegan ngeri tamat....tros bertolak n selamat smpai PG kul 10pm...

hehe...ok2...da tamat da segala cerita...
nextime.....ade holiday gua citer....
chalo mere bete!

Tuesday, December 1, 2009

erkk...da DECEMBER.....ouhhh..



SALAM....YA KAWAN2Ku......
akceli niat dihati nak update semalam...tapik semalam mood aku agak terkontang kanting...biasalah..semalam kan 1 DEC...maka pergolakkan emosi tuh agak ketara sket ah...tapik sumenye nmpak pada dalaman saje sbb pada luarannye aku kelihatan tersangat COOL....hebat kan aku....

this morning...much more better than yesterday n last nite......even mata aku sembam semacam ala2 panda.....tapik thanx ALLAH aku masih dapat bernapas....
da 2malam aku tido xnyenyak...mnyampah giler...evry hour mesti terjaga dgn dasatnye....mksud aku dgn sec terkejutla...mcm ade sesuatu nak berlaku je...mlm td pon same...dhle 'puaka' mn tah guna blender pepagi buta (3am)...perasaan aku time tuh rase mcm nak cmpak jek blender tuh kat muke 'puaka' tersebut....tapik disebabkan anasir COOL aku sgt mantap..so aku tetap cuba untuk pura2 tidor.....

baiklah......
aku da semakin merapu smbil mkn ikan kerapu plak.....
bile DECEMBER ni da mnjelang.......aku terase emosi aku mnjadik kurang stabil sket.......segala2nya nak masok dlm otak..tapik aku bohlyan dgn bz kan diri....err...walopon xdela bz sgt....
sbb klo aku layan sume emosi sengal tuh...mesti aku jadik manusia psycho......maka biler aku psycho...kesianlah kat manusia2 yg berada disekeliling aku....hummphh...
maapkan aku manusia....

"Usually when people are sad, they don’t do anything. They just cry over their condition. But when they get angry, they bring about a change"

tapik...biler aku sad...aku xleh menangis...airmata aku ni kering....penat cari feel sedih...so when i'm sad...what am i gonna do???? doing nothing?? even aku di dalam kategori manusia gonjol dan hepi go lucky...tapik....kekadang aku xleh lari dr perasaan sad tuh...and now DECEMBER merupakan bulan sad aku....huh...adekah patot aku melayan prasaan itu atau berpura2 COOL....jawapannye....xpayah pure2 COOL.sbb aku mmg COOL...ngahahaha!!!...ok2 serius...

xpe2...sadness will flies away on the wings of time.....aku percaye....taun depan aku kembali mnjadik superDAWAI semula......dan time tuh aku bleh mngucapkan babai kepada DECEMBER serta melambaikan tgn dgn wajah penuh riak....hahah!



baiklah!!...
waktu bekerja da stat...maka aku nak bekerja dgn penuh keikhlasan dan penuh kekejaman.....huhuh......
semoga arini aku COOL sentiasa...aminnnn......
chalo mere bete!