Thursday, October 29, 2009

Percaye ke..??



Ramalan Watak Orang Yang Lahir Bulan Februari:
  • Mempunyai hati yang tulus
  • Perasaannya peka dan mudah tersinggung
  • Senang dipuji dan hormat pada siapa saja
  • Keras hati dan mempunyai pendirian tetap
  • Agak pemalas dan suka mengingkari janji
  • romantik dan penyayang tapi didalaman dan bukan luaran
aku dapat bnde kat atas ni dlm tenet gak...akceli byk g yg aku bace...if korg nak tau search la sendrik..heheh...
ok...straight to ampang point...korg caye ke ngn bnde2 mcm nih??
mybe adela sket2 yg bleh pakai...tapik ade gak yg lngsong tipu...
perlu ke kite mndengar pendapat org untuk tau sikap sendrik...serta membaca rahsie2 bulan kelahiran nih?
kan kite berada dlm jasad sendiri...mestilah tau luar dlm kebaikan dan keburukan masing2....
ade org kate..kdg2..manusia ni kene di 'push' ngn sumting agar keluar sume strengthen die....n manusia ni slalu xsedar kekuatan n kuasa diri sendri....
huuuuu....penin kan...but pendapat manusia sekalian mmg berbeza...

ok..let's go thru ngn rahsia bulan Februari yg kat atas tuh..since aku lahir bulan feb maka aku lebeh berminatla ngn bulan kelahiran ku..heee...

1. mempunyai hati yg tulus : errr...okla...hati yg tulus ni aku no komen...sbb aku xpenah tnye ati aku...adakah ia tulus...lu org judge la sendrik...ermmm...tgk! aku xknal ngn ati sendrik n mintak korg judge..haissyyy...

2. perasaan peka dan mudah tersinggung : okayla perasaan aku mmg sgt peka....tapik untuk membuat ia tersinggung..aku rase xde kot..len la klo aku tersinggung aku dapat duet....mmg tiap ari aku sengaja singgungkan atiku..hahah...tapik bg akula kan..dr asek nak sensitip..wat ati saket..bek wat bodo jek...bukan dapat ape2 pon..dapat tensi n stress jek...

3. senang dipuji dan hormat pada sesiapa : senang dipuji...heheh....klo aku ckp kang org kate aku perasan...but aku slalu dipuji dr segi etika,sikap aku, keramahan berkata2 dan kulit ku..heee...but aku juge sering di kritik dr segi tubuh aku yg kurus...err..xtaula mereka yg kritik tuh igt dapat duit kot klo kritik aku mcm tuh...xpe...aku xkesah ble mereka mmpertikaikan kekurusan aku sbb yg kutuk aku pon bukanlah badan mcm J.Lo mahupon Beyonce...maka maapla sbb saye xbereaksi dgn kritikan itu..kurang 'panas'..hahah....hormat pada sesiapa...hurmm...as long as aku rase perlu hormat org tuh aku ttp akan hormat die walopon die sakitkan ati aku....sbb...xde gune nak biadap...juz lontarkan ketajaman kata2 jela..heheh...

4. keras hati n mempunyai pendirian tetap : ini mmg benar 200%...sorry to say sejak aku lahir lg aku mmg keras ati...knp? tnye la ngn umi...hahah...kua dr perut umi pon lmbat 13hari..klo bleh nak dok dlm tuh lelama..ramai manusia da mnyokong bahawa dawai mmg keras ati....aku xmampu la nak lembutkan ia..mybe sbb ego kot...huh..ego? ape tuh..ngahaha!

5. agak pemalas dan suka mengingkari : pemalas tuh mmg btollah...aku ngaku aku mmg pemalas...malas berpikir...klo rajin da lama aku jadik doktor...malas masak..klo rajin da lama jadik cheff..heee...dan segala kemalasan yg ade pada sume manusia aku ada...wat ape nak ckp aku ni rajin....sbb org yg melihat n knal ngn aku jek tau tahap kemalasan aku ni...tapik suka mengingkari tuh...ermm...rasenye xbtol...walaupun penah wujud manusia yg kate aku ske mengingkari..tapik part ni aku tau benar ngn sikap aku...aku bleh pegang janji smpai mati but keadaan tertentu jek yg boleh pakse aku untuk ingkari ia....dhla malaslah citer sal janji...

6. romantik dan penyayang tapi didalaman dan tidak nmpak pada luaran : yg ni betollah gak 90%....tersangat kadangkala aku tayang kasih sayang pada manusia sekalian....kenapa ekk?? mybe sbb klo tayang kat luaran...untuk ape? err...tu dr pndangan akulah...mybe pada korg ia mampu mmbuat org makin sayang kite...perlu ke?? if they want to love me...love me for what i am....aku sanggup sacrifice untuk manusia yg aku sayang but bg aku xperlu la pas sacrifice nak btau...xgunela...bukan dapat duet pon...hahah!...mata duitan sungguh aku ni...yess i am..kalau aku xmata duitan aku xkan tau nak menghargai duit...n kalau aku mata duitan pon mata aku...bukan mata korg..hahaha! sungguh keji kata2 ku....but betollah ape aku kate kannn....so kepada jejaka2 yg tau aku ni mata duitan...ske hati kamu lah nak komen ape sbb aku xpenah nak kesah org kate aku giler duit...

ok...abes dah mengarut..
see....dr sume2 tuh ade gak yg xbtol ttg aku kan....
maka korg yg bace ni....korg percaya ke ngn ape2 yg aku tulis nih?
fikir2kanlah dan selamat beramal..
yeahh!!!


Wednesday, October 28, 2009

ape saye wat sepanjang holiday seminggu....jawapannye...jeng..jeng..jeng..!



Lastweek akceli aku dapat cuti break of service selama seminggu....
mmg bes ble cuti lelama nih...xpayah piki keje...xpayah susah2 bgn awal2 g keje...xpayah kua duet utk bli lunch...heheh...tapik sume itu hnyalah sementara...huuu~

maka..aku pon mnggunakan seluruh waktu cuti secara xbaper nak efficient la....byk masa dok berangan piki mase depan..selain dari aku mnjadik semakin rajin masak kat dapor...tolong ummi jahit baju..kemas uma...dan bermacam2 lg ar..

maka lagik skali ble da byk mase lapang tuh...pepaham jela mesti byk perkara yg ntahpape aku wat....
antaranye....



aku bleh snap gmbar time aku konvo gune henpon canggih...yela nak tayang kat sesape yg xpenah tgk..sile2 la tatap saye..heheh...sungguh sopan dawai time nih...

pastuh trgerak ati nak selongkar kotak2 lama bawah katil....
selongkar punye selongkar...trjumpa la sesuatu kenangn yg bes dan juge yg xbes....



jeng..jeng...jeng....buku biodata!
hahaha...btol2 mcm budak2 kan aku ni...



tapik buku bioLdata aku ni xdela skema2 mcm buku org len...
aku wat ni time form5....
rindunyela kat zaman tuh...sgt2 ingin mengulangi sejarah itu..huh~



ini adalah antara muka surat yg ade dlm buku tuh...
haaa....page ni mr. ali yg wat...
dasatkan...die da jadik artis skang..asek masok tv..M3..paper...
abg alii...nak sainnn!!!...
hahah!!

pastuh ble da abes menatap buku tuh..
proses selongkar bermula kembali...
dan trjumpa kenangan yg xbape nak bes.....



jeng..jeng..jeng...inila die...
maka proses pelupusan ia harusla dilakukan tanpa ade sebarang bahan bukti dan juga kesan2 yg tertinggal..
selamat tinggal kenangan yg mngajar aku erti hidop dan sifat manusia...

pastuh...trpndang plak sebungkus plastik lusuh yg berisi sesuatu...apekah ia..????



jeng..jeng..jeng....
kad2 lama aku sepanjang aku jadik student n minah kilang...
hehehe...klo korg tatap btol2 mesti korg akan nmpak ape yg beza muke aku dlu n skang..
tgkla klo nmpak..

pastuh...aku trjumpa satu lg kenangan yg jugak bes....dan mmbuatkan aku merindui jugak zaman itu...ouhhh...
apekah ia??



jeng...jeng..jeng lagik...
inilah die hasil tgn yg xreti dok diam time dok dlm class geo...keje nak menconteng jek....
smpai skang...dlm miting mesti tgn asek bz mnconteng.....haissyyy...sungguh kebudakkan...

lepas tuh...aku mula mncarik koleksi diary2 aku sejak dr form 1 smpai matrix...byk wooo knangan dlm tuh....siap penah kantoi ngn org..klo bace balik mcm novel pong ade maaa....
tapik aku hampe..sbb baru teringat...sume diaryku telah dimusnahkan oleh banjir...huwaaa!!!!
xbesnye...
moral of the story..len kali jgn simpan bawah katil..simpan atas bumbung..huuu~

akceli dlu aku sgt ske menulis...everyday...ape jek yg berlaku aku akan tulis.....
ble da byk diary..aku akan bace smule..that time aku akan trsedar ape kesilapan2 yg aku dah wat...time formm3 aku bace diary form1...waktuh tuh rase mcm nak gelak guling2 ngn prangai yg mcm syaitan tuh...
pastuh time last aku bace semua diary tuh time 1st year UM...lagikla...rase nak termuntah2 mngatahui sikapku yg kekadang mcm ^$$%@R&*...ngahahaha!!

now...diary yg tinggal hnyela diary last year n this year yg da lama xupdate...
sbb da ade diary baru..iaitu BLOG..heheh..
tapik yg rahsie2 xbleh exposela....

baiklah....aku rase da xnak mengarut lagik...

chalo!!!

Wednesday, October 14, 2009

bLur.............

i AM tiRed thiNkinG bouT mySelf...
lAtely..banYak sgT perkAra barU...lAma...dan tErsAngaT laMa...
BermAin2 kAt oTak aku...
huh...i Need Drugs to cLean my bRain...

nO!
i neeD a HoliDay...jom g BerfoYa2..yeAhhh!!!

Thursday, October 8, 2009

Marhaban a.k.a Meraban...

huh..aktiviti terbaru aku di HP ialah...
Program Marhaban a.k.a Meraban di rumah staff2 HP....
dan yg paling mngerikan ialah bos nak membuat lawatan ke hostel laki n pompuan nextweek...huhuh...dhla umah macam uma antu...kekadang mcm padang jarak padang terkukur....kosong jek...besela....sume save budget....

ok continue ngn citer meraban....
program ni berjalan 3 mlm..tapik aku nak citer mlm pertama jek..coz mlm kedua aku xjoin n mlm ketiga gmbar xtransfer lagi...



mcm bese...dr uma mestilah ngn mek sorg ni....
kn kami ibarat kembar yg xsame tinggi...xsame besar...xsame kaler kulit...mcm2 la xsame...cume same gonjol jek...heheh...




xde ape2 yg menarik pon...cume yg join tuh ramai la...
xsangke semangat kemarhabanan mereka sgt tgi...



and dapat gakla aku tgk2 uma staff2 ni..chantek2 belaka...



org kate jgn dok kat tange nnti xde org pinang..tapik ape gua kess...hahah!!



uma last aku hanya mkn mi kari jek..coz memula lapa gle..then ble perot da masok angin...aku mcm nak pngsan n tekak xleh nak menerima mkanan...



ni plak 2org budak comel n degil...yg baju merah tuh anak ketua HR aku...name die mohd Asyraf Hakim..yg baju biru anak Account Clerk HP...name die Mohd Danish Iman....

ok la..aku xde mood sebenarnye nak update tapik aku gagahi jua...
chalo!!

Friday, October 2, 2009

My sYawAL Diaries..

sowila kenkawan...aku ni sejak tenet uma mcm lahanat (maap mngunakan bahasa kasar)...
tros mnyempat nak update blog ni secara selalu...
ok2 oleh itu..aku akan cuba mnceritakan diari aku sepanjang syawal ni k....

mari2 la mmbaca...

1st SyawaL ( 20 Sept ) :

pg Syawal aku bgn seawal 6.45am...bgn2 tuh xmndi tros....sbb sejuk..huhuh...then aku tros cleankan uma..akceli smbung keje mlm td....aku continue cleankan tpt umi mnjahit...mopping...sweeping...bentang karpet...disebabkan vacum rosak maka aku trpaksa guna pnyapu lidi utk brsihkan karpet....bayangkan betapa gagahnye aku mmbersihkan 4karpet...huh...nek muscle aku...
disebabkan ummi aku ade 2org anak pompuan...maka adek aku iaitu jenab telah ditugaskan utk menolong ummi masak kat dapor...n aku plak...mngemas kat lua...heheh....aku mmg xske sket msk tapik klo aku masak sedap...bukan puji diri ok...ramai yg kate...huhuh~



see....akceli proses mngecat uma setel mlm raye pada pukul 2am..that's why byk bnde trbengkalai....besela..org len cat uma lagi seminggu nak raya..aku plak cat uma esoknye nak raye..heheh...
naseb bek aku byk askar kat uma tuh..sape lg klo bukan adek2 ku sekalian...sume arahan dipatuhi..aku kan akak yg bes..sape berani nak bntah..ngahaha!!
padahal sume kene rasuah dlu...hampeh punye adek..kopak gua..



mcm uma baru nak pindah masok je kan



pintu nak cat postpone to nextmonth coz xsempat...
ala..akceli cat uma ni bukan sbb nak raye...tapik sbb preparation b4 abg kawen...wat renovation sket2...mn tau abg kawen aku tunang ke....ngaaa...ngn sape plak?...hahah!

selesai brkemas....aku pon mwangikan diri serta mncantikkan diri la...
okayy..satu perkara..kat uma aku ni xde adat mak ayah dok kat kerusi n anak2 mntak maap....sbb pe ekk..ermmm...sbb xdipraktikkan kot...
kitorg akan mintak2 maap ble abah n the geng sume da balik semayang raye...
time tuh aku da tgu depan pintu n salam serta mntak maap sume...
then abah g xcarik umi kat dapor n bersalam2....
kire terabur2 la..tapik bes sebab...ramai2...so mcm berebut nak bersalam...hahah...
maklumlah memasing byk dose...
klo ngn abag aku kene lama sket bersalam ngn die..almaklumlah...dose bertepu2...asek gado je keje....tapik gado2 pon..kitorg berdua close giler....secret lua dlm tau..heheh....



bile selesai bersalam2...aku pon dok uma tgu pakcik2 n makcik2 aku dtg...
maapla gmbar xsempat nak snap gmbar coz aku da mcm tokey air kat dapor ngn jenab...
smbil tuh sempat gak la aku kaco baby kecik ni....walopon telah dikaco ngn ganas..tapik die tetap maintain tido...ciss...pura2 mati la kunun...



petangnye setelah kepenatan..ape aku leh wat..duk trmenung jela...sbb mlm tadinye tuh aku tido bape jam jek..huh....setiap kali nak raya mesti xde energy....sengal..
nak tido kang kene kutuk xsenonoh plak....

ok more pic will coming soon...ni baru sket...ade mcm2 lagi aktiviti aku tau..non-stop....

baiklah...aku xleh nak menaip byk2...keje menimbun ni...
so chalo mere bete!!