Friday, July 31, 2009

life must go on.....

Life must go on...

walau ape pun da trjadik aku tetap kene teruskan langkah aku kedepan n bukan kebelakang.....

dan aku rase aku xperlu nak berlari.....

jalan dgn biasa saje coz xde ape yg perlu dikejar dgn bersungguh2.....

aku kene plan setiap langkah aku supaya aku xtrsilap lorong...

kalau aku terlalu tergesa2 maybe akan ade part2 yg aku tertinggal...atau terlupa...

n aku xleh gak terlalu berhati2 takut was2 akan buat aku xbrgerak....

bile aku xbrgerak of kos la ape yg aku plan xkan ade ape2 progress....

n aku boleh dilabel as...sang katak kat bawah tempurung yang terletak dalam gua yg sgt gelap...huh...dasat2...


Life must go on.....

even manusia sekalian sec tiba2 da xnak menegur dan pura2 xkenal aku aku.....

aku ttp kene terus kan hidup ni.....sbb mungkin byk lg manusia kat luar sane yg masih boleh dgr ayat2 aku...n dgr aku mngarut....

tapik klo mereka xleh nak telan segala ayat2 aku...maka terus terang jela ngn aku sbb aku masih lg terdaya untuk menerima kritikan....

aku kan manusia yg da biasa dgn kritikan walopon roh aku sebenarnye da mnjerit marah pada jasad yg slalu wat bodo.....

ape boleh buat...aku xsalahkan manusia lain...mereka berhak nak bersikap selfish pada diri sendri...as long they still in a correct path......

dan kalaula dalam dunia ni da xde sorg pon yg nak care pada aku....aku trpakse pasrah coz aku masih prcaya yg aku still kuat utk care pada diri sendrik......aku prcaya dgn kekuatan sendrik...n aku xkan menagih simpati dr sesiapa sbb aku xsuka org len menanggung beban aku....


Life must go on.......

walaupun andaikata satu hari aku trjatuh n cedera parah...aku still kene face dgn drama dunia ni....

aku still kene melangkah walopon langkah aku da xselaju dlu....

sbb klo aku xmelangkah.....hidup aku akan jadik...nothing....

so aku still nak merasa kehidupan yg bes kat dunia ni...

selagi Tuhan bg aku nafas slagi tuh aku akan belajar menghargai kehidupan.....

n aku xkan sia2kan dgn perkara2 yg ntah pape je.......

kdg2 mmg aku trleka jap...trleka ngn kenangan dlu.......trleka dgn mainan setan2 durjana.....trleka dgn fikiran -ve sendrik.....

tapi aku stil cube sedarkan diri sbb aku xnak mase aku trbazir mcm tuh jek.....setiap saat bg aku sgt brharga....n klo leh aku xnak pusing kebelakang sekadar utk mengutip sisa saat yg aku bazirkan......

Life must go on........

Andaikata satu hari aku trpakse berpisah dgn org2 tersayang...dgn keluarga tercinta......

aku tetap akan melangkah kedepan....dan dlm setiap langkah....aku akan cuba cari alternatif utk mendekatkan mereka2 dgn aku.....

walopon aku manusia2 sekalian kate aku ego..tapik sekurang2nye aku xpernah membuang manusia dlm hidup aku melainkan mereka sendrik yg membuang aku dlm hidup mereka......

sebusuk2 mn pon manusia tuh aku tetap akan kawan slagi aku mampu n terdaya nak melayan mereka....

mcm nmpak hina je kan bile aku kate mereka yg buang aku dlm hidup mereka......

it's ok slagi aku tau ape yg benar ape yg x....n aku xmngharapkan org paham ape yg aku paham.....

sbb bile setiap kali kite nak wat explanation...mesti akan ade miscommunication....

lecehla mcm tuh.....nnti nmpak mcm nak menegakkan benang yg basah....

lantak merekala nak pikir ape pon....


Dawai...walo apepon trjadik...igt...Life Must Go On....jgn nak jadik budak yg cengeng a.k.a gembeng.....ape2 yg trjadik dlm hidup ko anggap sume tuh ujian dr Tuhan...Dia uji ko sbb die sayangkan ko.....jgn cepat nak putus asa or give-up....biarlah manusia luar sana nak kate ape...biarkan ati ko nak jeles ngn ape yg manusia sekalian dapat sbb tu akan bakar semangat ko utk brjaya jugak....igt jgn sesekali biarkan airmata mengalir sbb airmata ko mahal mcm mutiara.....walopon ko rase yg ko 'saket' sgt2 smpai tahap nyawa2 ikan pon...truskan jugak hidup ni.....life must go on.....


Tuesday, July 28, 2009

Aku sEoRang DaWai kOkoT..


Aku bangga mnjadik seorang Dawai...
bangga sebab rasenye xde gadis len kot yg mmpunyai nama glemer Dawai kokot...
aku da check da lalu google...mmg xde la nama dawai yg len...aku jela(dgn nada konfidennye)...

Mnjadi seorang dawai ni bukan mudah...sbb kehidupan dawai penuh dgn misteri...kdg2 tuan punya badan pon xdapat nak menjawab segala misteri tuh...
jadi jika anda brkawan dgn dawai...jgn biarkan diri anda juga diselubungi misteri...

tapik...kekadang aku trpikir...aku ni sgt kejam ke...adakah ayat2 aku ni mampu buat org len rase mcm nak bunuh aku...adakah perilaku aku ni slalu mengancam kehidupan manusia sejagat...adakah ape yg aku lakukan sume salah...adakah aku manusia yg berhati batu yg bakal menikam setiap hati manusia...adehh...penatla piki....tu lah bile byk sgt piki maka otak aku akan jam jap...sbb aku bkanlah 'ahli pemikir'...heheh...

hurmmm...mebi sume persoalan kat atas tuh adalah berlaku tatkala minda dibawah sedar....ye la...bile emosi trganggu bukan kite leh jangke kan bnde2 mcm ni...seb bek aku xjadik ahli pengebom brani mati jek.....kalo x konpem abes mesia ni aku bom....huh!

lately aku semakin hampir ngn identiti sebenar aku....baru aku tau yg kawan2 mmg mmberi impak yg sgt kuat....btollah kate org kan...besfren gak yg terbaek...ehhh mmgla...klo x nape dorg leh jadik besfren aku....sengal lah awai ni...hah...sumtimes dawai leh jadk sengal gak...pg2 da nyanyuk....huhuh.....
siapa besfren dawai??
alamak...aku mmg ramai kawan...klo boleh bia sume jadik BFF (Besfren Foreva)...melainkan klo kawan aku sendrik makan kawan....tu xdapek nak nolonglah...ataupon kawan yg tau nak kondem kawan sndrik...tuh lg sampah masyarakat....
da mmg sifat aku sejak azali ske brkawan...n tahun ni adalah tahun paling byk aku brkenalan ngn manusia2 yg len...xkesahla dr alam maya ke..alam reality ke...alam barzakh jek xde lg...huh...nauzubillah....
kepada kwn2 baru aku...hope korg lehla menelan segala sifat2 aku ye...sbb bukan susah nak adapt ngn dawai...senang jek...as long jgn carik pasal....n aku pon akan usaha utk adapt ngn korg...heeeee....

ok la kawan2 sekalian....hope dalam mase korg sume knal ngn seorang dawai ni...jgnla ade yg terkorban ye...mmg ego dawai tgi..mmg dawai xpandai pujuk org...tapik dawai pandai pujuk budak2 kecik..heheh....klo da xnak kawan ngn dawai lg pon xpe...coz dawai xkesah pon...tiada paksaan dlm berkawan...dan dawai xkan menyelubungi kehidupan manusia trsebut...ngahaha....

mehla melawan lagu cik Myley Cyrus ni "The Climb"....lirik die mmg power utk aku la....heheh...:

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa

Saturday, July 25, 2009

kEnaPa meRekA SeRiNG x SedAr...??

actually aku xtau nak mulakan citer mcm mane...takot trsalah gaya penulisan...org akan tersalah sangke.....
okla...aku cube menulis ngn gaya yg paling ringkas agar manusia sekalian paham....
kenapa manusia sering xsedar???
adekah bile manusia A mnjadik manusia yg terlalu xkesah akan sesuatu yg remeh, slalu bohlayan perkara2 xbes, berhati keras, susah nak nangis, xsensitip lngsong n xcepat emo...dgn senangnye manusia B boleh mmpergunakan mereka.....
dipergunakan dari segi ape.....errmmm...tpt org len ske2 nak marah...ske2 nak gurau kasar....ske2 nak sembur mereka....
wahhh!!! besla kat manusia B trsebut sebab die da terlupa yg manusia A ni gak mmpunyai perasaan yg same jek ngn mereka...dan manusia B jugak jadik xsedar yg ape yg mereka buat tuh salah dr segi undang2....
"alah manusia A tu pon same jek..slalu jek gurau kasar..laser.." kata manusia B..
rasenye xpayah ditanye kenapa manusia A pon bersikap sedemikian...xkan manusia A nak jadik mcm org bodoh tatkala manusia B melebih2...eh mn bleh cmtuh....slalunye manusia A xkan carik pasal....die akan melawan bile zon ketenangan die dikacau jek.......
kadang2 kesian gak kat manusia A ni...die slalu mngabaikan perasaan sendrik semata2 xnak masalah timbul....telan jek ape yg manusia B dan manusia2 sekalian perkatakan ttg mereka..bila manusia B dlm masalah...manusia A slalu mnjadik pndengar setia...walopon kdg2 ble manusia A ni cube nak bg nasihat n manusia B akan balas ngn ayat cmni.."ko sng la ckp..bukan ko kat tpt aku"...manusia A ttp sabar...niat mereka bukan nak mncabar manusia B tapik juz nak mnyokong n mmberi nasihat sbg seorang kawan...
bile manusia B mula nak bergurau tapik trlalu kasar n mnyentuh sensitiviti manusia A....ape yg manusia A boleh wat juz pura2 ketawa..ataupon bohlayan....kekadang klo da trlalu mncabar kredibility manusia A...mereka pasti akan fire smule....
hurmmm.....byk pengalaman da mngajar manusia A ni....dahulukala sikap mereka ni dah mmbawa padah kepada diri sendrik.....mereka telah mmbenarkan diri sendrik dimaki hamun oleh org trsayang...betullah ape org kate kan....biasanya org yg paling kite sayang tulah yg paling slalu mnyakitkan ati kita...agaknye sbb tu aku xnak sayang kat sesape (excpt ma family n frens)..demi mngelakkan kedukaan ati....
ok..berbalik pada manusia A ni....kadang2 mereka boleh mnjerit dlm ati jek klo trtekan...nak citer kat manusia2 len....kdg2 makin kene kondem....knpla manusia sekalian tuh xnak jadik mcm manusia A....ble manusia len tgh down mereka akan cube bg kata2 semangat serta nasihat yg mmbangun....ouhhh......terlupa pulak....manusia ni rambut sama hitam hati lain2....
ok la...ape yg kite boleh buat...doakan la agar manusia A ni tabah mnghadapi ujian dunia.....

mAraNg kEraPu MerAPu...

Td pg....aku terlewat bangun....sbbnye aku tido lmbat mlm td...kononnya nak stadi utk ujian undang2..tapik aku rase...aku asek pndang mukasurat yg same jek sepanjang2 mlm tuh....huh!

Lepas tuh....arini aktiviti aku kat tpt keje...manage kan tpt n lagu untuk student punye training tarian....sepanjang waktu keje la aku xwat pape keje..mmg xproduktif serte xefektif lngsong dr segi etika bekerja kan..


sebenar..


petang td jugak dlm kul 3pm aku da g ke MyEG Services utk menduduki ujian Undang2 jalan raya....walopon aku tau ilmu aku tuh cukup2 mkn jek..tapik aku tetap berlagak cool....smpai kat tempat kejadian....aku da mula trbayang2 ape la nasib aku if aku gagal...adehh....tapik berkat aku terer mnghentam serta kehebatan aku mnjawab dgn laju...aku lulus gak..heheh...tu pon ngn markah cukup2 mkn n cukup2 lulus....


maka..


nextweek aku akan proceed ke level seterusnya..iaitu dgr ceramah lg 3jam....adehh...bernanah telinga gua...xpe2.....sabar wai demi lesen terchenta....


kemudian...


lepas jek abes agenda ujian dan brgembira ngn markah lulus yg ciput tuh...aku tros balik uma dan berubah mnjadik 'kongkang jadian'...dan hasil pnjelmaan aku kepada bentuk kongkang tersebut...maka aku solat mgrib pada pukul 815pm....ngahahaha!!.....sungguh keji akan perilaku trsebut.....jgn ditiru di rumah ye...


skang....


aku still blur...tu ah klo aku tido ptg mesti bgn2 jek jadik bengap kejap...kekadang terlupa indentiti sendrik...penah gakla aku bgn2 tido ptg jek teringat yg aku ni seorang puteri...tapik pas kene hempuk ngn bantal okeh osmet sekalian...ingatan aku kmbali pulih..aku tetap Dawai Kokot...heh!


adehhh!!...mn pegi org2 yg slalu msg ngn aku ni...buhsan gler....dah tv3 pon tayang citer pasal anak lupa daratan...aku cuba nak mngelak dari tgk klo x mesti aku jadik ahli pemgkritik nnti....susah sket....kang xpasal2 osmet aku murka...ade plak yg terkorban....
dhla aku da xde idea nak merapu...
blah dulu..


p/s: sebenarnye entry ni nak di post mlm td...tapik...disebabkan tenet bunguks..maka aku pos arini..maka anggap jela anda baca pada hari semalam bersamaan 25julai

Thursday, July 23, 2009

KenApa aKu bLurr...AdekaH aku Ade bEla...errrrr...??

Minggu ni mmg aku rase mcm xrase pape...
sbbnye mungkin kurang garam kot dlm lauk...err..silap..kurang pewarna dlm kehidupan......nak update entry sentiasa susah gak...klo kat opis mmg xsmpat2 la..coz aku byk agenda yg perlu dipenuhi....klo kat umah plak...asal mlm jek mesti internet uma aku jadik tongong....maka dr keje aku maki hamun internet baik aku baring2 atas tilam dan berpura2 mnjadik selimut......
da 3minggu aku xbalik kg sbb jadual wiken aku dipenuhi dgn pelbagai acara....minggu lepas aku amek class untuk lesen kete...dan minggu ni aku akan ada ujian berkomputer lesen L....tapik hakikatnye malam td baru aku trniat nak mmbukak fail serta ulangkaji buku yang disediakan oleh 'Jabatan Pengangkutan Jalan' tersebut...tapik lg skali...baru 5saat bukak buku rase mcm da nak pngsan...lama rasenye xwat aktiviti ulangkaji...haisyyy!!
mesti aku akan jadik mcm org psycho ble terlalu lama xbalik umah....ouhh..maafkan aku wahai osmet sekalian andaikata korg tgk aku asek mcm Mat Pit jek...
Minggu depan ada staff hospital yg kawen dgn staff hospital gak....maka kenduri kawen mereka akan dibuat kat hospital jugakla......so skang ni hospital tgh bz utk preparation majlis mereka ni...cm bese aku mesti ada part utk acara begini....nak tau ape...aku kene bawak bunga manggar serta readykan perfomance tarian dr student praktikal....dan aku berharap agar bunga manggar tuh ringan serta aku jugak berharap agar org xconfuse ant bunga manggar ngn aku..huh..
akceli jap lg ni ade praktis utk tarian student2 tuh..tapik aku rase mcm malas giler sbb aku xpuas ati kene bgn tido pg td dikala hujan dan kedinginan yg menusuk2 tulang aku...tapik memandangkan kene gak bgn utk subuh..aku gagahi jugak..sbb kang xpasal2 kene panah petir...baru padan muka aku...
smpai skang aku masih terbayang2 tilam n selimut kat uma....rindunye pada ia....adehh...
Lagi satu maklumat...aku xlunch pon arini..juz minom milo..sbb aku rase mcm xnak makan...kenapalah klo nak makan kene kunyah kan....cube bukak je perot tros sumbat makanan....huuuu...knp la ngn aku ni.....patotla xgemok2.....
okla...marilah kite berpura2 gagah walopon kepala otak masih lg melayang2.....
hiyarghhhh!!!!......

chalo mere bete



p/s : Aku menulis dlm keadaan seperti mat ganja yg tgh weng........

Tuesday, July 21, 2009

TagGed by ciK sYahiRa....

15 facts about Dawai kokot when she was young:

my ummi said:

1. i can cried easily eventho there's nothing happen to me...suddenly without any signal..psycho jek lebeh..heheh..nak perhatian..tapik ble da besa susah plak nak nangis...aisyyy..
2. i am the only anak yg lahir kat umah n lahir malam buta...reason...heheh....terlambat keluar selama 13hari...sbb tuh sengal kot...
3. ummi kate aku ni anak yg paling keras kepala sbb tuh aku ade rambut selembut dawai....ngehehe..
4. ouhhh...yg ni paling terok....setiap kali pas mandi aku akan lari dr ummi sbb xnak pakai minyak zam2 ala kazam yg bau mcm lahanat tuh....tapik...akhirnye tewas jugak ditangan ummi...huuuu...
5. ummi only got 2daughters....n she said that...prangai aku mcm jantan waktu kecik tapik kuat melawa....heheh

my dad said:
6. dlu kecik2 time abah xde kete...nek moto kehulur hilir...n aku akan duk tgh2 ant abah n ummi...hasilnye...baju abah yg bahagian blakang slalu kene lipstick aku sbb aku kan ske pakai lipstik merah mak ngah...
7. abah kate aku xgedik..tapik jenab (my sis) gedik..ahahahaha!!!
8. i am very talkative...like mother like daughter....
9. notty...but rajin....heheh
10. i am beautiful....yeahh...that's rite abah...

yes.. i still remember:

11. my first barbie....aku bli ngn harge rm8 jek..tu pon duit kumpol sendrik...then pakse ummi jahitkan baju utk barbie tersebut..heheh
13. saat2 kedukaan ati bila kene gastrik yg tramat terok...darjah 3-4....n saat tuh....rase mcm nak mati sbb smpai xble nak bgn n ubat sebakul besar..huwaaa...
14. my 1st crush...auww!!..hehehe....time tadika beb...ngahaha!
15. cikgu siti zabedah...coz she become my class teacher since i'm standard 1-6....miss her alot....


and i tagged 5 of my blogger babes:

...Azham Afrina...
...Arifin Ahmad...
...Raihan Esa...
...Juliana...
...Khairiyah...

p/s: sowi syira...i dun have any pictures when i was young.....alaa....muka daku dulu kini dan selamanya same jek...heee

Saturday, July 18, 2009

Mari mEngaRot siRi 6..1st ImprEsSioN.....




1st impression......

mesti kekadang ade ant korang yg amek kisah pasal 1st impression ni ade gak yg amek lngkah..'lantak ko la'.......

klo cm aku...it depends...kekadang aku kesah gak...yela...nak gak mnjaga tatasusila agar tidak disalah sangke..heheh....mcm hipo plak...kekadang aku bohlayan jek sbb malas nak amek port sgt ngn ape yg manusia sekalian piki ttg aku....most of the time aku bohlayan..hehe...bia mereka knal sndri Husniyatul Adawiyah a.k.a Dawai...

klo korg nak tau...mnusia2 sekalian yg 1st time jumpe aku...1st impression mereka ialah...aku ni sorg yg serius n cm garang serta brlagak nak mampos...mostly mmg sume akan bg impression cmtuh ah......padahal mereka xtau g cane perangai sebenar dawai kokot nih....huh!

tapik....

kekadang cmbes je kan..kl korg tnye ngn sume kengkawan ke...opismate ke...ape 1st impression mereka trhadap korang..sbb dr situ kite leh tau la ape sebenarnye yg bermain2 di benak mereka...walopon mybe ade yg akan kate...'alah xpenting sume tuh...mainan perasaan dorg jek..'..tapik kekadang mainan perasaan ni yg leh dijadikan sesuatu yg boleh mngubah diri kite ke arah yg lebeh +ve....err...depends on the person laa......

tapik kan lg....

aku ni slalu silap dlm menilai manusia2 len.....

mcm contoh.....dlu waktuh kat desaru...aku satu kump ngn sorg minah ni...name die Amim....1st time tgk muke die..mmg xble blah coz cm kerek tahap dewata raya ah...kalah muke kerek aku n....tapik....last2 die jadik org yg paling rapat ngn aku time kat desaru tuh.....

same jugak mcm kes aku 1st time jmpe Mok.....die ni lg la....ant makhluk2 dlm class english tuh...die adalah antara makhluk bermuka ketat yg mmg ketat gile ah...mcm baru pekena jamu rapat...errkkk.....

aku cm xbrani nak wat lawak bodo ngn die...skali tuh da agaknye Tuhan nak buktikan kat aku yg mnusia muka ketat ni sebenarnye kelakau jugak...aku telah di kapelkan ngn die utk firts task grouping....dan bermula la h dr saat itu...sikit demi sedikit ape yg aku nilai pada Mok pada mulanya berubah....semakin hari die semakin menunjukkan taringnye yg xtajam lngsong...dan setelah beberapa lama baru aku sedar yg sebenarnye Mok ni lg sejuta kali sengal dari aku...hehehehehe....kenyataan mmg pahitkan Mok....

walaupon begitu....

impression aku trhadap cik afrina....btul100%...heheh...sbb dr gaya die yg ske sengih2 kerang tuh...senang sgt nak teke....hai cik rina..kan kamu dan saye seangkatan...ske mmbebel serta ketawa ala2 mak lampir..tapik aku sopan sket la..heeeee.....

ok la aku rase neuron otak xmampu nak merapu sambil mkn ikan kerapu lg..
maka benarkan saye mmbuat pekerjaan lain...

p/s: sebenarnye entry ni mengambil masa selama 2 hari utk disiapkan..hehehe...

Thursday, July 16, 2009

bLinDdaTe...erRRrr..Ape kOmeN aNda??



Pagi td...dgr Hotfm...akceli tuh mmg rutin harian...sambil2 tgh mekap dlm bilik tuh dgr la Hotchat@Hotfm...topik pg ni ialah BLIND DATE....cm bes plak rasenye topik ni.....
ok mari mulakan citer......
akceli aku rase ramai jek yang penah penah wat keje giler ni....and aku sendrik ade la dlm..err..jap2 nak kire...2x wat blind date..heheh...2x jek sepanjang hidup smpai umo 24taun ni.....sbb aku xske nak jmpa org yg aku xpenah tgk cmne orgnye....senang citer..at least b4 jumpe aku kene tgk dlu gmbar die...nnti xdela trkejut berok.....heheh....bukan trkejut sbb rupe ke ape...aku xske nnti org yg bakal aku jmpe len dr ape yg aku bayangkan....samela mcm korg bayangkan korg akan mkn pizza...tapik yg smpai lempeng....err...ala..lu piki la sendrik..huh...

ok..mari aku citerkan pngalaman aku pada ketika kejadian Blind Date trsebut....
blind date yg pertama brlaku pada usia 19 tahun...maksud pas zaman skolah...baik kan aku..pas skola baru tau nak wat blind date....heheh...padahal zaman skolah aku dlu aku brsikap Nates gak....cume masih terkawal....sbb ble nak wat jahat trbayang wajah ummi ku yg otai trsebut...duhh...

ok kembali pada jalan yg benar....pada usia trsebut...aku sedang melanjutkan pelajaran di peringkat matrikulasi.....di mana zaman trsebut aku trsangat 'alim' sbb matrix aku ni under MARA n agak islamic...maka aku xdela nak mnggatal sgt2...gatal sket jek...heee....
kisah bermula apabila besfren aku yg berada kat matrix melaka mintak aku sound sorg mamat ni yg slalu kaco die....dan mamat trsebut satu matrix ngn besfren aku iaitu di melaka...
maka aku sbg kawan yg caring memulakan lngkah untuk sound mamat trsebut....nak tau ape aku wat...aku g sms mamat tuh ngn ayat ni..."woi jgn ko nak berani kaco awek aku!".....dan mamat tuh mmbalas..."sape ko?"...aku plak mmbalas..."bofren Ecah(nama sebenar)"........pastuh tros mamat trsebut xreply...dan aku mnjangkakan ia brjaya........
kemudian selepas bberapa jam....iaitu pada pukul 3am..aku mndapat satu panggilan tepon yg aku xtau dr sape...dhla aku tgh tido maka dgn mamainye aku men angkat jek.....n tros ckp helo dgn sore agak2 ayu....tetibe dr ujung talian trdengar sore org mnjerit..."weh bofren ecah ni pompuan ah!!!"....adess!!!...kantoi sudah...dan trdengar gak sorakan sore2 jantan yg ketawakan mamat trsebut.....dan sesi soal jawab pon brlaku la.....memula aku rase adela dlm 5org brcakap ngn aku...n aku pon layan ah dorg sbb aku da xleh tido smule diganggu oleh mereka2...then manusia yg last skali brcakap ngn aku mngaku yg no tepon tuh adalah no die..kebetulan celcom tgh prob n dapat call free...manusia trsebut yg paling lama brcakap ngn aku...n die mngaku nama die adalah Ashabul Yamen....perghh....macam warak je nama kan....tapik bes plak borak2 ngn die sbb die pon otak sengal cm aku....berbual n berbual xsedar jam da kul 5am...mase tuh...tu lah waktu berborak paling lame aku penah hadapi...suci betul telinga aku slame ni...
semenjak kejadian tuh..maka aku n Ashabul ni rajen la men sms....kekadang call...tapik kitorg men aku-kau jek sbb aku rase die segonjol ngn aku n bes di buat kawan....
setelah hampir beberapa bulan knal..maka setelah dipersetujui..kami pon nak brjumpalah....
tpt da setting baik punye..iaitu kat Sungai Lurus..heheh.....
n aku bawak besfren aku yg brnama Sima utk teman aku...
aku pon menunggula ngn penuh kesabaran..canelah ropa mamt ni ekk...da sume motor yg lalu aku igtkan die....then ade satu motor ni lalu...org yg dibonceng kat blakang tuh trsengih2 pndang kitorg...aku siap leh mbebel lg kat sima..."apehal mamat ni sengih2 nak kene lempang hape"...tetibe motor tuh pusing balik n park kt tpt kitorg lepak...
ade 2org..sorg putih sorg gelap...yg gelap tnye..."sape nama dawai"...aku pon angkatla tgn...pastuh bile yg gelap ni pndang muke sima tros die jerit..."weh..ko kan sepupu aku..sal ade kat sini?"....aku dan si putih trkedu sbb aku xtau la ini rancangan blind date ke atau jejak kasih....
dan setelah keadaan kmbali trkawal barulah aku tau yg si gelap trsebutla mamat yg kununnye bernama Ashabul Yamen...tapik klo korg nak tau...tu nama tipu...nama glemer die ialah..Nager....
mcm hampes kan kisah blind date yg pertama.....tapik sehingga kini aku masih lg kawan ngn mamat sengal ni...da 6 taun da....

ok terus kepada kisah blind date yg kedua...ia berlaku pada usia aku 23taun.....waktu tuh manusia mane tah jual no henpon aku kat sorg mamat ni....mamat ni nak sgt brkenalan ngn aku....n aku plak xbtau la status aku waktu tuh..'in a relationship'....heheh....
kisah yg ni pendek jek....adela dlm sebulan die sms2 aku....pastuh tros nak jmpe....kebetulan aku mase tuh nak balik kg dr KL....n die nak jmpa aku kat bustand BP....
brdebar2 gak nak jmpe ngn mamat ni sbb die da keje n umo pon da ramai sket dr aku.....bile sahaja mamat ni mmperkenalkan diri...dlm ati aku brkata.."ermm..not bad"...aissyyy.....kata2 ati seorang yg xsedar diri time tuh ade bf....tapik kami jmpe sgt sekejap n die anta aku balik uma.....tapik lg...kununnye la kan aku ni setia maka aku xbape nak melayan sgt.....n die still berusaha nak usha aku...ntah mcm mane....aku leh tersilap anta msg...aku nak anta msg kat bf aku tapik trhanta kat mamat ni....ape lg..kantoi..heheh...dan mamat ni tros senyap dan sunyi...tnpa sebarang berita........dan smpai skang aku da single pon...mamat ni tros senyap....huhuh....

skang plak...aku rase da xde kot nak wat2 blind date ni...sbb xde point la nak berblind2 ni....aku da cukup rabon da....malas ah nak bute kan mata lg.....tapik..klo jadik peneman mmber utk blind date dorg...byk kali sgt......heheh..aku kan bz body....

so kepada bloggers yg len2 tuh...citerkan la kisah blind date anda pulak..mn tau ade yg klaka ke...leh sharing is caring..caring is loving...but loving is frustating...heheh...

chalo mere bete!!

p/s:
Maafle terbuat karangan SPM lg...ni sume pengaruh rakan sebaya...iaitu dr Mok..sbb die ske wat karangan cmni....

Tuesday, July 14, 2009

kElmaRin yG Suam , sEmaLam yaNg HanGat dan Hari Nie yG SengAu...arghhhh!!!



sudah beberapa hari jugakla sistem antibodi badan aku xmnjalankan kerjanya dgn begitu effisien sekali...kelmarin aku da mndapat tanda2 awal yang badan aku akan mngalami satu situasi dimana suhu akan meningkat serta pernafasan mnjadi tidak teratur dan juga kepala mnjadi seakan2 baru dilempang.....
tapik aku abaikan sahaja perasaan2 trsebut sbb aku kan cool.....
dan kelmarin juga merupakan hari aku trsangat2 bz dgn miting serta kerja2 audit perfomance staff......bajet aku nak siapkan secepat mungkin agar staff yg trbabit leh tgk peratus perfomance mereka..tetapi aku xmampu....

balik saje keje....otak aku da memasang niat untuk bertukar mnjadik kongkang....
tapik aku trgoda pulak dgn ajakan osmet2 sekalian untuk men badminton serta mnjadik penonton kepada match badminton staff HP.....
memula aku ikot pon sebab nak ilangkan stress keje di kepala (stress ker?)....
xnak men pon..juz nak usha2 jek..almaklumlah..match trsebut trbukak kepada staff lelaki HP sahaja..heheh....
tapik aku tertewas sekali lagi dgn pujukan osmet2 sekalian untuk men badminton.....
walopon aku ni dikategorikan sebagai tangan pengkau..tapik berjaya jugakla wat gaya ala2 Lin Dan.....kekadang trkeluar jugak gaya Taufik Hidayat...

adala dlm xsampai setengah jam aku main....aku tros terasa kepenatan yg teramat sangat....
ouhhh...stamina aku da kurangkah??
xmungkinlah..aku muda lg...
dan aku kembali mnjadi pasukan penyorak sahaja......



ni adalah ahli termuda pasukan sorak aku....



ni plak assistant pasukan sorak aku......
nak wat cane..aku mmg ske dikelilingi pleh kanak2....heheh..



inilah pemandangan dikala staff sedang berjuang untuk menang...



yang ni pulak penyebok sahaja sebab staff pompuan xtermasuk dlm match trsebut...

kami semua pulang kerumah tepat jam 8pm....time tuh sape yg xmaghrib lg sume mncicit semayang dgn lajunye...harap2 diberkati...heheh....
selesai saje aku bermandi manda dgn penuh khusyuknya.....aku mula merasakan sesuatu lg yg lebeh dasat dr pg td....dimana suhu menjadi semakin panas dr suhu pg td.....manakala sang mukus pula semakin ramai didalam hidung....huh....kepala pulak bukan ibarat kene lempang..tp rasenye ibarat da pecah dilanyak treler.....
disebabkan perasaan tersebut semakin membuak2 maka aku pon terhanyutla dibuai oleh perasaan dan terpakse bertukar mnjadik kongkang...

keesokkan paginye....aku bgn dgn tersangat tidak segarnye.....
aku demam...argghhhhh!!!!!!!
suara da berubah...batok2 menyerang tekak.....serta rase loya2 tekak.....
mata pon mcm sembam jek coz panas maka aku xpakai contact lenses n aku pakai spec....dan agak kejila sbb ramai ckp aku mcm makcik...ceiss mntang2 pagi semalam aku xmekap lngsong......huh!!
dan untuk pengetahuan...sepanjang semalam aku semacam org mamai sbb aku xble berfikir sec normal akibat kepeningan yg melanda kepala...dan aku langsung x lunch sbb aku xlarat sgt2 n takot muntah...kjesian pada diri aku sendrik.....
balik saje keje aku tros terpengsan sekejap.....xleh nak lelama sbb turn aku masak...so da baring2 kejap aku pon bangun untuk masak nasik..then sambong baring semula coz bile aku berdiri jek aku terasa mcm semua darah mengalir ke kepala....dan mcm nak pitam serta muntah....tapik bile baring sume perasaan tuh hilang serta merta...mngada2 betul kan....
then mmg aku da niat nak wat nasik goreng n nak la g potong kacang pnjang wat tambahan dlm nasik trsebut...tapik tetibe dpt phone call maka trpakse gayut jap....then g dapor jek tgk2 rumet aku da nak masak n aku tau die bngang sbb aku leh gayut dlu....disebabkan die tgh bengang aku pon mls kaco...so aku yg tgh penin2 ayam ni trbaring smule......
maka bile da trbaring tuh mata xleh nak bukak lngsung sbb aku rase kepeningan tuh da mnguasai mata plak....sungguh dasat......
tapik aku brjaya melawan dgn bgn g mandi serta mkn2...
pastuh ape lg...bertukar mnjadik kongkang smule.....
Pada hari ini plak....aku bgn dgn penuh sunyi dan sepi sbb sume org pon snyap maka aku pon snyap la.....yg besnye...suhu bdn da ok serta bdn da rase sedikit brmaya.....tapik...suara plak sengau...hampagas sunggoh rasenye....
walopon begitu...aku rase hari ini adalah hari paling efektif skali aku bekerja sbb aku trsangat fokus dlm audit perfomance staff.......sehingga aku rase rabun aku semakin meningkat...
terima kasih pc sbb mampu memusnahkan mata aku.....
errr...aku rase da pnjang sgtla menulis.....yela....da lama xupdate maka bykla isinya kan...
dan maafkan saye jikalau entry kali ini sgt bosan sbb saye pon menaip dgn muka yg bosan...haisyyyy!!!
akan tetapi...walopon muka bosan...tapik saye gumbira sbb report da siap..yay!!

Sunday, July 12, 2009

who cares..?????!!

Who cares bout my life..?
who cares what i'm thinking now...?
who cares what i'm doing now...?
who cares what i'm talking bout...?
who will cares bout me....?
Nobody rite........
maybe....



who cares when i draw sumtin...



who cares what kind of things i put on my wall..



who cares when ma eye got 'kissed' by an ant..



who cares when i buy 3 shirts in a day..



who cares when i turn up my living room become a kitchen...



n who cares when i take ma dinner alone in ma office last nite..

bila aku tgh menulis bnde ni...bukan brmaksud aku trlalu mngharapkan perhatian manusia2 yg lain....cuma kekadang trfikir ade ke yg care pasal aku....
ini ke perasaan bile dulu ade yg care suddenly da xde..
n adakah aku sendrik care pasal diri aku ni yg semakin hari semakin haru biru...
ughhh....stop thinking bout this...coz aku hanya akan mmbuatkan diri sendrik jd mengong jek..maka marilah kite byk2kan amalan..yeahhh!!!!

Thursday, July 9, 2009

aku sedih la...........................


aku rase sedihla mlm ni....
sedih sgt sampai nak menangis pon da xmampu..airmata xnak kuar...
sebab tahap kesedihan tu da mencapai tahap dewata raya peringkat langit ketujuh ah...
dasatkan..
akceli aku sedih btol ngn diri aku ni....
bukan pe....da dua mlm diri aku ni mnjadik mcm mat pit baru pekena dadah satu injection....huh!
xtaula kenapa...mmg aku xtau sbbnya....
mungkinkah penat teramat....sket2 la..
tapik kannn....
aku rase...
sbb aku rase dunia aku kosong jek dlm minggu ni....
xde bnde2 yg menarik mahupon tertarik yg berlaku dlm diary kehidupanan aku...
kehidupan yg sgt routine....
pagi g keje...petang balik keje...da ready nak membuta jap...pastuh mlm jek bertukar jadik kongkang....
xde warna2 yg bleh wat hidup aku ni ceria sket ke...huuuuuu.....
tapik mlm ni...len sket....
walopon aku da separa kongkang....tapik minda aku tetibe berfungsi smule....
aku tetibe terase yg aku ni mcm budak yg xde SPM plak...means aku terasa yg otak aku ni da brkarat gle n ia tidak brfungsi ibarat aku ni seorang budak yg ada degree...
adehh...apehal ngn aku ni....
dahulukalanya...otak aku ni sgt aktif...
aku rase para neuron sekalian da kehilangan tenaga batin ah....
xpela..nnti aku minum power root la....
ehh....kesedihan aku x abes lg laaa.....
walopon minda aku berfungsi sket....tapik aku masih xmncapai keputusan yg sempurna utk future aku...ape aku nak uat utk memajukan diri.....
aku terasa mcm nak sambung master kat universiti kesayangan aku tuh...ape lg klo bukan UM yg cool...tapik aku lngsong xusha ape course yg ade....merancang tanpa usaha...hurmm...
pastuh ade gak trpiki nak amek GSTT...tapik memandangkan 3bulan xdapat gj...dan dikala ini ummi memerlukan bantuan kewangan...tros trbantut niat aku....
apekah kesudahan idop aku ni...
xpela..mungkin kali ni roda kehidupan aku masih lg kat bawah...aku yakin satu hari aku akan ade kat atas.....ade sebab kenapa Tuhan uji aku mcm ni....
lagi bnde yg mmbuatkan aku sedih ialah...
wiken ni aku kene keje...huwaaaaa!!!!!
sabtu ade kene join sekolah punye aktiviti n bawak nurse praktikal g 'Yeye'....pastuh ahad ade duty manager.....huuuuuu.......seb bek ade time-off.......
dhla aku nak melayan kesedihan aku ni smbil trbaring diatas tilam dgn gaya ala2 duyong terdampar di tepian pantai yg indah...
sekian..



Tuesday, July 7, 2009

kEhiDupAn kU bUkaN keHidUpan Mu...

rasenye da byk ari plak aku xupdate blog ni...
dlm otak mcm nak tulis memacam...tapik...nak buat mcm mane...aku rase mcm xberapa nak sihat semenjak dua tiga menjak ni.....

badan rase xbermaya...tekak asek perit jek...suhu pon jap tgi jap rendah...n yg pasti...suhu akan meningkat apabila mlm mnjelma...dan di saat itu aku trpaksa bertukar mnjadik kongkang...bukan ku pinta semua itu...arghhh!!! tapik aku pasti itu bukanlah akibat daripada virus H1N1....aku pastilah...

malam td pulak aku tido agak xnyenyak akibat batuk yg xnak berenti....smpai saket dada aku ni..huh!...tapik bgn pg tuh da xbatok smpai la skang...tekak pon da xbape nak saket..cume bdn stil rase lemah...tapik xpe...aku stil kuat utk wat kerja2 aku ni..serta kuat utk berYM..berfacebooking..berfrenstering...serta berblogging....heheh...tapik keje tetap aku wat aaaa.....

semenjak malam semalam....malam td...dan mungkin mlm ni pon sama..kehidupan malam ari aku sgt2 la lousy.....malam td aku join dak uma g kipmart bli barang dapor...akceli tuh adela satu aktiviti yg aku paling xske....masuk jek dlm bahagian pasar...aku jadik cm penin...sbb tgk byk sgt sayur..ikan...ayam...adehhh..cane ni...kate nak jadik surirumah yg berjaya...xpela..aku akan carik husband yg ske g pasar serta pandai memasak...heheh...cmtu kene carik cheff arr....
ngehehehe...mau nye umi aku jotos kepala aku ni klo tau aku malas masak after kawen....
xpe..aku akan berusaha utk mnjadik surirumah yg brjaya....yeahhh!!!

skang ni plak...aku sebenarnye tgh wat keje..tapik aku masih lg boleh nak update blog...hebat x...



tgk la keadaan meja aku yg sekangkang kera ni....messy...serabuk...
botol air tuh akceli mcm hiasan jek...tiap hari niat nak abeskan satu botol..tapik hakikatnye sebotol tuh amek masa 2-3 ari gak...tu pon ina da siap tolong minumkan lg...terokkan aku..



dan inilah kerja aku...audit workprogress setiap department setiap hari...
leteh mata aku mngadap pc ni..sbb tuh aku memerlukan hiburan yg lain gak...heee...



ni plak sliper rasmi dlm opis aku...tapik slalu gak trbawak pakai smpai keliling spital....xsedar...heee...



tgh syok2 mngupdate forum..tenet wat hal plak...n yg sengalnye...utk site ni jek..



yahoo xde prob plak..maka aku trpakse la berchatting...trpaksa okayy..
dan bila mana internet kmbali ok...aku smbung la smule keje yg trbengkalai...



ini adalah eksperi muka aku dikala tgh wat keje...mcm xserius jekan...hehe..klo nak tau...kekadang tgh2 wat keje...tetibe jek aku akan trgelak sensorang klo tringat sumtin yg klaka...cm psycho je kan...most of the time aku akan pakai headphone tuh smbil bukak lagu kuat2 n melalak....smpai agaknye jun (student praktikal) da bernanah dgr aku nyanyi...pasrah jela ekk...

k la chaloo....

Thursday, July 2, 2009

mAri mEngaRot siRi 5..aTi & pEraSaaN..

Sudah lama rasenye aku xsambong siri mari mngarot aku ni...
biasalah...otak mnjadik beku seketika...

kali ni siri mengarot aku adalah brkaitan dgn ati n perasaan....
dlu mmg penah ngarotkan sal mnde ni...but tu sec universal...n kali ni nak wat sec detail brkenaan individu brnama Wai...heeee...

Aku rase da hampir 7 bulan aku mengabaikan ati & perasaan aku ni....akceli bukan mengabaikan..tapik aku kurang melayan jek....atas sbb2 trtentu...

but sejak beberapa bulan yg lepas...trdapat ati & perasaan manusia yg lain cuba2 nak menegur ati & perasaan aku...bukan satu tapik 3manusia....but..disebabkan aku da pasang pendinding baik punye...maka ia kurang brkesan....bukan maksud aku nak mnjadik seorang manusia yg demand...tapik....utk mmbenarkan ati & perasaan aku bergelodak kembali mcm xmungkin la...aku da x interested utk bermain soal ati & perasaan ni.....

manusia2 yg muncul ni sume tanpa dijangkakan..sbb ade yg muncul tnpa aku tau apekah misi utama mereka...so i'm not well prepared la...errr...penah ke aku prepare dlm bnde2 mcm ni....dlu zaman cintan2 rasenye aku juz folo the flow.....xpe zaman dahulu marilah kite lupakan beramai2...yeahh!

nak tau ape yg makin mmbuatkan aku cool je ttg ati & perasaan ni....sbb aku rase mcm bes jek ianya bersendirian...xde nak sakit..maintenance nak mengubati tu dhla tgi...maka aku dapat brjimat dgn mmbiarkan ianya senyap dan sunyi....
hurmmmmmmmmmmmmm...
baiklah2 aku jujur...kdg2 jiwa aku mmberontak gak untuk mncari sedikit color yg leh di touch-upkan kat ati & perasaan aku ni...tapik...aku semacam konfius dgn ati aku ni...ape warna sebenar yg ia nak...so disebabkan aku xske berada dlm situasi konpius...tros aku bohlayan kan ia....sbb ble aku konpius rase mcm aku ni ayam yg tgh pikir cmne nak lintas jalan..silap lngkah leh eksiden...susahkann...

ade dari kalangan manusia ni yg gelojoh...baru knal je tros nak menegur ati & perasaan aku...tatkala tuh...aku jadik blur....aku terasa adrenaline aku meningkat dan hormon progesteron aku pon berkecamuk....sbbnye...bukan happy...tapik sebenarnye ati & perasaan aku trkejut dgn teguran tuh....setelah sekian lama ia senyap dan sunyi....maka dgn lagak yg cool aku ikutkan kata ia...menolak dgn sopan...tapi aku masih meneruskan perhubungan as a friend...dlm situasi mcm ni aku xbrsalah kan..?

mungkin jugak aku brsalah...sbb aku mcm mmberi manusia2 ini harapan....mmberi harapan yg aku akan mmbenarkan ati & perasaan aku ditegur...ape yg mesti aku lakukan utk elakkan bnde2 ni...dah mmg sejak azali aku dilahirkan dgn prangai yg friendly n mybe nice..(yekkz puji diri sendrik..hahah!!!)...but tu bukan bermaksud ape2...aku mmg ske melayan org brcakap dan ske org melayan aku brcakap...errr...tetibe penin ngn ayat sendrik..

honestly aku xakan melarang mana2 manusia utk mencuba menegur ati & perasaan aku....mungkin sekarang ia masih keras...but mn tau 1day ia jadik selembut sutera...tetibe aku teringat kata2 satu manusia yg dahulukalanya penah duduk dlm ati aku ni...'kenapa ati tuh keras sgt?'...
n setiap kali ayat tuh diucapkan...ia mmbuatkan aku mnjadik seorang ahli pemikir...keras sgt ke ati aku ni...sekeras batu?? dan saat tuh gak aku trpikir yg manusia tu lah yg telah mngubah ati aku mnjadik sgt keras berbanding dlu...xpela..let bygone be bygone..

sekarang..ape plak ati & perasaan aku rase???

adakah aku patut menjaga ia smula...atau cuba mngajar ia brkawan...atau cume meletakkan sedikit warna...atau......do nothing?

baiklah...mncapai decision...
DO NOTHING.....

video

jom layan lagu ni....