Thursday, May 28, 2009

BuRasak + LepAt Loi...cEdaaPp maA!!

Yeahh...
Aku selaku anak bugis dgn bangge nye nak tayang makanan rasmi org Bugis yg wajib ade time raye..heheh...
Tapikan...muka bugis aku ni org slalu salah tapsir as org kelantan...stress aku ble org kate cmtuh..
i'm pure bugisean also johorean..okayy!
celah mn yg cm kelantannye tu pon aku xtau la...tokse kawe jadik kelate..
huh!
ok..kmbali ke tajuk entry..arituh kan aku de citer yg aku wat burasak n lepat loi..so kat sini adela sket2 aku letak gmbar cane rupa kedua2 menatang tuh..
check it out!
Burasak di perbuat drpd beras+santan+garam n dikukus agak2 jelantah sket...ble rase da ok2 tuh...baru leh dibungkus dlm daun pisang...

ni la rupa nasik ala2 lemak tuh yg nak dibungkus dlm daun pisang...daun pisang tu mesti yg pucuk punye...sbb kalo yg tue konpem pahit nnti nasik tuh..

ni plak after da bungkus...tapik akceli pasni nak kene bungkus g dalam daun pisang yg agak tua..kene compilekan dalam 6=7keping n bungkus dalam 2=3 lapis daun pisang tua...tapik aku lupa plak nak snap gmbar tuh..huhuh..

skang mari kite blaja wat lepat loi...lepat loi plak adalah pulut+santan+garam yg dikukus jugak agak2 jelantah...pastu..kene acu dalam kayu yg dibentuk prisma...

leceh sket wat menatang ni sbb kene wat sket2...korg tau pulut ni ade sebesen besar n aku wat sorg2 jek...tgn aku lenguh giler pastuh..huh!

nmpak tuh...nak kene alas plastik bia xmelekat kat kayu..org dulu2 alas gune daun pisang jek..tapik aku ni tgn ganas..maka daun pisang tuh akan slalu terkoyak rabak aku wat..heheh!

haaa...cun x hasil tgn aku..heheh...

yg belah kiri tuh rupe bentuk lepat yg da dibungkus....before bungkus cmtuh pulut yg bentuk prisma tuh kene bungkus dlu ngn pucuk pisang satu2..haaa...yg tu umi aku yg wat..sbb tgn aku pengkau sket xreti nak menggayakan cane...

bentuk burasak ble da bungkus besar lebeh kurang cm lepat gak...aku slalu terkonpius mn satu burasak n lepat...

selepas semuanya selesai dibungkus...

maka bolehlah kite merebus menggunakan kayu api ye kawan2..bukan dapor gas..sbb aromanya berlainan sket...dua2 bnde alah ni akan direbus selama 8jam...time ni aku da membuta sbb xsanggup nak jaga api....hidopkan api jek mampu...jaga api tugas abah aku n adik laki aku laaa....hehe..

kalo time raye..tempahan yg umi aku trime kdg2 smpai 2ratus lebeh..n bayangkanla berape jela tenaga kerja yg ade...tapik aku salute kat umi n nenek aku sbb dorg leh wat dr pagi smpai tgh mlm tnpa rase penat..segan plak aku as org muda...

okla kwn2..klo rerase nak try bnde ni..mehla dtg umah aku..tp b4 raye ke-3 la..sbb sume org serbu umah aku untuk makan burasak+ikan parang masak asam pedas+ayam masak bugis(akceli tu bukan name die..pe ntah name betul lauk ayam ni)....nak2 bile marhaban laki...time raye kedua..dorg akan point umah aku utk mkn tengahari sbb umi aku akan hidang burasak..tangkap leleh sehh..haha!!

itu saje kawan2..

renung2kanlah dan selamat beramal..











5 comments:

  1. weh..
    siyes aku nk tempah ngan ko je la raye ni eh..
    bole.. 50 je... ehuhuhuhu
    nanti aku contact ko balik
    fam aku walau orang jawa+nelayu+minang+etc kami mmg menggemari burasak.. :>

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. aper beb...sebesen tu ko sorang yang uat?...bkan umi+nenek ko ker yang tolong....ko kan tukang makan a.k.a penyibok ajer....

    ReplyDelete
  4. pergh..... aku mmg suker gila burasak nih...
    jiran aku yang tok kadi tu.. ehem... binik dia org bugis... so tiap2 kali raya makcik tu ngunjung la burasak dia.... makan dengan asam pedas....
    waaaaaaaaa...... sedap....
    tak sabar nak raya...
    kalau mintak time tak raya, macam malu la pulak..
    macam nak mintak kuar ngan anak dara tok kadi pulak kang..
    hehehe...

    ReplyDelete
  5. hhuhuh...to kawan2 sekalian..klo korg nak burasak mehla serbu umah aku tatkala raye..igt raye jek..sbb hari2 raye korg kene bayar..heheh...

    tapik b4 nak serbu kene arr btau aku dlu ye..senang nak simpankan stok..

    ReplyDelete