Friday, October 2, 2009

My sYawAL Diaries..

sowila kenkawan...aku ni sejak tenet uma mcm lahanat (maap mngunakan bahasa kasar)...
tros mnyempat nak update blog ni secara selalu...
ok2 oleh itu..aku akan cuba mnceritakan diari aku sepanjang syawal ni k....

mari2 la mmbaca...

1st SyawaL ( 20 Sept ) :

pg Syawal aku bgn seawal 6.45am...bgn2 tuh xmndi tros....sbb sejuk..huhuh...then aku tros cleankan uma..akceli smbung keje mlm td....aku continue cleankan tpt umi mnjahit...mopping...sweeping...bentang karpet...disebabkan vacum rosak maka aku trpaksa guna pnyapu lidi utk brsihkan karpet....bayangkan betapa gagahnye aku mmbersihkan 4karpet...huh...nek muscle aku...
disebabkan ummi aku ade 2org anak pompuan...maka adek aku iaitu jenab telah ditugaskan utk menolong ummi masak kat dapor...n aku plak...mngemas kat lua...heheh....aku mmg xske sket msk tapik klo aku masak sedap...bukan puji diri ok...ramai yg kate...huhuh~



see....akceli proses mngecat uma setel mlm raye pada pukul 2am..that's why byk bnde trbengkalai....besela..org len cat uma lagi seminggu nak raya..aku plak cat uma esoknye nak raye..heheh...
naseb bek aku byk askar kat uma tuh..sape lg klo bukan adek2 ku sekalian...sume arahan dipatuhi..aku kan akak yg bes..sape berani nak bntah..ngahaha!!
padahal sume kene rasuah dlu...hampeh punye adek..kopak gua..



mcm uma baru nak pindah masok je kan



pintu nak cat postpone to nextmonth coz xsempat...
ala..akceli cat uma ni bukan sbb nak raye...tapik sbb preparation b4 abg kawen...wat renovation sket2...mn tau abg kawen aku tunang ke....ngaaa...ngn sape plak?...hahah!

selesai brkemas....aku pon mwangikan diri serta mncantikkan diri la...
okayy..satu perkara..kat uma aku ni xde adat mak ayah dok kat kerusi n anak2 mntak maap....sbb pe ekk..ermmm...sbb xdipraktikkan kot...
kitorg akan mintak2 maap ble abah n the geng sume da balik semayang raye...
time tuh aku da tgu depan pintu n salam serta mntak maap sume...
then abah g xcarik umi kat dapor n bersalam2....
kire terabur2 la..tapik bes sebab...ramai2...so mcm berebut nak bersalam...hahah...
maklumlah memasing byk dose...
klo ngn abag aku kene lama sket bersalam ngn die..almaklumlah...dose bertepu2...asek gado je keje....tapik gado2 pon..kitorg berdua close giler....secret lua dlm tau..heheh....



bile selesai bersalam2...aku pon dok uma tgu pakcik2 n makcik2 aku dtg...
maapla gmbar xsempat nak snap gmbar coz aku da mcm tokey air kat dapor ngn jenab...
smbil tuh sempat gak la aku kaco baby kecik ni....walopon telah dikaco ngn ganas..tapik die tetap maintain tido...ciss...pura2 mati la kunun...



petangnye setelah kepenatan..ape aku leh wat..duk trmenung jela...sbb mlm tadinye tuh aku tido bape jam jek..huh....setiap kali nak raya mesti xde energy....sengal..
nak tido kang kene kutuk xsenonoh plak....

ok more pic will coming soon...ni baru sket...ade mcm2 lagi aktiviti aku tau..non-stop....

baiklah...aku xleh nak menaip byk2...keje menimbun ni...
so chalo mere bete!!

2 comments:

  1. huuu.. wah.... umah ko transform eyh.. terbaek.. aku datang mlm raye tak kemas lagy.. cam magic... seme da elok seperti biasa di pagy raye.. terbaek la Y...
    see.. penyapu mmg bergunaa... hhaahahaha.. so jgn la marah if aku ade panggil sesapa penyapu.. ahahahaha...

    Y.. tahun ni ko da bg ke dwet raye??

    ReplyDelete
  2. dawai xbagi aku duet raya...kedek......

    wei...gua xclear lagi story pasal anak ko tuhh........?mcmaner leh muncul..?laki ke pompuan....?

    ReplyDelete