Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan....yaa...Ramadhan...


Walopon da masok hari ke-5...rasenye xlmbat kot aku nak ucapkan..
SELAMAT BERPUASA TO ALL!!!!!
(dgn nada agak mnjerit)

hurmm...puasa kali ni xbape nak terase la...pesal tah...mebi sbb umo makin ramai kot...
tu yg xbape nak teruja sgt kann...

1st ramadhan aku sempat balik uma kat senggarang sbb nak sahur ngn ummi....
cm bes jek rase sahur ngn family.....
ramai2.....n paling bes sbb kalo sahur kat uma.....
kitorg ni jenis yg sahur da dekat2 last minit jek nak imsak tuh.....
bayangkanlah...tgh nak mnyuap nasik kat mulut ni ade jek lauk yg masih dlm kuali umi tgh masak....so mmg lauk yg dimakan fresh2 dari kuali la....mkn pon ati mcm xtenteram jek sbb mata asek pndang jam...heheh...tapik bes la....

then...spnjang aku da start puasa kat umah sewa Taman Mawar ni...xpenah lg aku masak...sume mknanan bli kat bazaar jek..punyela pemalas anak ummi ni....huuu~ aku xmmpu nak melawan virus MALAS tu lah...balik keje jek nak mngongkang....ape ble wat...badi kongkang tuh kuat sgt....

Semalam aku g bazaar Ramadhan kat Air Biru Pasir Gudang.....

kire 1st time la aku mnjejakkan kaki ke bazaar trsebut...selama ni asek kat Taman Mawar jek...

ounyelah xtersangka....trsangatlah crowded bazaar trsebut smpai nak brjalan pon lngkah kene kecik2....setapak demi setapak...nak smpai kat kedai yg xsampai semeter kat depan adela dlm 10min....

dan yg paling xtersangka ialah....ramai jugak mamat hensem kat Johor ni ekk...

heeee...sempat gak la cuci mata ni....walopon mamat2 sekalian ni ramai yg pakai baju teletubbies plbagai kaler (akceli overall)...tapik mereka tetap nmpak macho....huh!..bulan pose la....ape la aku ni...chett...

dan seperti biase...klo g bazaar tuh aku mesti akan mncarik nasik kerabu..tapik aku agak hampe sbb so far nasik kerabu yg aku bli kat sini xsemantap nasik kerabu kat Bazaar Kerinchi & Syeksen 17.....huuu~ kempunan kiah...

dan aku da dapat rase aura nafsu mkn aku mmg mkn aku akan nek tiap kali bulan posa....heheh...tapik ia tetap xkan mengubah ape2 pada figura aku mahupon berat aku...sbb siang hari xleh mkn gak...malahan aku dhla manusia bermetabolisme tinggi....aku dapat rase yg berat aku smakin lm semakin xberat da...adehh...ble bleh gemok ni....

time berbuka mmg saat2 yg sgt dinantikan oleh aku n osmet2 ku sekalian...sbb time ni kul 7pm jek sume da bersila depan mkanan memasing tgu nak terkam jek....ngahaha...sungguh rakus perbuatan itu...

okla...akceli aku da xtau nak ngarot ape..tapik ble trpandang blog yg da mcm padang jarak padang terkukur ni....sedeh plak...haisyy...

k la...chalo mer bete!!

Thursday, August 20, 2009

L.I.F.E.....


19Ogos......6.30 pagi....
bgn dgn perasaan yg mcm xde perasaan ponn...
takut...cuak...kecut perut...sume tu xde pon......errkkk...sah la kotak perasaan aku da expired...
tgu teksi mcm hampess...time ni baru gelabah sket bile tau jam da pukul 7.50am...lagi seploh minit nak kul 8am...arghh...cane ni...bad impressionla nmpaknye....xpe pasrah jek...

huh...jejak kaki jek mata tros trpaku...mak aihh ramainye manusia yg bermuka karisma serta nmpak sgt profesional....lalu aku pndang diri sendrik...huh...dhla baju raye 2taun lepas ngn beg besar mcm nak lari umah serta fail yg da tgu masa nak kene kebumikan je...whateverla..
memula tgu ngn penuh kesabaran...ble da masuk 3jam setengah...pungkok ni da rase kebas da...
perut lg la...da mcm lagu heavymetal berbunyik2 mnjerit mntak diisi...adehhh....

tingtong!! 1207...no trpapar kat skrin...
alamak tuh turn aku ah.....masuk ngn muke ala2 comel la kunun...padahal mcm makcik nak jual kerepek ngn beg besar.........
'besar beg nmpak.."
teguran pertama....
"org merantau encik...heheh"
sempoi jek aku jawab......

borak2..borak2....
suasana masih lagi sempoi...n leh gelak2 mcm da seploh taun knal kan....
skali tuh.......

"apakah perkaitan diantara nukleur dan geologi?"

errkkkkk...muke still cool tapik dlm ati...ape aku nak bantai jawab ni.....
dgn muke konfidennye.....
"pada pendapat saye...geologi boleh dikaitkan dari segi pemetaan kawasan....bla..bla...(aku pon lupe aku bebelkan)......"
then...sengeh kerang smule.....
sbb tau jawapan tuh salah.....
pasrah jela...
sbb tau 90% out!!

ble da siap2 nak balik...aku mcm rusa masuk kg kat kota metropolitan tuh......
time kat tgh2 kota.....trpandang kaw2 trtentu..then memories arise...arghh...sbb tuh aku benci tron KL......
jalan ke destinasi yg dituju dgn langkah yg sgt xbermaya.....xtau knp down giler....xske btol....
g mcD tapau double cheese burger.....da mcm hape jek rase...baju kurung biru tapik sandal ade kuning...mcm penan sesat plak sbb manusia sekeliling jakun gle tgk aku.....
whatever.....

mood semakin down bile piki esoknye kene keje.....huh....doing the same thing gain.......
and...mmber call bitau....QC=failed!!!
huh....3x failed for this month........
mood level = lu pikir la sendrik!!!

langkah makin laju sbb nak cepat2 smpai ke tpt asal....
arghh...aku xlayak nak duduk kat kaw2 mcm tu la....
sepanjang prjalanan.....mcm2 bnde muncul kat kotak fikiran...yg bes...yg xbes...tapik 80% adalah yg xbes.....cube pure2 tido....tapik......trnyata aku bukan pelakon yg hebat...

kepala rase mcm nak pecah plak tetibe.....
da sarat sgt ngn fikiran sndrik....time tuh rase klo ade pari2 yg leh bg 3hajat ditunaikan.....aku mcm nak mntak jadik baby smule......tenang jek idop xde masalah...mntak susu je tau...

bile smpai ke tpt sendrik...rase tenang jap saat kepala da landing atas bntal...tapik lg sekali.....malam aku dihantui mimpi2 mngarot....almost everyday aku ade mimpi...penatla wehh....huh!!

today...21Ogos...
xsaba nak balik kg bersahur ngn family...
jumpe ummi n hug her is the best medicine for me.....

Friday, August 14, 2009

TagGed by ciK sYahiRa...aGain..huhuh..



Complete these sentences below :

What do you choose for your _____

1) eyeshadow..?

- Elianto..Bobbybrown...

2) shoes..?

- vincci...ipanema..fabiano ricco...red modani...crocodiles...

3) breakfast..?

- cereal..

4) car..?

- lesen pon xsiap lg...insyaALLAH nextyear...viva elite...ngeheheh

5) lipstick..?

- maybe it's maybelline...n elianto...

6) eye-bag buster..?

- garnier...eye bag ku sgt dasat....

7) lip-liner..?

- me also dun used it...

8) eye-liner..?

- dark brown...from secret...gua ske ini brand sbb tahan lasak.

9) handbag..?

- adess...aku xdak hndbag ah..ade pon ummi akunye..,.
10) foundation..?

- silky girl sbb murah....n also maybelline minerals abgku banje..heheh..

11) laptop / pc..?

- laptop acer spital punye...pc plasma screen jua spital punye..heeee..
12 ) facial cleanser..?

- liquid neutrogena...
13) nail color..?

- inai..haha!!
14) mascara..?

- ade 3...unstoppable maybelline..elianto...n also silkygirl..
15) lip gloss..?

- maybelline...lip ice yg gloss punye...elianto...

16) sunnies..?

- xdak...

17) perfume..?

- one drop, adidas n paco rabbane black rose..

18) vitamins..?

- vitamin B plus...EPO....

19) fast food..?

- mcD! mcD...yeahh!!
20) Romantic place for a candlelight dinner?

- ditepi pantai yg indah....yeahh...aku duduk seorang diri...yeahh lagik...

Saya nak TAG :

- Afrina..
- Cbonksu
-Cik kerry

Monday, August 10, 2009

ma kazen's wedding day..part 2..




kembali lagi kite pada part kedua majlis persandingan kazen aku..
heheh...maapla mngambik masa yg agak lama...maklumlah tenet uma tuh sengal sket....

arituh aku citer...majlis nikah pada 7hb mlm kan...so kazen aku ni bersanding pada hari sabtu bersamaa 8hb ogos...

maka aku slaku assistant rewang2 services....dimana ummi mnjadik presiden club...of koslah mnjadik sgt bz...dhla kene bgn pepagi..huh!..
xpe2...kang time aku kawen mereka2 ni xtron padang...siap ah....kerat 8belas....

ok sambong smuler citer....
tema kaler prkahwinan mereka ialah..pink putih....errr...nape la ramai benor pompuan ske pink...xgothic lgsong....huhu...
majlis telah bermula pada jam 11am..tapik aku g lmbat coz kat uma tuh ade byk bnde nak kene setel....korg bayangkanlah aku ni da siap2 bermekap cun2...pakai tudung sume tetibe dapat call dr ummi suh masak nasi coz nasik putih sold out..chett....seb bek masak nasik jek..klo suh masak lauk skali mmg mnyanyila aku kat dapor tuh...



smpai jek tpt kejadian of kosla berposing dlu...errkk...mesti korg nak kate lg dlm atikan..."asek baju merah ni jek minah ni pakai"...lg skali aku btau...AKU XDAK BAJU BARUUUUU!!!!.....maka baju ni je la ulang pakai smpai jahanam....lgpon aku semakin mnggemari kaler merah...what to do...



lihatlah betapa ganasnye rupa pelamin tersebut...n agak berpuas hati la coz hall trsebut sgt luas dgn harga sewa yg sgt murah....



bile kompang da mula berbunyik....



bermaksud pengantin da ready la nak nek pelamin.....
makcik2 aku yg masih berpikiran rural dan kurang urban..mempertikaikan knp pngantin pompuan xtgu atas pelamin....maka memasing pon muncung ah sbb die kate kazen aku mcm men2 kawen....adesss.....xjadik ah plan kawen kat dewan.....wat kat umah gak lagik bes kan...



aku dan adik pngantin pompuan...makcik sakyah ni...of kosla jadik flower girl..heheh....xde ah...die jadik AJK sambut tetamu dan melayan tetamu...aku plak cm bese..asst Ummi ah..



bile pengantin da bersemayam atas pelamin..tetibe kete pink ni plak muncul...haa ni lg sorang.....peminat pink yg tersangat2 la fanatik...hmpir sume barang beliau kaler pink...



dan siapa lg klo bukan kak nana a.k.a tunang lovely bro aku tuh.....



smpai2 jek tgk due2 pakai baju sedondon....
aku jek yg sedondon ngn alas meja...



ni lah rombonagn cik kiah yg lmbat dtg majlis..ape daa...

ok skang mari aku knal kan sikit2 ahli keluarga aku n sepupu2 sekalian..



yg hijau tuh cik aku...name die Puan Safnawati Ali...die la cik aku yg terbaek dan tercool skali seantero donia.....kami kekadang mcm adek bradek...mn tak nye dari kecik ummi n mak aji aku yg bela...



si kecik ni kazen aku anak pak su aku...ala kan aku da citer kat entry yg lepas....name die Uzmatun Nikmah yg gedik...muka die sebijik muke moyang aku belah ummi....bezanya moyang aku dulu mate kaler biru....ni bukan citer bohong....real maa..nnti aku carik balik gmbar moyang aku....tunjuk betapa birunya mata die...



ni lah nenek aku...tapik kitorg pggl beliau mak aji.....garang? huh tersangat garang dan psycho..heheh....hah...nmpak x mata mak aji aku ala2 grey....tapik aku pelik xde sorg pon adek bradek aku mata kaler warne warni....hampes kan....



ni plak abg kepada uzma....umor baru 16taun tapik tgi giler.....aku yg tua ni plak rendang jek dr die...xpe aku amseh dlm kategori wanita berketinggian normal walopon berat xnormal..heheh..



ini kazen anak pak ngah belah abah...name die syarifah nurzayila...walopon ade syarifah tapik xde kene mngena ngn golongan sheikh ok....mak ngah aku yg kenan sgt name cenggitu...umo die lg ramai dr aku...tu yg penting..heheh..



ni kazen aku belah ummi...name die Norkhalidah..umo baru 15taun tapik da same tgi ngn aku....
budak2 zaman skang ni mkn ape la agaknye ekk....



yeahh...ini die presiden rewang2 services.....Mok ape2 hal nak kawtim harge bleh roger beliau ok....harge bleh runding baek punye...haha...



ni lah anak presiden tersebut...duduk tepi tingkap piki ble plak turn mereka...cheh yg baju biru tuh outla...maseh budak2 g ok...

ble majlis da nak hmpir tamat...aku ngn sakyah pon ape lg...memulakan serangan terhadap kamera....



ape lg posing2 la..heheh..



cm sopan sgtla aku duduk...seb bek xtunjuk kaki sbb aku pakai sliper buruk jek..heheh..



ni die manusia brkepala dua....dlu mase kami berdua slalu g keje kilang...ramai ckp kitorg mcm adek bradek...yg penting org kate die kakak la n aku adek..heheh...what to do...da aku mmg bermuka muda remaja...

pas jek majlis btol2 tamat....aku pon pulang lah kerumah yg hanya sekangkang kera dr dewan trsebut...tapik still nek kete gak...malas jalan kaki...



senggarang..pekan metropolitan yg xpenah bubah...but pape pon aku mmg ske ngn senggarang sbb ianya mendamaikan jiwe raga....



haaa...inilah tangki air yg slalu diperkotak katikkan oleh kawan2 aku mase kat UM dlu...adenye dorg leh gelakkan aku ble aku ckp aku dok kat Jalan Tangki Air...cheh..!!

okla kawan2 sekalian...tamatla sudah kesah cerekarama berkenaan dgn kawen2 nih....nnti ade citer bes aku update ye....

chow chin chau!!

Sunday, August 9, 2009

ma kazen's wedding day...part 1

yo!!...bertemu kembali dlm blog dawai yg sgt cool ini....
ok...mari stat brcerita ape yg trjadik sepnjang wiken dawai yg cool ni...mesti klo korg bace...rase cm nak pakai selimut smbil dok tepi unggun api ah...sbb cool yg melampau..ngahaha!!

ari jumat lepas...bersamaan 7 ogos...aku kje half day jek coz mlm tuh kazen aku nak bernikah...maka aku slaku kuzzie yg bek sanggup mngorbankan time-off aku semata2 nak mnghadiri mjlis beliau...

aku telah pulang ke senggarang bersama2 ngn abang aku,tunang abg, n bakal mak mentua abg...sbbnye kete abg aku rosak...haisyy cik Ton (brsempena ngn nama Proton)...knpla leh rosak ni....maka prjalanan yg aman damai pon bermula la tepat jam 4pm...sbbnye abg kene g HSA dlu..die demam...



kami balik dgn mnaiki cik pink a.k.a sang kancil yg berwarna pink...



dr mirror tuh mesti korg leh nmpak betapa sembabnye mata aku...kesiankan dawai...
sesampai je kat uma....aku tros tolong org rewang....xmnyempat nak mndi sume da tros duduk bersila memblender segala ape yg patot di blend....dan menghiris bawang sehingga rase mcm nak mnangis....huh...pedih mato eden....
pas sume selesai...aku pon bermandi manda serte bersiap utk ke majlis...



ini die si gemuk dan si kurus...dua org anak pompuan umi yg baek...dari kanan...name die...Husniyatul Adawiyah a.k.a Dawai....yg kiri plak..name die Khuzaidatul Jannah a.k.a Jenab....
mesti korg akan brkata dlm ati mcm ni kan..."asek baju ni jek minah ni pakai..da xde baju laen hape?".......waaaaaa....!!! aku mn de baju baru lagik...tu jelah yg paling chantek.....yg len sume da buruk.....xpe2...nnti raye ni aku nak rembat 3helai bj baru...3helai jela...sbb aku xtamak..haha..kunun...



sgt xsama kan muka kami...jenab lahir kat kashmir aku plak lahir kat korea...heheh....tapik ade org xpuas ati kate aku mcm org vietnam ataupon filipina...huh...jeles ah tu...!



sebenarnye aku xsempat nak rotate gmbar ni..pasrah jela ekk..
yg tgh2 tuh ummi kesayangan daku....
sume da knal kannnn....



disini akan dipaparkan aksi sengal jenab yg bajet bes..



erkk yg ni plak...aku xpastilah ummi nak wat aksi silambam ke..karate ke...ataupon judo..



huh...yg ni gak aksi paling senonoh kan..



smpai ke tempat kejadian....tros ke dapor n menolong sakyah yg tgh penin2 ayam xtau nak hidang kanan cmne...



rajen kan due anak dara tersebut...boleh wat menantu..heheh



dan kami berdua ni sebaya..serta masih single...menjakunkan diri ngn hantaran yg cambes tuh...
err...masih single ok...ditekankan skali lg..single..



inilah die gadis yg telah menukar status dari 'cik' kepada 'puan'.....yg kiri kanan tuh masih 'cik' ye...



haa...budak kecik yg tgh tuh kazen aku...aku mmg ske giler nyakat die....kunun takut ngn org padahal ble aku pegang kamera sebok nak brgambar...nama dak kecik ni Uzmatun Nikmah...yg kiri tuh pak su aku a.k.a bapak dak kecik tuh....



ni pon kazen aku gak...name die Mohd Helmi......nmpak mcm suci je kan..padahal hyper giler smpai ngn aku2 skali die nak blasah...seb bek aku pndai guna hikmat pukau....



saat muka bahagia...



lepas tetamu sume da balik...baru la aku n sakyah brkesempatan nak makan....lapa beb.....ape yg ade sume aku bedal...cian kan aku....

okla....ini sahaj utk part 1...to be continue......mybe petang ni or pg sok baru aku wat utk part 2 plak yea kawan2......

chalo mere bete!

Wednesday, August 5, 2009

mcm hampessss....


satu pergi...berduyun dtg...tapik dlm berduyun tuh ade sorg prangai sebijik mcm die...80% same....
adehhh...bencinye la....knpla mesti ade yg mcm die.....
mmg mcm hampes....
huh!

Monday, August 3, 2009

AktiviTi WikEn dAWai...

sebenarnye entry ni patotnye di publish pada isnin lepas...tapik ape leh wat....kat opis bz...kat uma tenet mcm sipot sedot...maka skang ni lah baru mnyempat.....
lgpon sepanjang 2hari tuh aku maseh lg berkabung akan kehilangan henpon yg di chentai....

baiklah mari memulakan tugasan mngarot....

pada jumaat minggu lepas bersamaan 31hb July....Hospital Penawar da mnganjurkan satu majlis perkahwinan antara staff hospital sendrik....iaitu encik Izral Hafis dr Account Dept dan Puan Samsilawati dr CS dept.....
selama seminggu semua staff HP bertungkuslumus hingga semua kudrat abes digunakan semata2 ingin melihat majlis ini berjalan dgn lancar....
err...jap2 nape penulisan aku skema tahap cipan ni...huh....
ok sambong lagik.....
majlis bermula seawal pukul 5pm lg coz waktu tuh pasangan trsebut perlu dinikahkan di Masjid Pasir Gudang....klo lmbat kang tok kadi da bz plak.....
en.izral hafis atau lebeh macho dipanggil Abang Gun.....kelihatan sgt cool...(walopon time tuh aku xhantar die nikah pon...tapik aku tau la)....
hnya dgn skali lafaz akad jek da tros status abg gun bertukar jadik suami org....
ermmm...klo bakal husband aku la akn...kene carik yg xgagap or gelabah ni...dhla nama aku pnjang kang die tersebut len plak....
bek2 Husniyatul Adawiyah kang trsebut Angelina Jolie...kang sape nak jawab...tau ah rupa ada same sket...ngahaha...

ok berbalik smule ke berita utama.....
majlis bersanding plak berlangsung pada pukul 8.30pm iaitu after isyak....
dan waktu tuh peranan aku ialah...mnjadik org yg paling depan skali brjalan time pngantin berarak...besela...klo da kat depan asek trlupa org blakang...maka trjalan laju plak...hehe...trkulat2 pngantin nak kejar...sowi abg gun...heee...

disebabkan gmbar2 kawen tuh xbyk pada aku maka aku selitkan gakla mn yg ade ye...klo korg nak tgk lebeh...sile pegi ke link ini:
http://ezreentalip.fotopages.com

and carik kat wedding - Izral Hafis dan Samsilawati

ok meh layan gmbar seciput aku ni..



inilah pelaminnye...klo korg nak tau...sume ni staff yg buat...100%....dr kayu smpai ke bunga...cayalah...
chantekkan...
heheh...tetibe teringat lagu 'pelamin anganku musnah'...cm hampes..



beraksi ni depan meja utk mkn beradat....yg kat tgn aku tuh utk tepung tawar punye...trbawak lari plak...pastuh kene marah n letak smula kat pelamin...huhuh...



ble da kat pelamin harusla berposing lagik...tukang amek gmbar ni kate aku ngn tiang kiri kanan tu same jek...ceisss!!!



haaa...tgk tuh...dr meja smpai ke alas meja sume hasil tgn warga Hp tau...sile bg tepukan skek...



ni plak bebudak yg kene perform tarian....and mereka adalah dibawah jagaan daku...



haaa...ini ialah pesilat HP yg paling hebat skali....dorg baru nek flight dari Pulau Jawa tuh...

majlis selesai pada jam hampiur 11pm...tapik aku balik lmbat coz tolong kemas n angkat barang sket....kepenatan yg teramat la mlm tuh sbb angkat kerusi 2x g antar dr parking ke clinic....huh....
balik jek umah tros jadik kongkang...n ati agak mmberontak sbb sok nye aku kene wat Duty Manager serta mlmnye plak aku kene g Nurses Nite Clinic Branch plak....adehh...
xpe2...wai kan kuat....

baiklah...utk makluman sume...entry kali ni mmg pnjang sbb ade dua citer....
pada 1 Ogos bersamaan hari Sabtu plak..aku dijemput utk mnghadiri nurses nite bg branch poliklinik penawar....errr....sbenarnye bukan dijemput as a guest tapik kene jadik cameraman daa.....heheh.....
n disebabkan aku dbtau last minit iaitu semalamnya....maka aku dgn sempoinye telah memakai baju raya taun lepas sbg pakaian rasmi ke dinner trsebut....lantak demo la....



yaa ini die pose ala2 angelina joile....punyelah tebal bedak aku tenyeh kat muka agar xnampak dull kat mjlis trsebut...tapik bedak je tabl mekap punye nipis...heheh...



part ni yg aku ske sbb meja aku ni act utk org2 yg bekerja as cameraman, tukang amek vid...dan segala tukang la....maka...meja ni hnya ade 4 org jek...dan sudah pastilah aku leh makan byk2..haha!!...sedap woo chinese cuisine....



ni mknanan pembukaan...sedap hingga menjilat kaki..



ni en.yaakob kate ikan kerapu...aku pon xsure sbb aku tau ikan kembong ngn bawal jek...heee...



yeahh...ayam ni mmg sgt2 besh...len dr aym goreng bese...



ni plak sisa2 udang masak pe ntah....sodap...
senang citer sume pon sedapla....



apik aku kene mkn laju2la sbb nak berkejar2 amek gmbar...ciankan aku...xpe...aku mmg ske amek gmbar serte bergambar...heheh..



err...yg ni aku tgh mnyemak kat meja si nai ni....sbb tuh muka die mcm tuh...haha



tapik pastuh tros jadik gonjeng...



ni plak antara persembahan dr HQ penawar....



tgk tuh...memasing bergaya sakan...aku jek gaya cm nak g jemputan...
majlis abes kul 11pm....n malam tersebut merupakan mlm kejadian dimana henpon ku ilang..huuuu.....

dan seperti bese...pada hari Ahad....bila aku xbalik kg....aktiviti aku adalah...



tgk tv..



ngadap laptop...xkesahla ant surf tenet or men game...



ataupun...
mngunyah mknan yg sehat smbil berbaring2 tgk tb....bes2..