Sunday, May 17, 2009

ruPa aTau Hati jaDik piLiHan...


sebenarnye memula aku xde idea..then tetibe ade iklan kat rancangan 'ape2 aje' pasal 'rupa atau hati'...n aku rase cm bes plak topik nih...

well..kalo tanye pada aku..mn satu aku pentingkan..heheh..of kos aku akan jawab rupa..tapik jawapan 'rupa' tu mybe utk calon bf sahaja..sbb bg calon suami aku pentingkan 'hati dan iman'....huhuh...agak keji plak ade calon bf n suami kan...

okla...kecantikan 'rupa' leh dilihat dgn jelas...segala cacat cela..jerawat baru nak tumbuh ke...mekap plastik ke...sume 2 leh nmpak dgn sekali imbas saje..(kalo org tuh xrabon cm akulah)..tetapi...kecantikan 'hati'...susah sket nak dilihat..kene amek masa yg agak lama utk tau 'hati' tuh putih atau hitam...lecehkan..that's why ramai yg lebeh ske pilih 'rupa' dr 'hati'...kesian kat 'hati'...n ble ditanya pada manusia2 sekalian pilih yg mana..mulalah masing2 jadi bluehyppo a.k.a hipokrit..mngatakan mereka pilih 'hati'...hampess...

kalau diikut pada lumrah manusia sekarang...mereka akan memilih 'rupa' dahulu baru menilai 'hati'..sbb nak sedap mata memandang..yela kalau mata pon rase xbes jek nak pandang..ape lagi 'hati' nak menerima..btol x?

antara lelaki dan perempuan..rasenye mn yg lebeh memilih 'hati'...?

jawapan aku..PEREMPUAN..bukan sbb aku seorang perempuan maka aku bersikap bias..tapi rasenye tu lah hakikatnye...perempuan slalunya akan melihat pada keikhlasan 'hati' dahulu sebelum membuat penilaian terhadap 'rupa' seseorang lelaki..kerana itulah..wujudnya byk pasangan yg org kate 'bagai pinang dilanyak lori'...

statement aku bukan nak menimbulkan pape issue pon..okla...mmg ade jg laki yg pilih 'hati' lebeh dr 'rupa'..tp...boleh dibilang kot ngn jari...kadang2 kesian kat perempuan ni sbb trpaksa berhabisan duit utk menghasilkan 'rupa' yg akan mndapat perhatian lelaki..tipulah kalo perempuan tu mekap utk diri sendiri...honestly..aku mekap pon sbb nak kan perhatian...buat ape aku nak pura2 suci xnak perhatian...sume tuh plastikla kalo ade yg kate..'i mekap sbb i nak memuaskan hati i jek'..

mmg bes kalo kite dapat pasangan yg cantik 'hati' dan cantik 'rupa'..mesti cam heaven jek kehidupan ni...but..nak dapat kedua2 tuh cantik..mmg sukar...org2 yg cantik ni selalu jek ade sifat yg leh spoiled kecantikan mereka...dengki..mulut jahat..PHD...tapik kalo dua2 xcantik..wallahualam...fikir2kanlah dan selamat beramal...haha..

aku? aku ni cantik yg mn ekk 'hati' atau 'rupa'...ade sape2 leh bagi jawapan?

kalo ade yg nak kate aku xcantik pon aku xkesah..sbb aku tgh berusaha mencantikkan 'hati' aku ni...walopon ade yg kate aku nak wat extreme makeover..chett..aku baru pakai braces jek da kecoh..huhuh...

baiklah..

tu jek yg aku leh ngarotkan...

anda selaku manusia yg dikurniakan akal...

pilihlah pasangan atas dasar keikhlasan 'hati' dan kecantikan 'iman' serta kesempurnaan 'adab'...

jgn pilih seseorang tu sbb..dia da tgu anda lama sgt...dia mmg da lama ske kat anda...ataupun..dia tu cantik mcm angelina jolie..sume tu akan mmbuatkan anda hidup dlm kepura2an saje...

chalo mere bete!

4 comments:

  1. wow..
    saya suke tajuk nih..
    hee.. saya kate... cik Y.. cantik rupe..
    auww.. ditambah pule da pakai braces kan.. hee.. semaken cantek.. ;)kulit yang mulus.. heee tinggi langsing... ;)

    argh.. mst cik Y kembang semangkuk.. la.. kembang2 ko takkan kembang cam aku pun.. hee.. dari segi hati.. ai tak knal lame mane pun budak y nih haa.. tp.. setahu saya la.. dye nih bahekk.. ;) sopan santun.. arghh.. ape yang saya tahu.. saya rindu akan aksi2 beliaw dikelas english.. sgt menghiburkan..

    btw.. saya siyes makeup ikut mood.. ahahahah bukan kerana mereka.. tgk la.. kalo ade mood nk mencantikkan diri maka saya akan makeup.. tp.. mmg tak disangkal.. makeup tok orang len jue.. ehuhuhu :P tp pesal kalo aku makeup ngan tak makeup pun same je Y.. ahahah

    saya akan pilih pada hati tok suami.. rupe tok bf.. ahahah same cam cik y.. lalalala :P

    ReplyDelete
  2. pergh... dawai memang cantik, ayu, anggun ala2 wanita melayu terakhir naik bas....
    so, bila nak belanja kerang goreng?.. aku balik bulan 6 ni.. spend money k...
    hehehe...

    ReplyDelete
  3. to afrina: wahwah...kembang semangkuk la saye dipuji oleh cik rina ni...huhuh...saye pon rindukan kamu time english class...sbb muka kamu mcm xpernah ade masalah..slalu tersenyum jek...nmpak hepi sentiase..bagus2..nak gak ade muka hepi cmtuh..

    to mok: ni lagi sorg..memula aku nak kembang semangkuk tapik ble trbaca ayat last tuh..trus kuncup balik smula da..ceissZ!!

    ReplyDelete
  4. wai...ko cantik aper erk.....nanti...aku pinjam cemin mata tok bomoh untuk menilai....mmg betol...paperhal muka mau cantik barulah hati...itulah naratifnya kehidupan manusia....kalu muka pun dah x cantik mcmaner aku nak nilai hatinya....kalu pandang pun x best lagi nak suruh aku nilai hatinya.....wt ever pun,,aper yang kita uat mestilah menselesakan diri kita sendiri.....kalu kita uat sst kerana perkara lain n kita xdapat apa yang kita harapkan....nenti kita akan salahkan dia yang kononya xpandai menilai...ahakss...betuul ker...padahal kita sendiri yang perasan best a.k.a x sedar diri a.k.a perasan ah tuh.....

    ReplyDelete