Monday, November 23, 2009

............ 'KEJI'..........

Nilai murni pada hari ini ialah.....

bersikap KEJI.........

sgt murni kan...ngahaha...



KEJI???

ape yg korg paham ngn nilai 'murni' ni??

ramai kate manusia KEJI xhidup lame....tapik slalunye manusia KEJI ni dapat lagi byk keuntungan dan kesenangan berbanding manusia yg kurang KEJI....

tapi...knp manusia KEJI ni org slalu anggap...pembunuh keadilan,kedaulatan dan undang2....

adakah dgn bersikap KEJI....kita boleh dikatakan sebagai penindas golongan2 yg kurang KEJI....

ouhhhh...persoalan yg rumit dan memeningkan kepala otakku sendrik....

baiklahh.....aku boleh jugak dikategorikan dlm golongan KEJI ni....

knp aku mesti bersikap KEJI....?? jawapannya agar aku tidak mudah ditindas....yeahh jawapan yg agak cliché dan basi....but...bukan tu sahaja......aku bersikap sebegini sebab aku xske makan dalam....bukan knyang pon....

10 sikap KEJI yg aku miliki....

  1. kejam dlm berkata2...kekejaman ni berlaku bila perlu untuk mmbuat manusia len sedar...

  2. xpenah nak pedulik ape manusia len rase...sbb...penah ke mereka pedulik ngn ape aku rase??

  3. membuatkan manusia len merasai sendrik cara aku appreciate mereka...perlu ke aku nak terhegeh2 tayang yg aku appreciate sumting....or nak kene wat sijil pnghargaan ke...(yg ni pasti ade yg berbulu jek bace..hahah!!)

  4. xske dlm menayang perasaan kasih sayang pada org len...what for?? erkkk...kejam2...tapik...bukan sngaja xnak tayang...tapik xpndai nak tayang...ngahahaha.....failed!

  5. EGO.....ye saye mmg EGO...nak2 klo tu bukan salah aku....jgn harap aku nak mengalah...

  6. keras hati...errr...ni pon termasok dlm list prangai yg KEJI...sebab kekerasan ati manusia kekadang leh wat mcm2 bencana....ape bleh wat...lahir2 ati gua da keras...

  7. dlm melawan fakta ngn manusia len...aku sentiasa inginkan kemenangan walopon tau manusia lagi satu leh menang...tapik aku ttp akan wat smpai manusia tuh mngaku kalah...hahahahaha!!!!...ala bukan abeskan duit manusia tu pong...kepuasan beb!

  8. Dlm meminta maaf....aku xpandai membuat ekspressi muka yg aku salah....air muka ku tetap seperti org xbersalah walau pon sebenarnye aku yg bersalah....adehhh...maapla....aku mmg failed bab2 wat ekpressi muke ni....muke aku satu watak saje....

  9. kurang berperasaan...smpai ade manusia kate kotak perasaan aku da xpired...dan ade gak manusia kate aku ni kurang alert ngn perasaan manusia len...means...xde value 'emphaty'..huh...ape yg mmpu ku katakan hnyala..'dun judge a book by its cover'..hahah!!...

  10. ble aku wat salah...aku xpujuk org tu smule....adehhla....ni lagi failed...aku mmg xde emosi sket la dlm pujuk memujuk...cukupla say sorry...huh...


kadang2 aku trpiki ade ke manusia len yg mampu membersihkan nilai2 KEJI dlm hidup aku ni...or biarkan jek ia kekal dan sebati dlm hidup aku.....yelah nak wat ape jadik manusia hipokrit semata2 nak melihat keselesaan org len...sdgkan aku sendrik terkulat2 mncarik keselesaan sendrik....

jawapannye...biarlah mase yg menentukan...sbb xkan bile aku da ade family...aku nak bersikap KEJI ngn husband and anak2 aku kan...but...sumtimes aku rase perlu gakla sket2 bersikap KEJI kat mereka2 ni..hahah!! sket jelaaaaaaaa.....

okla...mari kite same2 menyimpul segala persoalan dan fakta2 diatas...

kesimpulannya....

kalau aku KEJI pon....korg sume ade pilihan....menerima sikap aku seadanya...ataupon biarkan saje...sbb bukan aku mngambik duit2 korg sume....slagi tu ia xkan mmbahayakan korg....sbb dlm dunia ni...duit merupakan faktor utama manusia mnjadik gila...heheh.....err...puas atikan ngn kesimpulan tersebut...


itu sahaja citer karut aku pada entri kali ini.....

fikir2kanlah dan selamat beramal....yeahh!!



p/s: gambar dibawah merupakan gmbar aku ngn adek aku, JENAB.....kami berdua merupakan 2 gadis diantara 5 jejaka Pn.Noriah dan En. Abd Samat..........
jarak umur kami adalah 8tahun....aku 24....jenab 16....
aku merupakan anak pompuan yg berhati keras...manakala jenab merupakan anak pompuan yg sgt sensitip and mudah majuk.....
tapik kedua2 kami mmpunyai sikap2 'jantan' yg diwarisi dr ummi.....
dan kedua2 kami boleh bercakap tanpa ada tnda koma ataupon noktah,......
walaupon begitu.....figure kami berdua sgt berbeza....
aku kurus, tinggi, kuning lngsat....
jenab gemok sket, pendek and sawo matang....
hebatkan ummi dlm mnghasilkan anak pompuan yg berbeza..hahah!!!!
ape2 pon....aku n jenab mmg sgt close....dan klo ade org puji die lagi hebat dr aku....ape aku kesah n watpe nak jeles...malah lagi bangge....sbb aku kan AKAK...
err...rasenye tu lah satu2 nye nilai murni yg aku ade..heeeeee=p



dah...chow sin chee!!!

No comments:

Post a Comment