Saturday, July 25, 2009

kEnaPa meRekA SeRiNG x SedAr...??

actually aku xtau nak mulakan citer mcm mane...takot trsalah gaya penulisan...org akan tersalah sangke.....
okla...aku cube menulis ngn gaya yg paling ringkas agar manusia sekalian paham....
kenapa manusia sering xsedar???
adekah bile manusia A mnjadik manusia yg terlalu xkesah akan sesuatu yg remeh, slalu bohlayan perkara2 xbes, berhati keras, susah nak nangis, xsensitip lngsong n xcepat emo...dgn senangnye manusia B boleh mmpergunakan mereka.....
dipergunakan dari segi ape.....errmmm...tpt org len ske2 nak marah...ske2 nak gurau kasar....ske2 nak sembur mereka....
wahhh!!! besla kat manusia B trsebut sebab die da terlupa yg manusia A ni gak mmpunyai perasaan yg same jek ngn mereka...dan manusia B jugak jadik xsedar yg ape yg mereka buat tuh salah dr segi undang2....
"alah manusia A tu pon same jek..slalu jek gurau kasar..laser.." kata manusia B..
rasenye xpayah ditanye kenapa manusia A pon bersikap sedemikian...xkan manusia A nak jadik mcm org bodoh tatkala manusia B melebih2...eh mn bleh cmtuh....slalunye manusia A xkan carik pasal....die akan melawan bile zon ketenangan die dikacau jek.......
kadang2 kesian gak kat manusia A ni...die slalu mngabaikan perasaan sendrik semata2 xnak masalah timbul....telan jek ape yg manusia B dan manusia2 sekalian perkatakan ttg mereka..bila manusia B dlm masalah...manusia A slalu mnjadik pndengar setia...walopon kdg2 ble manusia A ni cube nak bg nasihat n manusia B akan balas ngn ayat cmni.."ko sng la ckp..bukan ko kat tpt aku"...manusia A ttp sabar...niat mereka bukan nak mncabar manusia B tapik juz nak mnyokong n mmberi nasihat sbg seorang kawan...
bile manusia B mula nak bergurau tapik trlalu kasar n mnyentuh sensitiviti manusia A....ape yg manusia A boleh wat juz pura2 ketawa..ataupon bohlayan....kekadang klo da trlalu mncabar kredibility manusia A...mereka pasti akan fire smule....
hurmmm.....byk pengalaman da mngajar manusia A ni....dahulukala sikap mereka ni dah mmbawa padah kepada diri sendrik.....mereka telah mmbenarkan diri sendrik dimaki hamun oleh org trsayang...betullah ape org kate kan....biasanya org yg paling kite sayang tulah yg paling slalu mnyakitkan ati kita...agaknye sbb tu aku xnak sayang kat sesape (excpt ma family n frens)..demi mngelakkan kedukaan ati....
ok..berbalik pada manusia A ni....kadang2 mereka boleh mnjerit dlm ati jek klo trtekan...nak citer kat manusia2 len....kdg2 makin kene kondem....knpla manusia sekalian tuh xnak jadik mcm manusia A....ble manusia len tgh down mereka akan cube bg kata2 semangat serta nasihat yg mmbangun....ouhhh......terlupa pulak....manusia ni rambut sama hitam hati lain2....
ok la...ape yg kite boleh buat...doakan la agar manusia A ni tabah mnghadapi ujian dunia.....

2 comments:

  1. kesian kepada manusia A...mcm aku tau saper manusia A..hahah..tapi tu semua x penting ah beb...just cuba ah ko pkirkan...kenaper A mnjadik manusia yg terlalu xkesah akan sesuatu yg remeh, slalu bohlayan perkara2 xbes, berhati keras, susah nak nangis, xsensitip lngsong n xcepat emo......aper yang aku nampak...A mengunakan kegoan untuk menutupi kehendak diri dia sendiri.....ini kerana pada suatu ketika dahulu...sikap A ni dah mmbawa padah kepada diri sendrik.....mereka telah mmbenarkan diri sendrik dimaki hamun oleh org trsayang.......come on lah......bukak buku baru sudah.....

    ReplyDelete
  2. nak bukak buku baru bukan senang bro....skang ni manusia A tgh usaha ke arah tu la....baru ade progress 30%...kena la kawan2 mmbantu dia klo x...smpai bile2 pon die ttp mcm tuh..

    ReplyDelete